A lábdagadás kialakulásának megelőzése

Keczán Judit
szerző: Keczán Judit, gyógytornász - WEBBeteg
frissítve:

Gyakran tapasztalhatja, hogy a nap végére bedagadnak a lábai, feszül a bőre, ami kellemetlen nehézlábérzettel társul. A zokni mély bevágást okoz a bokája fölött, a cipője pedig nehezebben jön fel a nap végén, mint a reggeli órákban. Hogyan előzhető meg mindez?

A téma cikkei - Lábdagadás

2/1 A lábdagadás kialakulásának okai
2/2 A lábdagadás kialakulásának megelőzése

Lehet, hogy eleinte nem tulajdonít nagyobb jelentőséget az ödémásodásnak, pedig ebben a korai stádiumban kellene megelőznie a későbbi visszérbetegség kialakulását. Az alábbiakban hasznos tanácsokat gyűjtöttünk össze a lábdagadás elkerülése érdekében.

1. Vénás torna az egész családnak

Egyre fiatalabb korosztályt érint az ödémásodás, ezért hívja fel gyermekei figyelmét a hosszantartó ülés káros hatásaira. Tanítsuk meg nekik a vénás tornát, az óvodáskorú nyugodtan végezheti a nagyobb gyermekekkel együtt, váljon az esti rutin részévé a mozgás.

Tovább Vénás torna óriáslabdával

2. Szakítsa meg az ülőmunkát!

Ha ön ülő munkát végez, akkor szakítsa meg az egyhelyben ülést legalább fél óránként. Ilyenkor már az is jótékony, ha feláll és sétál az irodában, lift helyett a lépcsőt használja vagy elvégzi az alábbi, mindössze néhány mozdulatból álló gyakorlatsort:

  • Álljon egyenes talajra, majd emelkedjen lábujjhegyre és vissza. Ismételje meg a mozdulatsort legalább 10-szer.

  • Tartsa előre karjait és végezzen guggolásokat, amivel segít vért pumpálni medencéje irányába. Ez nem csak vérkeringését pezsdíti fel, hanem combizmait is megdolgoztatja.

3. Fontos a helyes testtartás

Az alsó végtag keringése szempontjából az sem mindegy, hogyan ül. A helyes ülés nem csak a gerince egészsége szempontjából fontos. A hanyag ülés kedvez a refluxbetegség kialakulásának, megakadályozza az egészséges nyirokelvezetést, továbbá gátolja a vénás visszaáramlást a jobb szívfélbe, ezáltal az alsó végtagból is nehezebben tud visszaáramlani a vér és kialakul az ödémásodás.

Tovább A helyes testtartás szerepe a fájdalmak megelőzésében

4. Oldja a feszültséget!

A kupola alakú rekeszizom a mellkasunk és a hasüreg között helyezkedik el, fontos légzőizom, számos képlet halad át rajta. Ha begörnyedünk, akkor feszültség keletkezik benne, ami kórosan befolyásolja főgyűjtőér, a verőerek, a nyirokutak és a nyelőcső állapotát. A rekeszizom feszültségét manuálterápiákkal (pl. Bowen-technika), relaxációval, légző gyakorlatokkal és gyógytorna gyakorlatokkal, jógával oldhatjuk.

5. Előzze meg a visszérbetegség kialakulását!

Sokszor alkati tényezők gyorsítják fel a pangásos állapotok kialakulását. Ha a felmenői között előfordult trombózis, ha nagyon lazák az ízületei és vékony a bőre, akkor már fiatalon oda kell figyelnie a vénás betegségek megelőzésére:

  • Figyeljen a testsúlyára! Az extra teher állandó cipelése megterheli az ereket.

  • Használjon kompressziós harisnyákat!

  • Naponta végezze el a vénás tornát!

  • Jót tesz a napi minimum 20-30 percig tartó dinamikus séta.

  • Vegyen rendszeresen váltó hőmérsékletű zuhanyt!

Miért veszélyesek a visszerek?

A visszér megnevezés alatt nemcsak a lábakon látható kék ereket értjük, hanem a mélyebben fekvő érhálózatot is, amelynek tágulata gyakran olyan tüneteket okoz – például lábdagadás, nehézláb érzés, éjszakai lábgörcsök –, melyek kapcsán sokan nem gondolnak a vénák betegségének lehetőségére. A probléma ebben rejlik, hiszen sokan csak akkor fordulnak orvoshoz, ha a fájdalom állandósult, esetleg szövődmények alakulnak ki a bőrön, például a boka körüli bőr barnásan elszíneződik, kemény tapintásúvá válik. Holott a szövődmények, köztük a késői vénás lábszárfekély megjelenése, korai kezeléssel megelőzhetőek lennének.

Bővebben a visszeresség veszélyeiről

6. Polcolja fel a lábait!

Ha lehetősége van rá, akkor napközben többször is tegye fel a lábát magasra. Ragadjon meg minden ülő testhelyzetet, és polcolja fel a lábait a csípőjétől magasabbra. Ha nincs rá lehetősége, akkor esténként az otthonába tegye mindezt. A konyhai munkák egy része (pl. hámozás) is végezhető megemelt lábbal, de zenehallgatás, esetleg olvasás idejére is felteheti a kanapé szélére vagy egy óriáslabdára.

7. Figyeljen a táplálkozásra!

Kerülje a fehér lisztet, a cukrokat és a sót – ami fokozza a folyadék-visszatartást. Bizonyos táplálék-kiegészítők jó hatással lehetnek, amelyek kötőszöveti alkotórészeket (MSM, kollagén, glüközamino-glikán) tartalmaznak.

Tovább 5 perces office torna

Keczán Judit, gyógytornász

Forrás: WEBBeteg összeállítás
Orvos szerzőnk: Keczán Judit, gyógytornász

Cikkajánló

Autós gyerekülés
Autós gyerekülés

A biztonságon ne alkudjunk!

Nephropathia
Nephropathia

Hogyan kezeljük a diabéteszes nephropathiát?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.