Arthrosis téma

Ízületi porckopás (artrózis) - Tünetek és okok

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus - 2022-05-15 04:33
Az artrózis (ízületi porckopás), amit néha oszteoartrózisnak vagy - félreérthetően, mintha gyulladás lenne a betegség lényege - oszteoartritisznek neveznek, a fejlett országokban az ízületi problémák leggyakoribb formája, és az egyik leggyakoribb oka a rokkantságnak.

Arthrosis - Akár naponta 7 perc testmozgás is elegendő lehet

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-07-24 12:03
Az ízületi porckopással (arthrosis) élő emberek ízületi fájdalmaktól szenvednek. Nem meglepő tehát, hogy a sportolásra csak nagyon nehezen tudják rávenni magukat. Pedig testmozgásra szükségük van, ugyanis ez elengedhetetlen panaszaik súlyosbodásának megelőzéséhez. Jó hír, hogy akár egy kevéske, de rendszeres testmozgás is elegendő lehet.

Fájdalmas ízületi kopás: gyakoribb, mint gondolná

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-07-02 22:03
A csontok és az ízületek korral járó elhasználódása miatt a mozgás, a sport sokszor fájdalommal járhat. Ha nem figyelünk oda a fájdalom figyelmeztető jelére, annak akár mozgásképtelenség is lehet a következménye.

Az oszteoartrózis és tünetei

WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes - 2022-05-24 20:33
Az ízületi porckopás és a különböző degeneratív ízületi betegségek az 50 éven felüli lakosság leggyakrabban előforduló mozgásszervi betegségei. Az arthritisszel szemben az artrózis nem gyulladásos folyamat.

Mi okozhat ízületi merevséget?

WEBBeteg - Dr. Kovács Diána, reumatológus - 2022-04-22 22:03
Reumatológiai, belgyógyászati, neurológiai kórképek jellemző vagy következményes tüneteként hosszabb-rövidebb ideig fennálló ízületi merevség, mozgáskorlátozottság jelentkezhet.

Mik azok a reumás betegségek?

WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus - 2022-02-28 13:03
Mit is jelent az, hogy reumás betegség? Melyek a leggyakoribb ide tartozó kórképek, és milyen tünetek jellemzőek ezekre?

Az arthrosis rehabilitációja

WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin - 2021-08-09 22:07
Az arthrosis (ízületi porckopás) világszerte a leggyakoribb mozgásszervi megbetegedés, amely leginkább a térd, a csípő és a kéz kisízületeit érinti. A folyamat az ízület egészének betegsége, az ízület valamennyi alkotóelemének folyamatosan előrehaladó (progrediáló) károsodása, aminek végeredménye a fájdalom és mozgászavar.

Az ízületi fájdalmak gyakori okai

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2021-08-09 05:21
A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába. Az ízületi fájdalmat okozhatja gyulladás, ennek egyik típusát rheumatoid arthritisnek, az ízületi porcok kopását pedig arthrosisnak nevezzük.

Élet az ízületi kopással

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus - 2021-06-28 07:36
Az artrózis (ízületi kopás) mindennapi tevékenységét és életminőségét is befolyásolhatja, fontos tehát, hogy tudatosan készüljön a betegség kapcsán felmerülő nehézségekre. Bizonyos életviteli tanácsok megfogadásával jelentősen csökkenthető a fájdalom és teljesebb élet élhető.

Időjárás-változás és az ízületek

WEBBeteg - 2021-04-02 04:06
A meteoropátia is járhat ízületi panaszokkal, ám az időjárás változásai főleg azoknál okoznak ízületi bántalmakat, akik valamilyen ízületet érintő betegségben szenvednek.

Ízületi kopás - Mit lehet tenni, ha nem lehetséges a műtét?

Fájdalomközpont - Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, sebész, fájdalomspecialista - 2019-12-26 13:33
Az ízületi kopás, az artrózis rengeteg ember életét megkeseríti, különösen idősebb korban fájhat emiatt a csípő, a térd, a váll. De vajon hogyan lehet segíteni azoknak, akiknél bár előrehaladott a betegség, mégsem jöhet szóba a műtét? Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista a megoldási lehetőségeket vette számba.

Az arthrosis modern kezelési eljárásai

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos - 2019-09-03 14:34
Az arthrosis (ízületi porckopás) kezelésével kapcsolatban számos kísérleti stádiumban lévő, eredményesnek ígérkező terápiás megközelítés létezik. Tökéletesítésük a XXI. századi orvostudomány egyik nagy kihívása.

