Hialuronsav az ortopédiában és reumatológiában

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
frissítve:

Amellett, hogy jó vízmegkötő tulajdonsága van, természetes kenőanyag is a hialuronsav. A térdízületi porckopás következtében jelentkező fájdalom kezelésére alkalmazzák leginkább, közvetlenül az ízületi résbe fecskendezve elérhető a gyulladás elkerülése és a fájdalom csökkentése.

A hialuronsav (hialuronan, hialuronát) egy természetesen is előforduló nagy molekulatömegű poliszacharid, melynek legfőbb jellemzője, hogy sok vizet képes megkötni. Ezáltal egyfajta természetes hidratáló gélként az ízületek belsejében biztosítja az ízületi folyadékok viszkozitását, rugalmasságát, csökkenti a súrlódást az ízületekben, a porcok felszínén.

A hialuronsav 56 %-ban a bőrben, 35 %-ban az izmokban és a csontokban, 9 %-ban az ízületi folyadékban, a vérben, a köldökzsinórban, vagy éppen a nyirokban található.

Az ízületek kenőanyaga

Az életkor előrehaladtával a hialuronsav termelése csökken, ezért az ismétlődő traumák és gyulladásos folyamatok a porc kopását (osteoarthrosis) eredményezik. A csontokat borító, elvékonyodott porc már nem képes regenerálódni, ezért a legfontosabb feladat a maradék megóvása. Ezeket a folyamatokat lassíthatja a kívülről bevitt hialuronsav.

Ma már több terápiás területen is használják, ígéretes lehetőséget jelent az ízületek működésének javítására, valamint a gyulladás és fájdalom enyhítésére. Az ízületbe juttatott gél nagy koncentrátumban tartalmazza a hialuronsavat, ezáltal néhány ml-nyi folyadék elegendő lehet, hogy a tünetek csökkenjenek. Azáltal, hogy védi a porcok felszínét, mechanikusan is hozzájárul az ízületek rugalmasságához.

Eredményesnek bizonyult a térdízületi porckopás kezelésénél, valamint egyre többen alkalmazzák a csípőízület és más ízületek degeneratív folyamataiban is. A 3 hónapos hialuronsavas kezeléssel tartósan, 12-18 hónapon keresztül enyhül a fájdalom és javul az ízületi funkció. Nagyobb fokú kopás esetén természetesen rövidebb ideig tartó hatás érhető el. Idős betegeknél, illetve előrehaladott porckopás esetén az injekció kisebb mértékben tudja kifejteni hatását.

Hialuronsav

Összefoglalva: a hialuronsavas kezelés szerepe a szövetek helyreállításában és átalakításában, valamint a gyulladás csökkentésében, valamint a porcsejtek védelmében rejlő képessége tovább emeli terápiás potenciálját az ortopédiában, azonban további kutatásokra van szükség a hatásmechanizmusainak tisztázására, a kezelési protokollok optimalizálására, valamint a hosszú távú biztonságosság és hatékonyság megállapítására.

A sportorvoslás is alkalmazza

Alapvetően a porckopás kezelésére fejlesztették ki, a friss sérülések után is egyre gyakrabban, jó eredménnyel alkalmazzák a hialuronsavat, injekció formájában. Általában háromszor-ötször szükséges egy-egy ízületet megszúrni. Leghatásosabbnak a korán megkezdett, sérülések utáni kezelések bizonyultak.

A reumatológiában, az ortopédiában és már a sportorvoslásban is sikerrel alkalmazzák az ízületek kenőanyagaként ismert anyagot a fájdalom csökkentésére, a gyulladás elkerülésére érdekében:

Milyen területen használják még?

A mozgásszervi panaszok mellett a bőrgyógyászatban, kozmetológiában, a szemészetben, az urológiában is használják a hialuronsavat. A kozmetológiában az esztétikai kezeléseknél veszik elő ezt a rugalmas anyagot, leginkább ráncfeltöltéseknél. Széles körben használják a bőr hidratáló és dúsító képessége miatt, azonban hatása jellemzően átmeneti, mivel fokozatosan lebomlik és kiürül a szervezetből. A régi időkben szürkehályog-eltávolításánál is használták, ma inkább szemszárazság ellen vetik be. Az urológiában a hólyag feltöltésével a hólyagfal nyálkahártyája helyreállítható, ezáltal a gyulladás és a fájdalom enyhül. Itt alkalmazzák még a hialuronsavat

Szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
Felhasznált forrás: Hyaluronic Acid in Rheumatology (Pubmed)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.