Dietetikus vagy táplálkozási tanácsadó? Kit válasszunk?

szerző: Brjeska Dóra, újságíró - WEBBeteg
frissítve:

Ma már az interneten bármi megtalálható, és bárkiből lehet úgynevezett szakember is. Azonban nem árt tudnunk, hogy kihez érdemes fordulnunk, ha biztos tudáson alapuló, valódi segítséget szeretnénk kapni.

Ami az internet előnye, az bizonyos szempontból a hátránya is. A rengeteg információ, ami ránk zúdul a különböző weboldalakon, fórumokon, közösségi médián keresztül, sokszor követhetetlen és bizonytalan forrásból származik. Sokszor összemosódnak a megnevezések, gyakran gondolják, hogy a dietetikus és a táplálkozási tanácsadó ugyanaz, vagy éppen összekeverik a kettőt. A legtöbben éppen ezért nem magára az információra figyelnek, hanem arra, aki közvetíti, ami nem biztos, hogy a legjobb választás. De akkor lássuk mit érdemes tudni, ami segíthet a jó szakembert megtalálni.

A dietetikus

Először is nézzük meg a dietetikus pontos definícióját: A dietetikus a táplálkozástudomány és a dietetika területén hivatalosan elismert személy, aki a táplálkozástudományi ismereteket az egészséges és a beteg egyének élelmezésére és oktatására alkalmazza.

Hazánkban dietetikus képzés egészségtudományi egyetemeken zajlik, hossza négy év, ami alatt a többi egészségügyi szakemberhez hasonlóan van egy alapképzés, ami magába foglalja az anatómiát, élettant, biokémiát és más fontos alapismereteket. A hallgatók ezekkel együtt szerzik meg a különböző táplálkozással, étrenddel kapcsolatos ismereteket, mint az egészséges emberek táplálkozása, valamint a különböző betegségek és azokhoz kapcsolódó diéták.

A különböző táplálkozási tanácsadók

Táplálkozási tanácsadó gyakorlatilag bárki lehet, akinek van ideje és pénze a különböző hosszúságú tanfolyamokra, gyorstalpalókra. Ezek a képzések nem adnak átfogó, mély egészségügyi ismereteket, általában mindössze érintőlegesen járják körbe ezeket, leginkább a táplálkozás alapjait tartalmazza a tananyag, ami nagyon lekorlátozza a tanácsadási lehetőségeket. Sajnos (vagy talán mégsem) a diplomás dietetikusokra nagyon szigorú szabályozás vonatkozik az egyetemi tanulmányok elvégzése után. Ezzel szemben a tanácsadóknak gyakorlatilag semmilyen szabályozásnak nem kell megfelelniük, így sok esetben még a tanfolyam elvégzését is kihagyják, és mindössze a könyvekből, internetről szerzett ismeretekre hagyatkoznak. Ez pedig hatalmas felelőtlenség, hiszen rövid- és hosszútávon is jelentős egészségügyi károsodásokat okozhatnak a nem megfelelő szakértelemmel adott tanácsokkal.

Ki mit tud?

A táplálkozási- vagy életmód-tanácsadók, illetve az egyre népszerűbb coach-ok nagyon korlátozott ismeretekkel rendelkeznek. Mivel nincs egészségügyi képzettségük, nincs jogosultságuk betegekkel foglalkozni sem. Tanácsadást kizárólag egészségeseknek tarthatnak.

Amennyiben valamilyen akut, vagy krónikus betegség áll fenn, mindenképpen dietetikus segítségét kell kérni a táplálkozással kapcsolatos kérdésekben, mert ők azok a szakemberek, akik megfelelő képzettséggel, a betegségekkel és gyógyszerekkel kapcsolatos ismeretekkel rendelkeznek.

Ez is érdekelheti Egész nap az irodában ül?

Ellenőrizd, kit kérdezel!

Az egészségügyi szakdolgozókról létezik egy online nyilvántartás, ahol bárki utána nézhet, hogy a kiszemelt szakember valóban szakember-e, van-e diplomája és érvényes működési engedélye.

A nyilvántartás itt érhető el: https://kereso.enkk.hu/

WEBBeteg.hu logóForrás: Ebédszünet Podcast
Brjeska Dóra, újságíró

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.