Az antioxidánsok hiánya szembetegséget okoz
Az erős napsugárzás és a vér alacsony antioxidáns tartalmának kombinációja érzékenyebbé teszi a felnőtteket az időskori makula degenerációra - állítják kutatók.
A felmérést hét európai ország idős felnőtteit vizsgálta, és azt tapasztalták, hogy a viszonylag alacsony antioxidáns-szinttel élők között az erős napsugárzás hatására megnő az időskori makula degeneráció (AMD, sárgafoltsorvadás) - kialakulásának esélye. Ilyen összefüggést nem tapasztaltak a magas antioxidáns-szinttel élők körében.
Az AMD az időskori vakság egyik vezető kiváltó oka. A makula, a retina (ideghártya) kis területe, mely a centrális látásért felelős. A retinának ez a része produkálja a legélesebb részletes látást. A retina a szem hátsó részén található fényérzékeny szövet, és mivel a nap UV sugárzásának nagy részét a szem külső felszíne nyeli el, a retina a látható kék fénynek van kitéve.
A fent említett kutatás, melyet Dr. Astrid Fletcher vezetésével a London School of Hygiene & Tropical Medicine végzett, az első, mely eredménye bizonyítja, hogy az erős napsugárzás növeli az időskori makula degenerációkialakulásának esélyét azoknál, akiknek alacsony az antioxidáns-szintjük. A vizsgáltak egynegyedénél (a legalacsonyabb antioxidáns-szintűeknél) az AMD kialakulásának kockázata egyenes arányban nőtt az erős napsugárzásban töltött idő mennyiségével.
A káros sugárzás ellen is védenek
Korábban elvégzett laboratóriumi kísérletek bizonyítják, hogy az antioxidánsok, mint a C- és E-vitamin, cink, lutein fontos szerepet töltenek be a retina védelmében, a fény káros hatásaival szemben. Ezért is lehetséges, hogy az alacsony antioxidáns-szint hozzájárul az AMD kialakulásának kockázatához.
A vizsgálat során 4753 olyan 65 év feletti felnőttet kísértek figyelemmel, akik felének diagnosztizált AMD-je volt. Annak érdekében, hogy a résztvevők hosszú-távú, napsugárzás-ártalmáról képet kapjanak, megkérdezték őket arról, mennyi időt töltöttek a munkában, illetve nyugdíjas korukban a napon, illetve viseltek-e közben napszemüveget vagy kalapot, majd vért vettek tőlük, hogy megmérjék az antioxidáns-szintjüket.
Általánosan elmondható, hogy azoknál, akiknek a legalacsonyabb volt a C-és E-vitamin-, valamint cinkmennyiség a szervezetében, és emellett sokat voltak a napon, az AMD kialakulásának kockázata 40 százalékkal volt magasabb, mint a többieknél.
Dr. Fletcher szerint ez az eredmény arra is felhívja a közép-és időskorúak figyelmét, hogy az antioxidánsokban gazdag étrend az egészséges élet elengedhetetlen része. Fontos, hogy elegendő mennyiségű zöld színű zöldséget (spenót, borsó, brokkoli stb.), citrusféléket és magvakat fogyasszunk. Ha ezekből megvan a szükséges napi adag, nem kell étrend-kiegészítőket szedni, emellett hangsúlyozzák a széles karimájú kalap és napszemüveg viselésének fontosságát is.
(WEBBeteg - Cs.K. fordító, forrás: Reuters Health; Lektorálta: Dr. Cserháti Zoltán, szemész)