• Milyen változásokat okoz az étrend a belekben és ez hogyan vezet inzulinrezisztenciához?

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

    Egy új kutatás azokat a mechanizmusokat vizsgálja, amelyek a belekben lévő környezet által hozzájárulnak az inzulinrezisztencia kialakulásához. A kutatók szerint az étrend kulcsfontosságú ebben.

    Inzulinrezisztenciáról (IR) akkor beszélünk, mikor a szervezet nem megfelelően reagál az inzulinra. Ez az a hormon, ami a cukor feldolgozását segíti. Az IR kialakulása 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet, mely anyagcsere állapot világszerte több millió embert érint. Az elhízás jelentős kockázati tényező az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség szempontjából. De hogyan és miért vezet az elhízás ehhez az anyagcsere-változáshoz?

    Hirdetés

    A kanadai Torontó Egyetem kutatói szerint a válasz azokban a mechanizmusokban rejlik, amiket a magas zsírtartalmú étrend indít be. „A magas zsírtartalmú táplálkozás és az elhízás során jelentős változás következik be a bélben található mikrobiális populációban. Ez az abnormálisan megváltozott bélflóra (dysbiosis) kölcsönhatásba lép a bél immunrendszerével” – magyarázzák a kutatók a Nature Communications című szaklapban közzétett tanulmányukban.

    A kutatók szerint a bél mikrobiomja és a bél immunrendszere közötti kapcsolat a B-sejtek (egyfajta immunsejt) által termelt antitest, az immun eredetű immunglobulin A molekula (IgA). Ez a molekula lehet a hiányzó láncszem, mely megmagyarázza, hogyan vezet a rossz táplálkozás IR-hez azáltal, hogy megváltoztatja a bél immunitását.

    Étrend által befolyásolt érzékeny mechanizmus

    A vizsgálat első részében a kutatók elhízott egereket vizsgáltak, melyek közül néhány IgA-hiányos volt. Azt tapasztalták, hogy amikor az IgA-hiányos egerek magas zsírtartalmú étrenden voltak, az inzulinrezisztenciájuk súlyosbodott.

    Mikor a kutatók az IgA-hiányos egerekből gyűjtött bélbaktériumokat bélbaktériumok nélküli egerekbe ültették át, azoknál is IR alakult ki. Emellett az Iga-hiányos egereknél megnőtt a bél permeabilitása, ami azt jelenti, hogy a káros baktériumok átjutnak a bélből a test többi részébe.

    A kutatók szerint ez a kísérlet azt jelzi, hogy normál szinten az IgA segíti a bélbaktériumok folyamatos ellenőrzését, emellett megelőzi a baktériumok bélfalon történő átjutását.

    A preklinikai egérkísérletek után a kutatók azt vizsgálták, hogy ugyanezek a mechanizmusok érvényesek-e az emberekre is. Súlycsökkentő műtéten átesett személyektől szereztek beavatkozás előtt és után is székletmintát, majd elemezték azok IgA tartalmát.

    A műtét utáni székletminták IgA-szintje magasabb volt

    Ez arra utal, hogy ez az antitest valóban kapcsolódik az anyagcseréhez és befolyásolja az étrend.

    „Felfedeztük, hogy elhízás során kevesebb IgA-t termelő B-sejt található a bélben” – jegyezte meg a tanulmány vezető szerzője, Helen Luck. „Az IgA-t a szervezet természetesen termeli, és elengedhetetlen a bélben élő baktériumok szabályozásához. Védelmi mechanizmusként működik, amely elősegíti az olyan potenciálisan veszélyes baktériumok semlegesítését, amik kihasználják a környezet változásait, például mikor kiegyensúlyozatlan és zsíros étrenden vagyunk.”

    A jelenlegi kutatás eredményei arra utalnak, hogy egyrészt közvetlen kapcsolat van a zsíros étrend és az elhízás között, másrészt a bél alacsony IgA-szintje és a bélgyulladás, valamint az IR között.

