Étrendi konzultáció
Kedves Asszonyom! Nagyon köszönöm a villámgyors, részletes, és egyértelmű tájékoztatását. Természetesen követni fogom a tanácsait. Miután Ön magasan kvalifikált, alapos, és lelkiismeretes, ezért még lenne néhány kérdésem, hogy bővíthessem a fogyasztott élelmiszerek körét: 1/Korai vacsorára legtöbbször vajas „kenyeret” eszek. Ebből egy szelet immár az Ön javaslatára a vadkovászos, tönkölytartalmú, egy pedig puffasztott rizsszelet kevés paprikával. Korábban évekig csak margarinos kenyeret ettem, de visszatértem a sokkal finomabb, és természetes élelmiszerre. Nem jelent egyáltalán gondot a székletnél. Esetleges koleszterinszint emelkedés miatt úgy tudom, hogy nem javallt a vaj, de a hidrogénezett margarinnál gondolom, hogy jobb választás. Mi erről a véleménye? 2/Nyers zöldségek közül egy jó ideje különös kellemetlen mellékhatás nélkül naponta fogyasztok 2-3 friss bazsalikom levelet, a pizzához pedig rucolát. (mindkettőt a kertünkből) Nyers fejes saláta sem okoz gondot ecet nélkül. Netán egy kevés balzsamecetet önthetnék a salátára? 3/ A múltkor Ön írta, hogy többek között pl. köles fogyasztható éhségérzet csökkentésére. A kereskedelemben kapható extrudált, enyhén sós kölesgolyó megfelelő ugye? Akár 20-30 szem is? 4/A napi kb. 30 g marha szalámi milyen szempontból ártalmas? Netán a koleszterinszint emelés és/vagy az érelmeszesedés kockázata miatt? Mi a véleménye arról, hogy hetente reggelire kétszer sertéshúsos, háromszor marhahúsos, és kétszer baromfihúsos vagy halkonzerves rizottót fogyasszak? 5/ Évekig fogyasztottam gond nélkül a reggeli lezárásaként kb. egy evőkanálnyi tökmagolajat., Amióta jelentkezett a korábban leírt probléma, azóta egyszer-kétszer ittam belőle, de hígítja a székletet. Netán egyem puffasztott rizsszelettel, vagy Ön mit javasol, hogy ne legyen széklethígító hatása? A Peponen kapszula esetleg kiválthatná ezt, mint a fokhagyma esetében a kapszula? 6/A kockázott, héjazott almaszeleteket ezek szerint ne édes, hanem enyhén savanykás almából főzzem friss kompótnak (természetesen cukor nélkül). Hosszú évekig édes almát Gala, vagy Florina) ettem nyersen. Egy ideig ezekből készítettem cukrozatlan friss kompótot, és nem tapasztaltam kedvezőtlen következményeket. Az Ida Red, és a RedChief, a Topáz és a Jonathan enyhén savanykásnak számít? Jól értem, hogy számos élelmiszer egyénenként más hatást válthat ki? Azaz tegyek időnként próbát egy-egy új étellel, és 2-3 napon keresztül figyeljem az esetleges negatív hatást? Előre is hálás vagyok a tanácsaiért, és jó egészséget kívánva üdvözlöm.
Irinyi-Barta Tünde válasza bélgáz étrend témában
Kedves Kérdező! Az étrendje már most is példaszerűen tudatos. A válaszaim a kérdéseire: 1. A valódi vaj mértékletes mennyiségben teljesen rendben van, főleg, ha nem áll fenn emelkedett koleszterinszint. Egy szelet kenyérre kenve, napi szinten nem jelent kockázatot, különösen, ha növényi olajokkal ellensúlyozza. A margarin több feldolgozáson megy keresztül, a vaj természetesebb. 2. A bazsalikom, rukkola, fejes saláta kiváló, friss és jól tűrhető alapanyagok, folytassa nyugodtan. A balzsamecet kis mennyiségben (1 tk. salátánként) ha nem okoz gyomorégést vagy puffadást, bátran használható. 3. Igen, az enyhén sós extrudált kölesgolyóból napi 20-30 szem nem jelent problémát, ha nem puffasztja. Fő előnye, hogy energiadús, könnyű rágcsálnivaló. 4. A marhaszalámi hátránya, hogy telített zsírokban gazdag, ami hosszú távon emelheti a koleszterinszintet, emellett tartalmazhat nitrátokat/nitriteket, ami gyulladásos bélrendszernél kerülendő. Az Ön által említett húsos rizottós terv nagyon kiegyensúlyozott és összességében jók az arányok. 5. A tökmagolaj természeténél fogva enyhén hashajtó hatású, főként éhgyomorra vagy önmagában fogyasztva. Érdemesebb inkább valamilyen szilárd ételhez keverni, pl. puffasztott rizsszeletre vagy főtt zöldségekre locsolva. A Peponen kapszula kevésbé terheli meg a gyomor-bélrendszert, kipróbálható alternatíva. 6. Igen, az Idared Jonathan Topaz és Red Chief enyhén savanykás fajták, és kompótnak különösen alkalmasak héj és cukor nélkül párolva. Az Ön korábbi jó tapasztalata (Gala, Florina) is figyelembe vehető, hiszen minden bélrendszer egyedi. Óvatosan tesztelve (3 nap, kis mennyiség) tökéletes megközelítés új élelmiszerek esetében. Továbbra is a mértékletesség és fokozatosság elve mentén haladva bővítheti a palettát úgy, hogy ne térjenek vissza a korábbi panaszok. Megtisztelő a bizalma, további jó egészséget kívánok üdvözlettel: Irinyi-Barta Tünde