Az ünnepekkel járó gyomorproblémák

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos megjelent:

Az ünnepek nem kímélik a gyomrot. December elejétől folyamatos terhelésnek van kitéve, a mikuláscsomag tartalmától a karácsonyi vacsorákon át egészen a szilveszteri pezsgőzésig. A túlzott étvágy álmatlan éjszakákkal, puffadással és gyomorfájással bosszulja meg magát.

Szakítson a hagyományokkal, és élvezze idén gyomorégés, hasfájás, hasmenés vagy szorulás nélkül az ünnepeket! Cikkünk hasznos tippeket ajánl mindezek elkerülésére.

Mi az, ami megárthat?

Gyomorrontás - Hátterében az áll, hogy az emésztőrendszer nyálkahártyája rendkívül érzékeny, és ha a túlzott mennyiségű étkezés, romlott étel vagy fertőzés hatására megbomlik a gyomor egyensúlya, a gyomorsav irritációt és gyulladást válthat ki. A panaszokhoz (hányás, hasfájás) a gyulladás vezet.

Tovább A gyomorrontás: tünetek és kezelés

Nagy adagok - A dolog egyszerű: minél több étel van a gyomrában, annál nagyobb nyomást gyakorol a nyelőcső záróizmára, mely a megemésztett ételt a gyomorban tartja. Ha a nyomás elég nagy, a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, és maró-égő érzést, gyomorégést okozhat. A nagy mennyiségű étel fogyasztása lassíthatja az emésztést, ami gyomorfájáshoz és székrekedéshez is vezethet.

Nehéz ételek - Az ünnepi ételek általában magas zsír- és cukortartalmúak. Mindkettő súlygyarapodást okoz, a túlsúly pedig gyomorpanaszokhoz vezethet. A legismertebb, refluxot kiváltó élelmiszerek a csokoládé, kávé, alkohol, menta, és a zsíros, fűszeres, savas ételek.

Kevés rost - Az ünnepi ételek többsége nem tartalmaz elegendő rostot, a rostban szegény táplálkozás pedig székrekedéshez vezet.

Ünnepi stressz - A stressz, ami az ünnepekkel jár (bevásárlás, főzés, takarítás, családi konfliktusok stb.) számos panaszt, hasfájást és gyomorégést is okozhat. Ráadásul sokan a stresszt túlzott mennyiségű étkezéssel és alkoholfogyasztással próbálják oldani.

Tovább Hogyan rombol a mindennapi stressz?

6 tipp az ünnepek alatt jelentkező gyomorproblémák elkerülésére

A legfontosabb, hogy odafigyeljünk magunkra, tervezzünk előre és tudatosan válasszunk!

1. Tegyen kompromisszumokat! – Fogadja el, hogy el fog csábulni az ünnepek alatt – mindenkivel előfordul. A lényeg, hogy tervszerűen tegye: döntse el, mi az, amit a legjobban kíván, és tartsa magát ahhoz! Ha például nem tud ellenállni az édesanyja töltött káposztájának, ne tegye, szedjen belőle akár kétszer is, de semmiképpen ne szedjen többször a levesből, bejgliből és egyéb ételekből!

2. Kompenzáljon! - Ha tudja, hogy sok nehéz ételt fog fogyasztani esténként, ebédre csak valami könnyű, egészséges ételt válasszon! A magas rosttartalmú zöldségek és teljes kiőrlésű gabonák segítenek az emésztőrendszer egészségének fenntartásában! Ha úgy érzi, szüksége van rá, szedjen rosttablettát, vagy lenmagot, ami segíti az emésztőrendszer működését!

3. Étkezzen tudatosan! - Mikulástól újévig rengeteg csábításnak lesz kitéve, ezért figyeljen oda tudatosan arra, mit választ! Ne feledje, nem kell mindent megkóstolni, amivel kínálják!

4. Egyen lassan! - Ez egész évre fontos tanács, de most különösen érdemes megfogadnia! A lassú étkezés elnyomja az éhségérzetet, segíti az emésztést.

5. Óvatosan az alkohollal! - Az alkohol önmagában is irritálhatja az emésztőrendszert és gyomorégést okozhat. Emellett az alkohol befolyásolja a döntési képességet, így növeli annak esélyét, hogy nem az egészségesebb ételeket fogja választani.

6. Mozogjon! - A süti után ne heveredjen le a kanapéra – ez növeli a gyomorégés és reflux kockázatát. Helyette sétáljon egy kicsit és próbálja tartani magát az ünnepek alatt is a szokásos edzésprogramjához!

Egészséges és egészségtelen ételek az ünnepi asztalon

Az illatos mézeskalács, a bejgli, a szaloncukrok, a fűszeres forralt bor és a sült húsok csábításának az ünnepi vásárban és otthon is nehéz ellenállni. A legtöbb karácsonyi specialitás sok cukrot vagy zsírt tartalmaz, vannak azonban olyan karácsonyi ételek is, amelyek kifejezetten egészségünket szolgálják. Adunk néhány tippet, hogy az ünnepek után ne kelljen aggódnia a felszedett plusz kilók miatt!
Egészséges és egészségtelen ételek az ünnepi asztalon

Emésztési zavarokat enyhítő készítmények

Amennyiben nem követte a fenti tanácsokat és rosszul érzi magát, az alábbi vénymentesen kapható készítmények enyhíthetik a panaszait:

Savlekötők - Talán nem olyan erősek, mint más készítmények, de a savlekötők szinte azonnal működésbe lépnek. Folyékony és tabletta formában is kaphatók.

H2-blokkolók - Hatékony készítmények az alkalmi gyomorégésre, bár akkor igazán hatásosak, ha étkezés előtt egy órával használják őket.

Hasmenés elleni szerek - Noha hatásosak, ezek a szerek gyakran új problémához, székrekedéshez vezetnek. Ne alkalmazza, ha lázas, gyomor-bélrendszeri fertőzésre van gyanú vagy véres a széklet. Gyomor-bélrendszeri fertőzés esetén a hasmenés megakadályozására szolgáló gyógyszer súlyosbítja az állapotot. Forduljon orvoshoz!

Tovább Erre figyeljenek a laktózérzékenyek karácsonykor

Mikor forduljon orvoshoz?

A legtöbb ember esetén az ünnepekkel járó emésztési zavarok, esetleges enyhe gyomorfájás, hasmenés vagy gyomorégés nem ad okot aggodalomra. Ha azonban hirtelen kialakult súlyos panaszok jelentkeznek, vagy folyamatos, nem szűnő tünetei vannak, orvoshoz kell fordulnia!

A legrosszabb, amit tehet, hogy nem veszi figyelembe a krónikus tüneteket, abban a reményben, hogy az új évben azok maguktól megoldódnak. Ez azonban értelmetlen és megelőzhető szenvedéssel jár, valamint tönkreteheti az ünnepeket is!

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító;
WebMD
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Vitális Zsuzsanna, gasztroenterológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.