Szegfűszeg – Egy pompás illatú fűszer- és gyógynövény

szerző: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - WEBBeteg
megjelent:

A szegfűszeg latin neve Caryophylli flos, PH.HG.VIII. Nem csak gyógynövény, hanem fűszernövény is, ami egészségünket szolgálja. Világszerte ismert növény.

A szegfűszegfa 3000 éve ismert örökzöld fa. Őshazája az Indonézai Maluku-szigeteken, más néven a Fűszer-szigeteken van, mely szigetek évszázadokon át a fűszerkereskedelem központjai voltak. A szegfűszegfák több mint 100 évig is élhetnek, és egész életük során termelnek szegfűszeget.

A szegfűszegfa trópusi éghajlaton nő, többek között Indiában, fűszerként virágbimbóit alkalmazzák, melyek leszedéskor halvány színűek, majd ahogy száradnak, élénkvörösre, majd sötétbarnára változnak. A fűszert a pirosló virágbimbókból készítik: a zsenge bimbókat pálmalevélbe csomagolva szárítják, amíg barnára nem sötétednek. A fiatal bimbók a legillatosabbak. A szegfűszeg bimbóit a megfelelő időben kell betakarítani, amikor még zártak és rózsaszínűek. Ha túl későn szedik le őket, elveszítik aromás olajaik és gyógyhatásuk jelentős részét. Ezért a pontos időzítés biztosítja a szegfűszeg magas minőségét és hatékonyságát! Alakjuk szögre emlékeztet, innen a szegfűszeg név.

Szegfűszeg

Tradicionális alkalmazása

Tradícionálisan rossz emésztés esetében alkalmazták a szegfűszeget: hasi fájdalmak, diszkomfort érzetek, puffadás, émelygés, gyomortáji szúrás vagy túltelítettség, hányinger, gyomorégés esetén, és szélhajtó hatású is. A szegfűszeg illóolaj-tartalma miatt javítja az étvágyat és az emésztést. Számos kultúrában afrodiziákumnak tekintik (fokozza a libidót és a szexuális egészséget).

Felhasználása élelmiszerekben

A szegfűszeget ma már pikáns mártások, paradicsomos és boros ételek, páclevek és főleg sütemények ízesítésére használják. Savanyúságokba is tehető, finom, különleges ízárnyalatot ad a savanyúságnak. Fahéjjal kombinálva többféle – főleg gyümölcsös, illetve alkoholos – ital ízesítésére alkalmas. Nemcsak a szárított bimbót használják, hanem a virágot is – Indonéziában például cigaretta illatosítására is.

A szegfűszeget évezredek óta arra használják, hogy melegséget adjon az italoknak és ételeknek. A szegfűszeg például a forralt bor és a chai tea egyik alap összetevője.

Illóolaja

A szegfűszegből vízgőz-desztillációval előállított illóolaj tiszta sárga színű folyadék. A szegfűszeg 14% illóolajat tartalmaz, fő komponense az eugenol. A szegfűszeg illóolajának eugenol tartalma baktérium- és gombaellenes hatású, és egyben gyulladáscsökkentő hatású. Embereknél a szegfűszegolaj fájdalomcsillapító hatású fejfájás és izületi panaszok esetében. Az illóolaj 1-5%-os hígításban szájöblítésre alkalmas, töményen is alkalmazható a fogászatban mint érzéstelenítő (ideiglenes gyökértöméskor).

A szegfűszeget felhasználják olyan ételek feldolgozására, mint a kolbász, sonka, kávé stb., egyedi aromát és ízt adva ezeknek. Ezenkívül az eugenol fertőtlenítő hatású is lehet, és frissen tartja az élelmiszereket. Például az eugenol húskészítményekhez való hozzáadása gátolhatja a baktériumok növekedését.

A parfümkészítésben is használják. A fűszer aromája sok illatkeveréknek mélységet és gazdagságot kölcsönöz.

A lehelet frissítésére is kipróbálható

A mai indiai kultúra része, hogy étkezés után szegfűszeget rágcsálnak, elűzik vele a rossz szájízt. És ha őszinték vagyunk, sokunkat zavar a szájápolásukat elhanyagolók, akár a lelkes fokhagyma- és hagymafogyasztók szájszaga, főleg, ha kicsi a távolság a két ember között. Ez nem jelenti azt, hogy nem lennének egészségesek ezek a zöldségek, de fogyasztásukat tegyük át inkább estére. Bár idegen szokás ez az indiai szokás, de lehet, hogy érdemes kipróbálni.

WEBBeteg logó

Forrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész

Frissítve: 2025.04.05. 05:03, Megjelent: 2025.04.05. 05:03
Nem mesterséges intelligencia által készített tartalom. ✓
Címkék: Fűszer téma, Gyógynövény téma

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Belgyógyászati leletértelmezés 24h

Belgyógyászati leletértelmezés 24h

Dr. Szabó Roxana belgyógyász szakorvosjelölt

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Varga Dóra

Varga Dóra

Dietetikus

Budapest

Cikkajánló