    „Ha növelni tudjuk az IgA-termelő B-sejtek számát, akkor kontrollálni tudjuk a bélbaktériumok típusait. Különösen azokat, amelyek szerepet játszanak a gyulladásos folyamatokban és az inzulinrezisztenciában. Ez alapul szolgálhat az elhízás, az inzulinrezisztencia és 2-es típusú cukorbetegség terápiájának” – mondta dr. Daniel Winer, a tanulmány társszerzője.

    Olvasson tovább! Inzulinrezisztencia - Jelentése, tünetei és kezelése

    Forrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító; medicalnewstoday.com
    Lektorálta:  Dr. Árki Ildikó, háziorvos

    Módosítva: 2019.09.30 16:05, Megjelenés: 2019.09.30 16:05
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    A prosztata egészsége

    A prosztata egészsége

    Cs. K., fordító

    Egészséges táplálkozással és életmóddal bizonyítottan sokat tehet prosztatája védelméért.

    Alvási apnoe

    Alvási apnoe

    Dr. Vincze Dóra

    Miért alakul ki magas vérnyomás az alvási apnoe során?

    Milyen változásokat okoz az étrend a belekben és ez hogyan vezet inzulinrezisztenciához?

    Egy új kutatás azokat a mechanizmusokat vizsgálja, amelyek a belekben lévő környezet által hozzájárulnak az inzulinrezisztencia kialakulásához. A kutatók szerint az étrend kulcsfontosságú ebben.

    Cukorbetegeknél a szívinfarktust nem mindig jelzik tünetek

    A cukorbeteg férfiak körében az egészséges emberekhez képest 2-4-szer nagyobb a szívinfarktus kockázata. A cukorbeteg nőknél pedig hatszorosa, és ez a rizikó a menopauza után még tovább nő. Az állandóan magas vércukorszint ugyanis idővel károsítja az ereket. Azonban a cukorbetegek a szívinfarktusra utaló figyelmeztető jeleket gyakran nem észlelik.

    Visszafordítható-e az inzulinrezisztencia?

    Az inzulinrezisztenciával járó állapot nagy arányban megelőzhető lenne, de akár vissza is fordítható gondos odafigyeléssel és teljes életmódváltással, orvosi felügyelet mellett.

    Panaszok, társbetegségek inzulinrezisztencia esetén

    A fokozott szőrnövekedés, a pattanásos bőr, a túlsúly és a menstruációs zavarok mind az inzulinrezisztencia tünetei, bár meglétük nem törvényszerű.

    Kontroll terheléses vizsgálatok inzulinrezisztencia esetén

    Az inzulinrezisztencia jellegzetes tünetei felhívják a figyelmet a kivizsgálás szükségességére. A diagnózis megszületése után sok páciensben felmerül a kérdés: Milyen gyakran kell majd vizsgálatra menni?

    Az inzulinrezisztencia diéta

    Az inzulinrezisztencia diéta alapelvei szerinti étrend kialakítása és a sportolás, illetve az ezekkel elért testsúlycsökkenés együttesen képezik az IR életmód kezelését. Megfelelő étrenddel az inzulinrezisztencia még visszafordítható folyamat.

    Inzulinrezisztencia - Jelentése, tünetei és kezelése

    Az inzulinrezisztencia (IR) azt jelenti, hogy szöveteink a normálisnál kevesebb glükózt képesek felvenni, így több inzulinra van szükség a megfelelő vércukorszint fenntartásához. Nehezen felismerhető tüneteket okozhat, ugyanakkor egy egyszerű laboratóriumi vizsgálattal is kimutatható.

    A mozgásterápia szabályai inzulinrezisztencia esetén

    Manapság számtalan nő és férfi küzd inzulinrezisztenciával, melynek kezelésében igen nagy hangsúly van a megfelelő életmódon. Hogy az IR kezelésében milyen szerepet tölt be a mozgásterápia, arról Csontos Szabolcsot, az Életmód Orvosi Központ mozgásterapeutáját kérdeztük.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.