Sikerült kigyógyítani egy csecsemőt a veleszületett HIV-fertőzésből Mississippi államban

Szerző: MTI

Sikerült kigyógyítani egy kislányt a veleszületett HIV-fertőzésből Mississippi államban - jelentették be vasárnap egy atlantai tudományos konferencián.

Az eredmény szenzációs, mert a globális járvánnyá terebélyesedett fertőzés felfedezése óta eltelt 32 év során ez mindössze a második eset, hogy valakit teljes mértékben sikerült meggyógyítani. Az amerikai NPR közszolgálati rádiónak a Retrovírusok és opportunista fertőzések 2013 elnevezésű konferenciáról készült beszámolója szerint a kislány jelenleg 2 és fél éves.

Az eddigi általános orvosi gyakorlat szerint a HIV-fertőzött csecsemőket úgy tekintették, hogy életük végéig kezelni kell őket, nehogy a vírus elhatalmasodjék immunrendszerükön és kifejlődjön az AIDS betegség. A mississippi csecsemővel - akinek nevét nem hozták nyilvánosságra - történtek azonban új utakra terelhetik a kezelést.

Hannah Gay, a Mississippi Egyetem járványügyi gyermekorvosa elmondta, hogy a kislány HIV-fertőzött anyja nem részesült terhesgondozásban, így retrovírus-ellenes szert sem kapott. A világra jött csecsemőről szinte azonnal megállapították, hogy szintén HIV-fertőzött, ezért Gay úgy döntött, hogy már a megszületése utáni 31. órában egy, három erős HIV-gyógyszerből készített keveréket ad be neki.

HIV-fertőzés

Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) vagy magyarul szerzett immunhiányos tünet együttes kórokozója HIV-vírus (Human Immundeficiency Virus). Ezen vírusnak több családja is létezik, A HIV-1 és HIV-2 családba tartozó vírusok terjedési módja azonos. Milyen szakaszai vannak a betegségnek? Melyek a főbb ismertetőjegyei? >>

A kezelést a szakember a szokásosnál előbb kezdte, méghozzá a "megelőzéshez" használtál nagyobb, "gyógyászati" adagolással, amit szakértők utólag a gyógyulás fontos tényezőjének vélnek. A csecsemő hónapokig jól fejlődött és a rutinvizsgálatok nem mutattak ki vírust a vérében, ami normális eredmény retrovírus-ellenes kezelések esetén.

Nem észlelték a HIV-vírus további szaporodását

Amikor azonban a gyerek elérte a másfél éves kort, az anya nem ment többé kivizsgálásra. A kislányra csak több hónapi nyomozás után találtak rá ismét. Teszteredménye meglepetésre a legszigorúbb vizsgálat után is negatívnak bizonyult, pedig több mint egy fél éven át nem kapott gyógyszert. A leletek ellenőrzésébe Katherine Luzuriaga, a Massachusettsi Egyetem kutatója is bekapcsolódott.

A gyerek vérében találtak ugyan HIV-DNS-t és -RNS-t, de nem volt rá bizonyíték, hogy a vírus aktívan újratermelődne, vagyis nem alakultak ki "búvóhelyei" a szervezetben, ahonnan az eddigi tapasztalatok szerint csak több évtizedes kezeléssel lehet kipusztítani.

Az AIDS-kutatók eddig egyetlen olyan esetet ismertek, amikor a gyógyszeres kezelés felfüggesztése után nem észlelték a HIV-vírus további szaporodását. Csakhogy a német fővárosban kezelt amerikai Timothy Brown csontvelő-átültetésen esett át és donora genetikailag ellenálló volt az AIDS-szel szemben. Vagyis a Berlinben elért eredmény nehezen megismételhető, ám a mississippi esetet bevezetetett gyógyszerekkel sikerült előidézni.

Az eredmény azért is nagyon jelentős, mert - noha sok országban képesek megakadályozni, hogy a vírus az anyáról átterjedjen a magzatra - a világon évente mintegy 330 ezer HIV-fertőzött csecsemő születik, zömmel a Szaharától délre fekvő Afrikában.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fejfájás Fejfájás

Különböző életkorok jellemző fejfájástípusai.

Diabétesz Diabétesz

Kinek, mikor ajánlott ellenőriztetni a vércukorértékeit?

Majomhimlő - Újabb eseteket...

Újabb majomhimlős fertőzötteket azonosítottak a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakemberei - tájékoztatta az NNK pénteken az MTI-t.

Romániában is megjelent az omikron...

Romániában is megjelent a koronavírus omikron-variánsának az a BA.5-ös jelzésű alváltozata, amely újabb megbetegedési hullámot okozott Dél...

HIV-pozitív - Az első kérdések a...

A HIV-pozitív diagnózis után számos kérdése lehet az egészségével és jövőjével kapcsolatban. Cikkünkben a leggyakrabban felmerülőkre kaphat...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.