Porckopás - Tévhitek a porc védelméről

WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője - 2019-02-02 11:36
A porckopás (artrózis) az ízületek leggyakoribb betegsége, a felnőttkorú lakosság közel egyharmadát érinti. Igen súlyos probléma, hisz a folyamattal együtt járó erős fájdalom és ízületi merevség gyakran okoz jelentős mozgáskorlátozottságot. Sokak számára az ún. porcépítő szerek és a pihentetés jelentik az egyetlen reményt. Vajon valóban újraépítik az elkopott porcot a különféle szerek? És valóban jót tesz a hosszas pihentetés? Ahhoz, hogy választ tudjunk adni a kérdésre, mindenekelőtt tisztáznunk kell, mi az az ízületi porc és mi okozza kopását.

Mi az az osteophyta (csontnövedék)?

WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus - 2019-01-18 21:05
Mi az az osteophyta? Hogyan alakul ki? Milyen tüneteket okozhat? Hogyan diagnosztizálható, és milyen kezelési lehetőségek vannak?

6 ízületkímélő tipp

Oxygen Fájdalomcentrum - Dr. Pál Mónika, reumatológus - 2019-01-14 16:05
Az ízületi fájdalom megnehezíti a mindennapokat, a sportolóknak pedig át kell gondolniuk, mit és mennyit edzhetnek. A nyak, a derék, a váll, a térd vagy az ujjak ízületeinek fájdalma csökkenthető és az okok is kezelhetők.

A térdízületi porcok sérülései

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2016-11-04 11:40
A porcsérülések lehetnek akut vagy krónikus panaszok okozói, melyek gyakran igen erős vagy tartós fájdalommal járnak. Az esetek többségében a porcok kopásával járó elváltozások fordulnak elő.

A porckopás (arthrosis) legbiztosabb kezelése

WEBBeteg - Támogatott tartalom - 2013-01-11 14:37
A porckopás fájdalmas megbetegedés, mely az ízületekben található porc elvékonyodásával, majd eltűnésével jár, és az érintett ízület fájdalmát, későbbiekben teljes használhatatlanságát okozza. (x)

Arthrosis

Orvos valaszol - Dr. Szamosi Szilvia - 2011-01-02 09:16
Tisztelt Doktornő! A rheumatológián Heberden-Bouchard arthrosist állapítottak meg a kéz-problémámra. Semmilyen gyógyszert nem írtak fel, szeretném kérdezni, hogy Dona-t vagy Proenzi-t szedjek-e? Gyógytornát javasoltak, csak furcsállom, hogy ug

Vállfájdalom és gyógytorna

Orvos valaszol - Dr. Bogdán Aurél - 2010-10-13 13:09
Tisztelt Szakértő! Évek óta húzódó vállfájdalommal (artrózisból fakadó) küszködök. Jelenleg november 30-áre kaptam csak időpontot a vállszakrendelésre. A kérdésem az lenne, hogy korábban is küldtek már gyógytornára ezzel a gondommal csak már nem e

bioptron lámpa

Orvos valaszol - Dr. Pintér Olivér - 2010-03-05 16:38

Tisztelt Doktor Úr!

Nagyon köszönöm a válaszát, sajnos ezekkel én is tisztában vagyok. Megkérném,   a bioptron lámpával kapcsolatban legyen szíves, még útbaigazítást.

Köszönettel; Marcsi mama.

Arthrosis a térdben?

Orvos valaszol - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus - 2010-02-15 15:19
Tisztelt Doktor ur! Egy eredmény felöl érdeklödnék! Orvoshoz csak két honap mulva kell vissza mennem. Ma voltam röntgenen az eredmény: A térd régiojában csontszerkezeti eltérés nem láthato. Mindkét lábon a harántboltozaton süllyedt, az I. MP izü

Arthrosis?

Orvos valaszol - WEBBeteg Szakértő - 2010-02-10 20:49
T. Webdoktor! 8 hónapja volt egy jóindulatú (jobboldali) tüdő és mellhártya műtétem. Két hónapja fizikai igénybevétel miatt megrándult a jobb karom, az ultrahang arthrosist igazolt. A kérdésem arra irányul hogy lehet-e köze a műtétnek ehhez. Nagy