Mi okozhat ízületi merevséget?

szerző: Dr. Kovács Diána, reumatológus - WEBBeteg
frissítve:

Reumatológiai, belgyógyászati, neurológiai kórképek jellemző vagy következményes tüneteként hosszabb-rövidebb ideig fennálló ízületi merevség, mozgáskorlátozottság jelentkezhet.

Az adott betegség károsíthat egy, néhány (2-4), vagy több ízületet, ízületen belüli és azt körülvevő képleteket, járhat gyulladásos tünetekkel (fájdalom, duzzanat, melegség, bőrpír, funkciókárosodás), vagy ezek nélkül.

Az ízületet alkotó csontok ízvégeit hyalinporc fedi, az ízfelszínek között lévő ízületi rést viszkózus ízületi folyadék keni. Az ízületi tok – melyet belülről 2-3 sejtrétegből álló szinoviális membrán borít – körülveszi az ízületet, melyet az ízületi szalagokkal együtt véd és stabilizál. Az inak, szalagok porcos átmenettel, enthesissel rögzülnek a csontokhoz. Járulékos képletek a bursák (nyáktömlők), discusok, meniscusok, rostporcos ízvápaajkak.

Mi állhat az ízületi merevség hátterében?

Az ízület merevsége általában aktívan–passzívan (saját erőnk és más személy segítségével) kimozgatható, illetve az alapbetegség gyógyulásával, a fájdalom, duzzanat elmúltával megszűnik. Az ízületi kontraktúra esetében azonban a mozgáspálya egy- vagy több irányban beszűkül, az ízület aktívan–passzívan már nem vagy csak igen korlátozottan, fájdalom mellett mobilizálható. Kontraktúra kialakulhat a bőr alatti kötőszövet gyulladása, fibrózisa, az ízületi tok zsugorodása; az izmok rövidülésével és az ízvégek kötőszövetes összenövésével járó súlyos ízületi károsodás (ankylosis), vagy egyes neurológiai betegségek következményeként izomtónusfokozódás, hosszas ízületi immobilitás következtében.

Reumatológiai szempontból két kórállapotot fontos elkülöníteni: az ízület artrózisát (porckopás) – ahol összetett (biomechanikai, anyagcsere stb.) folyamatok a porcszövet anyagcseréjét a porc és a porc alatti csontszövet pusztulása felé billentik –, valamint a rheumatoid arthritist, mely szisztémás autoimmun kórkép, ahol a szinoviális membrán gyulladása vezet végül az ízületek károsodásához. Mindkét kórállapotban hosszabb-rövidebb pihenési időszak után az érintett ízületek merevségét észlelhetjük, valamint súlyos fokú ízületi károsodással, jelentős fokú életminőség-romlással járhatnak. A rheumatoid arthritis azonban teljes szervezetet érintő betegség révén súlyos belszervi károsodásokhoz, főként szív-érrendszeri szövődmények miatt a várható élettartam jelentős rövidüléséhez vezethet.

Bár az artrózis kialakulásában öröklött tényezők is szerepet játszanak, gyakorisága mégis az életkor előrehaladtával nő. Kialakulhat anatómiai értelemben ép ízület kóros terhelése, vagy kóros szerkezetű ízületet érő normál terhelés hatására is, így számos, porc- és csontanyagcserét, szerkezetét érintő betegség ún. másodlagos artrózishoz vezethet (pl. sérülés, endokrinológiai betegségek, kristályarthropáthiák, stb.).

Elsődleges (primer) formára példa a kéz polyartrózisa, ahol az ujjak körömperc-középperc közötti (DIP) és középperc-alapperc közötti (PIP) ízületei érintettek. Az artrózisos beteg ízületi merevsége általában pihenést követően, az ízületi aktivitás elején jelentkezik és legtöbbször az ún. indítási fájdalommal jár, az állapot általában 30 percnél rövidebb, bemozgatásra fokozatosan oldódik. Későbbiekben az ízperemeken csontos kiszélesedések („csomók) alakulhatnak ki, melyek gyulladttá, fájdalmassá válhatnak, a gyulladásos időszakban nyugalmi fájdalom is jelentkezhet.

Ez a cikk is érdekelheti A porckopás (artrózis) kezelési lehetőségei

A rheumatoid arthritis esetében azonban a betegség aktivitását is jól jelző reggeli ízületi merevség akár több órán át tarthat. A PIP és MCP (kézközép-alapperc közötti) ízületek duzzadtak, behajlítva fájdalmasok, oldalirányú összenyomásnál a fájdalom provokálható. A betegség gyakran jár más ízületek – csuklók, térdek, láb kisízületek – jellemzően szimmetrikus érintettségével. Bármely életkorban indulhat, a fokozatos vagy hirtelen kezdetet a szisztámás gyulladás általános tünetei (hőemelkedés/láz, fáradékonyság, rossz közérzet stb.) követik.

Ez a cikk is érdekelheti Önt! A rheumatoid arthritis kezelése

Polyarthritissel, azaz sokízületi gyulladással járhatnak más szisztémás autoimmun kórképek (szisztémás lupus erythematosus, Sjögren-szindróma, szisztémás sclerosis, nem differenciált kollagenosis, stb.), ezeknél azonban a reggeli ízületi merevség kevésbé kifejezett, rövidebb ideig áll fenn.

