• Vitaminok, antioxidánsok kemoterápia alatt - Ajánlott vagy kerülendő?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Egyik családtagom (60 éves női beteg) kemoterápiás kezelést fog kapni (korábban vastagbéldaganattal operálták, ami sajnos 2 kisebb áttetet képzett a tüdőn, valamint egy hasi nyirokcsomó is érintett). Folfiri és Avastin kezelést kap. Több pro és kontra vélemvnyt is olvastam azzal kapcsolatosan, hogy a kemoterápia alatt nem szabad a vitaminokat, antioxidánsok szedését túlzásba vinni, mert ez csökkentheti a kezelés hatékonyságát. Végeztek már erre pontos vizsgálatokat vagy kísérleteket? Mit értünk pontosan vitamin, ill. antioxidáns alatt? Mik azok a vitaminok, konkrétan nevesítve, ill. milyen dózisban, amik ajánlottak egy kezelés alatt? C-vitamin, D-vitamin, Béres csepp vagy Supradyn stb.? Ugye kicsit ellentmondásos ez a dolog, mivel a kemoterápia nemcsak a daganatos sejteket, hanem az egészségeseket is pusztítja. Nos, ha az immunrendszer legyengül, akkor egy idő után nem lesz képes a szervezet önmagától abszolút védekezni. Vagyis az immunrendszer erősítésére mindenképpen szükség lenne? Szeretnek erre egy egzakt, konkrét választ kapni. Várom megtisztelő visszajelzését! Köszönettel, Szabolcs

        Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza a kemoterápia, vitamin témában

        Kedves Szabolcs! Mindent tökéletesen lát, nincs mit hozzátenni. A kemoterápia károsítja az egészséges sejteket igen, és igen, az immunrendszer is gyengül. Igazán konkrét gyógyszer nincs, ami korrigálja, talán a fertőzések lehetőség szerinti elkerülése fontos, amiben - a beteg emberek, tömeges helyes kerülése - mellett talán a C-vitamin lehet jó. A béres csepp, esetleg Supradyn ellen nem szokott kifogás lenni, ezek nem gondolom hogy ártanak, remélhetőleg segítenek is. A D-vitamin életkorból adódóan lehet hasznos, kalcium mellett. Minden mást inkább elkerülni javaslunk, legalábbis a mi klinikai gyakorlatunk szerint, hiszen mint pontosan mondta, semmit nem teszteltek igazán daganatos betegeken. Főleg, ha ugyan most nem is ilyenről van szó, de a gomba eredetű csodaszerek még károsak is lehetnek pont a gyenge immunrendszer miatt. Összességében multivitamin vagy Béres csepp mehet, nem feltétlen védi ki a fertőzést, de talán hozzájárul a megelőzéshez. Lehetőség szerint teljes értékű táplálkozás, megfelelő nyomelem bevitel mellett.


        Kérdés: 2017. szeptember 29., 12:39; Megválaszolva: 2017. október 17., 20:56

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő! 82 éves nagymamámat tüdőrákkal műtötték 1 hónapja. Semmilyen előtünete nem volt, nem dohányzott, és minden egyéb vizsgálata teljesen jó értékeket és állapotot mutatott (röntgen, légzésfunkció-vizsgálat). Műtét...
        Tisztelt Doktornő! Az előző levelemben a csatolt fáljban elküldtem a teljes szövettani leletet de lehet, hogy nem tudták megnyitni, így most ide másolom: Klinikai dignózis: C5490 Klinikai adatok: Szerv: Lokalizáció: I: méh és függelékei II:...
        A barátom édesanyjánál méhnyálkahártya megvastagodást állapítottak meg tavaly decemberben, majd idén január elején a nyálkahártyát eltávolították és elküldték szövettanra. Rosszindulatú, grade(II)típusú elváltozást állapítottak...
        Tisztelt Doktor úr/nő! 68 éves apukámat 2 nappal ezelőtt operálták áttét nélküli diffúz gyomorrákkal. Sajnos a kórházi látogatási tilalom miatt egyáltalán nem tudunk egyeztetni a sebész doktorral ezért szeretnék egy kis információt...
        Tisztelt Doktor Nő/Úr! 2013-ban rossz indulatú emlő daganatot állapítottak meg,sugár kezelést kaptam,és a bal mellemből eltávolították a daganatot. Azóta minden rendben van,eredményeim negatívak.Szedhetek-e kollagént? Sok jót olvastam...
        Tisztelt Doktornő, 2 héttel ezelőtt vakbélműtéten estem át és nézegetve a kórszövettani leletemet, kérdések merültek fel bennem. BEmásolom Önnek a leletet: Klinikai adatok: Vizsgálati anyag/lokalizáció Rezekciós preparatum / appendix...
        Tisztelt Doktor Nő! 3 hónapja vettem észre nagy kiterjedésű mellduzzanatot (más tünet nincs), amivel UH-ra (ahol vettek biopsziát), mammográfiára, majd emlő MRI-re mentem februárban. Nyáron voltam ultrahangon, ami még semmilyen elváltozást...

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Harc az ajakherpesz ellen
        COVID-19: hivatalos ajánlások
        Tájékoztatók az Egészségügyért Felelős Államtitkárságtól.
        Célzott molekuláris terápiák
        Számos daganattípusban áll rendelkezésre célzott terápia.