A HIV megduplázza a szívbaj kockázatát

MTI
megjelent:

A HIV vírussal diagnosztizált embereknél megduplázódik a szívbetegség kockázata. Egy a globális adatokat elemző új tanulmány szerint a HIV-fertőzöttséggel összefüggő szív- és érrendszeri betegségek aránya több mint háromszorosára nőtt 20 év alatt. Ez azért derülhetett ki, mert a vírussal diagnosztizált emberek ma már tovább élnek.

A jelenség hatása a fekete-afrikai és Ázsia csendes-óceáni térségeiben, legfőképp Szváziföldön, Botswanában és Lesothóban érezhető, de az új eredmények segíthetik a szükséges kezelések kidolgozását azok számára, akik a legnagyobb kockázattal néznek szembe.

Az Edinburgh-i Egyetem szakemberei által vezetett nemzetközi kutatócsoport 153 országból származó tanulmányokat elemezve mérte fel a szívbetegségek előfordulási arányát a HIV-vírussal fertőzöttek körében. A csaknem 800 ezer ember bevonásával készített tanulmányok átnézése után a szakértők arra jutottak, hogy a HIV-fertőzött páciensek esetében kétszer magasabb a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, mint a nem fertőzötteknél.

Ma világszerte több mint 35 millió HIV fertőzött él, a számuk folyamatosan nő

A fertőzöttek ma már nagyobb valószínűséggel halnak bele olyan krónikus betegségekbe, mint a rák vagy a szív- és érrendszeri problémák, mivel az antiretrovirális kezelések a HIV-fertőzést már kordában tartják. A világ egyes részein már a HIV-fertőzöttség is szerepel a szívbetegségek olyan kockázati tényezői között, mint a nem megfelelő étrend és életmód.

Az még nem világos, hogy hogyan függ össze a HIV-fertőzés és a szívbetegség. A kutatók úgy vélik, hogy a vírus gyulladást idézhet elő a vérerekben, aminek hatására nyomás nehezedik a vérkeringésre. Egy másik elmélet szerint a vírus növelheti a vérzsírszintet, befolyásolva a szervezet vércukorszint-szabályozó képességét, ami szintén szívbetegséghez vezethet.

Bővebben A HIV megelőzése

(MTI/Index)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.