Polymyalgia rheumatica szintén járhat ízületi-, illetve ínhüvelygyulladással, az általános tünetek mellett itt mégis inkább a nyak-vállöv, medenceöv kifejezett fájdalma, hosszan fennálló merevsége jellemző. Az 50 év feletti korosztály betegsége.

Az arthritis psoriatica, mely pikkelysömörhöz társuló sokízületi gyulladás, egyik megjelenési formája - hasonlóan a rheumatoid arthritishez - a kéz- láb kisízületeinek szimmetrikus gyulladásával jár, azonban itt a DIP ízületek is érintettek.

A már említett megbetegedéseken kívül vírusos-bakteriális, gombás fertőzés okozta ízületi gyulladások, valamint a kristályarthropathiák (pl. köszvény) is járhatnak a jelentős fájdalom, duzzanat miatt az érintett ízület(ek) mozgáskorlátozottságával.

Anyagcsere-betegségekkel járó kötőszöveti elváltozások vezetnek az endokrin arhtropathiák kialakulásához, például a cukorbetegséghez társuló kéz kisízületi mozgáskorlátozottsághoz (cheiroarthropathia). Ide sorolható a Dupuytren-kontraktúra: a kéz IV-V. ujjak mentén az ín, tenyéri bőnye megvastagszik, zsugorodik, az ujjak a tenyér felé hajlanak. A vállízületek körüli szalagok, bursák gyulladásával, mészlerakódással járó periarthritis humeroscapularis önállóan is kialakulhat; erős fájdalommal, mozgáskorlátozottsággal jár, befagyott váll állapotához vezethet.

Ezt olvasta már? Ezek a cukorbetegség tünetei, figyelmeztető jelei

A kéz túlterhelése kapcsán gyakori jelenség az ún. pattanó ujj, amikor egy-egy ujjhajlító ín megvastagszik, az ujj nyújtása csak fokozott erőkifejtés révén lehetséges, amikor is a kis csomó behúzódik az ínhüvelybe, az ízület „pattan”. Ugyanakkor „merevnek” érezhetjük pl. a térdízületünket, amikor egy ízületen belül levált porcdarabka („ízületi egér”) megakadályozza az ízület egy ponton túli mozgását. Ez utóbbi megoldása gyakran műtéti.

A spondylarthropathia a gerinc kisízületeinek gyulladása révén a gerincoszlop elmerevedéséhez vezethet, a kórképet A gerincízületi gyulladások okai, tünetei című összefoglaló tárgyalja.

Artrodézis: az ízület műtéti úton történő elmerevítése.

Amennyiben a panaszos (egy vagy több) ízület kifejezetten fájdalmas, duzzadt, felette a bőr piros, meleg, érzékeny, nehéz mozgatni és/vagy deformált, a tünetek ismétlődnek vagy elhúzódnak, esetleg általános tünetek (láz, fáradékonyság, fogyás, esetleg éjszakai izzadás, stb.) is jelentkeznek, mindenképpen javasolt orvos felkeresése.

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Kovács Diána, reumatológus

Felhasznált irodalom:
Poór Gyula (szerk.): A reumatológia tankönyve, Medicina Kiadó, 2008.
Szentágothai János, Réthelyi Miklós: Funkcionális anatómia, Egyetemi tankönyv, 1994.
Czirják László: A kötőszöveti betegségek (szisztémás autoimmun kórképek) diagnosztikájának és kezelésének vonatkozásai, 2003
Bálint–Földes–Szebenyi–Bálint: Gyakorlati reumatológia , Springer, 2003.
Szekanecz–Surányi–Tamási: Rheumatoid Arthritis, 2006.
Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Nem alkoholos zsírmáj Nem alkoholos zsírmáj

Az egyik leggyakoribb májbetegség. Milyen tünetek jelentkezhetnek?

A máj fontossága A máj fontossága

Szervezetünk legnagyobb és egyik legösszetettebb szerve.

Mik azok a reumás betegségek?

Mit is jelent az, hogy reumás betegség? Melyek a leggyakoribb ide tartozó kórképek, és milyen tünetek jellemzőek ezekre?

Ízületi porckopás (artrózis) - Tünetek és okok

Az artrózis (ízületi porckopás), amit néha oszteoartrózisnak vagy - félreérthetően, mintha gyulladás lenne a betegség lényege - oszteoartritisznek...

Fájdalmas ízületi kopás: gyakoribb, mint gondolná

A csontok és az ízületek korral járó elhasználódása miatt a mozgás, a sport sokszor fájdalommal járhat. Ha nem figyelünk oda a fájdalom...

Élet rheumatoid arthritisszel

Az, hogy milyen mértékben befolyásolja a rheumatoid arthritis az Ön életét, nagymértékben függ attól is, hogy hogyan tud megbarátkozni...

Az ízületi fájdalmak gyakori okai

A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába. Az ízületi fájdalmat okozhatja gyulladás, ennek egyik típusát...

Élet az ízületi kopással

Az artrózis (ízületi kopás) mindennapi tevékenységét és életminőségét is befolyásolhatja, fontos tehát, hogy tudatosan készüljön a betegség...

Az oszteoartrózis és tünetei

Az ízületi porckopás és a különböző degeneratív ízületi betegségek az 50 éven felüli lakosság leggyakrabban előforduló mozgásszervi...

A rheumatoid arthritis kezelése

A rheumatoid arthritis kezelése az elmúlt évek során jelentősen javult. A kezelés leggyakrabban gyógyszerekkel történik, de bizonyos esetekben...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.