Vitaminok, antioxidánsok kemoterápia alatt - Ajánlott vagy kerülendő?

Egyik családtagom (60 éves női beteg) kemoterápiás kezelést fog kapni (korábban vastagbéldaganattal operálták, ami sajnos 2 kisebb áttetet képzett a tüdőn, valamint egy hasi nyirokcsomó is érintett) . Folfiri és Avastin kezelést kap. Több pro és kontra vélemvnyt is olvastam azzal kapcsolatosan, hogy a kemoterápia alatt nem szabad a vitaminokat, antioxidánsok szedését túlzásba vinni, mert ez csökkentheti a kezelés hatékonyságát. Végeztek már erre pontos vizsgálatokat vagy kísérleteket? Mit értünk pontosan vitamin, ill. antioxidáns alatt? Mik azok a vitaminok, konkrétan nevesítve, ill. milyen dózisban, amik ajánlottak egy kezelés alatt? C-vitamin, D-vitamin, Béres csepp vagy Supradyn stb.? Ugye kicsit ellentmondásos ez a dolog, mivel a kemoterápia nemcsak a daganatos sejteket, hanem az egészségeseket is pusztítja. Nos, ha az immunrendszer legyengül, akkor egy idő után nem lesz képes a szervezet önmagától abszolút védekezni. Vagyis az immunrendszer erősítésére mindenképpen szükség lenne? Szeretnek erre egy egzakt, konkrét választ kapni. Várom megtisztelő visszajelzését! Köszönettel, Szabolcs

Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza kemoterápia témában

Kedves Szabolcs!

Mindent tökéletesen lát, nincs mit hozzátenni. A kemoterápia károsítja az egészséges sejteket igen, és igen, az immunrendszer is gyengül. Igazán konkrét gyógyszer nincs, ami korrigálja, talán a fertőzések lehetőség szerinti elkerülése fontos, amiben - a beteg emberek, tömeges helyes kerülése - mellett talán a C-vitamin lehet jó. A béres csepp, esetleg Supradyn ellen nem szokott kifogás lenni, ezek nem gondolom hogy ártanak, remélhetőleg segítenek is. A D-vitamin életkorból adódóan lehet hasznos, kalcium mellett. Minden mást inkább elkerülni javaslunk, legalábbis a mi klinikai gyakorlatunk szerint, hiszen mint pontosan mondta, semmit nem teszteltek igazán daganatos betegeken. Főleg, ha ugyan most nem is ilyenről van szó, de a gomba eredetű csodaszerek még károsak is lehetnek pont a gyenge immunrendszer miatt. Összességében multivitamin vagy Béres csepp mehet, nem feltétlen védi ki a fertőzést, de talán hozzájárul a megelőzéshez. Lehetőség szerint teljes értékű táplálkozás, megfelelő nyomelem bevitel mellett.

Kérdés: 2017. szeptember 29., 12:39; Megválaszolva: 2017. október 17., 20:56
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Gerinc masszàzs CLL esetèn lehetseges...
Tisztelt Doktornő! Az lenne a kerdesem,hogy a tavalyi évben, öt ev megfigyeles utan 165 öre ment fel a fvs. szamom,nyirok csomo megnagyobbodas nelkül. 3...
Benfogamma 5 fluorouracil mellett
Érdeklődnék
Kemoterápia okozta égési sérülés
Tisztelt Doktornő! Colon sigmoideum rosszindulatú daganata miatt, műtét után, utókezelésként FOLFOX kemoterápiát kapok. Az előírt 12 kezelésből...
Kemo vagy Koronavírus
Kedves Doktornő! December 5-én mastectomia és nyirokcsomó eltávolitáson estem át.18-ból 9 volt érintett.Her2 negativ,Ki-67status-5%,invaziv gócok...