Mit kell tudni a Bowen-technikáról?

Keczán Judit
szerző: Keczán Judit, gyógytornász - WEBBeteg
megjelent:

A Bowen-technika nevét feltalálójáról, Tom Bowenről kapta, aki a múlt században tevékenykedett Ausztráliában. Egy 1974-es felmérés szerint 13000 embert kezelt meg egy év alatt, mintegy 88 százalékos hatékonysággal, így joggal vált az ausztrál egészségügy részévé.

A Bowen-technika alkalmazó lágy gördülő mozdulatokból építi fel a kezeléseket, amelyeket az alkalmazó az ujjaival végez az izmokon, inakon, ízületek fölött. A kezelt személy kényelmesen fekszik a kezelőágyon, néha ül vagy áll. Vékony ruházaton keresztül is elvégezhető, bár könnyebb közvetlenül a bőrön dolgozni.

Ideális az újszülöttek számára is, mivel nagyon gyengéd, ámbár hatékony mozdulatokból áll. Minimalista technika, néhány mozdulattal mélyreható változások indíthatók be a testen. Ráadásul minél nagyobb a baj, annál kevesebb mozdulatra van szüksége a kliensnek.

Hasonlóan a masszázshoz, a lágy részeken történik a kezelés. A mozdulatok helye és sorrendisége precízen meghatározott. Különbség a masszázshoz képest, hogy a mozdulatok közé karakteres szünetek vannak beépítve. Erre az időre azért van szükség, hogy a szervezet a kapott impulzusokat integrálja és a belső kapcsolatain keresztül az egész testet áthangolja.

A Bowen technika gördülő mozdulatai hatására a szervezet választ küld a test különböző pontjaiba, aminek következtében ezek a pontok és a belső kapcsolatok révén az egész test ellazul. Olyan ez, mintha újraindítanánk a számítógépünket. A vérátáramlás és a transzportfolyamatok fokozódnak, beindul a méregtelenítés.

Legjelentősebb hatása a vegetatív idegrendszer áthangolása. Mindennapok embere vegetatívan túlingerelt, azaz stresszes állapotban éli az életét. Biológiailag a túlélés a cél. Nem csoda, ha kimerülünk, csökken a sejtek, szövetek tápanyaggal való ellátása a méregtelenítő folyamatok lelassulnak. Így megteremtődik a betegségek szöveti háttere. Szervrendszereink működésébe előbb-utóbb hiba csúszik. A technika lehetővé teszi, hogy a stresszes életünk, műtétek, balesetek, lelki traumák miatt megrekedt öngyógyító mechanizmusok szervezetünkben újra beinduljanak.

Sokan elalszanak, meditatív állapotba kerülnek a kezelés hatására. Test lélek szellem ellazul, lehetőség adódik a korábban átélt lelki konfliktusok kifuttatására, megoldására, így igazi oki terápiának mondható.

Alkalmazási területeiből álljon itt néhány:

A Bowen technika önállóan is megállja a helyét a terápiás munkában, de kiválóan alkalmazható más gyógymódok kiegészítőjeként is. Gyógytornával, dietetikával, lelki oldásokkal együtt jól megférnek a mindennapi praxisban. Kortól függetlenül, akut és krónikus állapotokban alkalmazható eljárás.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Szerző: Keczán Judit, gyógytornász

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Farkas Lehel, gyógymasszőr
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus, Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.