Kemoterápia mellett probiotikum és antioxidáns szedhető e?

Kedves Doktornő! Már megkaptam az első kemoterápiás kezelésemet, utána elmentem természetgyógyászhoz aki felírt nekem egy probiotikumot: Ferzym Plus, és még olajfalevél kivonatot ami antioxidáns hatású.Jelenleg szabadságon van az onkológusom így nem tudom megkérdezni, hogy szedhetem e ezeket, ezért is fordultam Önhöz.Csatolom az ambuláns lapomat. Amin azon nem szerepel az az hogy az összes vizsgálatom jó lett, nincsen sehol áttétem. A kemoterápiám: 105mg Epirubicin, 840mg Cyclophosphamid infúzió. Előre is köszönöm válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Baki Márta válasza kemoterápia, antioxidáns, probiotikum témában

Tisztelt Levélíró!

Az interneten elérhető Ferzym Plus ismertetőjében karotinoid és probiotikum összetevőt említenek. A készítmény javallatának immun hiányos állapotot jelölnek meg. Olajfalevél készítmények fő tulajdonsága - a tájékoztatójuk alapján - az immun erősítés és az antioxidáns hatás. Ugyanakkor ezen készítmények pontos összetétele nem ismert, s az sem tudott, hogy pontosan milyen hatást érnek el a szervezetben (mennyi idő alatt szívódnak fel, milyen szervekhez, szövetekhez kapcsolódnak, ott milyen hatást fejtenek ki, hogyan bomlanak le, hogyan ürülnek ki, stb…) . Ennek megfelelően azt sem lehet tudni, hogy az Ön kezelése során alkalmazott kemoterápiás készítmények hatását hogyan befolyásolják ezek az anyagok. Lehetséges az is, hogy a kemoterápiás szerek hatékonyságát csökkentik, ill. olyan lebomlási termékek is keletkezhetnek, amelyek károsak a szervezetre. Ennek alapján az Ön által megjelölt készítmények alkalmazását kemoterápia közben egyáltalán NEM JAVASLOM. A gyógyszertárakban kapható probiotikumok elvileg szedhetők, de a kemoterápia és a probiotikumok a bél nyálkahártyára más módon hatnak, így a probiotikum szedése nem indokolt ezen felvételek mellett.

Megjegyzés: Az ambuláns lapján egy onko-team vélemény szerepel, mely nem javasol sugárterápiát. Ugyanakkor a jelenlegi onkológus kezelő orvos a kemoterápiát követően indokoltnak tartja a sugárterápiát. Tekintettel, hogy emlő megtartó műtét történt – annak szövettani eredményét is figyelembevéve – biztonságosabb és a betegség helyi kiújulása is csökkenthető, ha Ön sugárterápiát is kap.

Tisztelettel: dr. Baki Márta

Kérdés: 2018. november 29., 13:19; Megválaszolva: 2018. december 01., 15:46
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Benfogamma 5 fluorouracil mellett
Érdeklődnék
Kemoterápia okozta égési sérülés
Tisztelt Doktornő! Colon sigmoideum rosszindulatú daganata miatt, műtét után, utókezelésként FOLFOX kemoterápiát kapok. Az előírt 12 kezelésből...
Kemo vagy Koronavírus
Kedves Doktornő! December 5-én mastectomia és nyirokcsomó eltávolitáson estem át.18-ból 9 volt érintett.Her2 negativ,Ki-67status-5%,invaziv gócok...
Ösztrogénes hajszesz emlőrák után
2016. június 14. és október 4. között kemoterápiát kaptam emlődaganat miatt. Daganatos tünetem azóta nincs, a kontrolleredményeim negatívak. A...