Visszértorna gyakorlatok óriáslabdával

Keczán Judit
szerző: Keczán Judit, gyógytornász - WEBBeteg
megjelent:

Nemcsak az ülő életmódot folytatóknak, hanem álló munkát végzőknek és házimunkát végzőknek is ajánlható a vénás torna. Annak ellenére, hogy a házimunka során nagyon el lehet fáradni, érdemleges alsó végtagi pumpáló izomaktivitást alig végzünk, így nem csoda, hogy estére sok anyukának, nagymamának bedagad a lába. A következő gyakorlatokat naponta végezze el otthonában vagy a munkahelyén.

Mi szükséges hozzá?

A gyakorlatokat óriáslabdával állítottam össze, mivel nagyon sok munkahelyen és családban található. Nagy labda híján felteheti a lábát egy puffra vagy a kanapé szélére is, esetleg több felpolcolt díszpárnára.

Mikor végezze?

Az esti órákban a legideálisabb a torna elvégzése, amikor az egész nap során összegyűjtött pangó folyadékot tudja elvezetni a végtagjaiból.

Fontos az elővigyázatosság!

 • Kismamáknak a pocakjuk növekedésével a háton fekvő helyzet kényelmetlen lehet, mert a baba (ránehezedve a fő gyűjtővénára) nehezíti a vénás visszaáramlást. Ők rövidebb ideig feküdjenek a hátukon. A kismamák tornájára külön fejezetben térek ki.
 • Ha magas vérnyomással küzd, túlsúlyos vagy szívbeteg, konzultáljon orvosával, gyógytornászával a torna megkezdése előtt!

A gyakorlatokat tízszer végezze el mindkét lábra, a légzéseket négyszer.

 1. Feküdjön a hátára, térdeit nyújtva tegye föl egy óriáslabdára, úgy, hogy a lábszárak alatt legyenek megtámasztva. Vegyen mély levegőt, közben nyújtózzon föl fül mellé a karjaival, majd kilégzéssel hozza vissza a karjait a test mellé.
 2. Szorítsa a talajhoz a derekát a köldöke behúzásával és a farizmai összeszorításával.
 3. Feszítse meg a combizmait, s húzza fel a térdkalácsát.
 4. Feszítse le a lábfejét és lazítson.
 5. Csináljon úgy, mintha karmolna a lábujjaival, majd engedje vissza őket, miközben visszafeszíti a lábfejét
 6. Körözzön befelé majd kifelé a lábfejével.
 7. Fordítsa szembe a talpait, majd kifelé.
  torna
 8. Tegye a kezét a hasára és vegyen mély levegőt.
 9. Húzza a hasához a térdét elemelve a labdától, nyújtsa a labda fölé a lábát saroknyújtózással, majd ismét húzza hashoz a térdét és lábujjnyújtózással nyújtsa ki a lábát a labda felé.
 10. Hashoz húzzuk sarokvezetéssel a lábunkat és csípőből kidöntjük oldalra, nyújtjuk a comb folytatásában a lábszárat. A lábfejet lefeszítve spiccbe zárjuk.
 11. Lefeszített lábfejjel (spiccel) oldalra nyújtjuk a lábat, majd hashoz húzzuk a térdet, és sarokvezetéssel nyújtjuk vissza a labdára.torna
 12. Lábfej integetéssel (pumpálással) emelje föl egyik lábát a plafon felé, és engedje vissza.
 13. Emelje föl nyújtva az egyik lábát a plafon felé és két karral, fejemeléssel nyújtózzon a térde irányába, majd feküdjön vissza és helyezze vissza a lábát a labdára. Nyújtózzon és vegyen nagy levegőt (hasizmait használja).
  torna
 14. Biciklizzen az egyik lábával úgy, hogy sarokvezetéssel történjen a térdhajlítás és lábfejlefeszítéssel a nyújtás (pumpáljon a lábfejével).
 15. Helyezze a jobb sarkát a bal térdére, majd nyújtsa föl plafon felé a lábát, miközben spiccel a lábfejével, majd ismét engedje a sarkát a térdére és nyújtózzon föl.torna
 16. Dinamikusan cserélgesse a sarok és lábujjérintést az ellenkező oldali térdéhez.torna
 17. Emelje fel a derekát a talajról és közben nyújtózzon úgy, hogy a füle mellett legyen a keze. Vegyen nagy levegőt, majd helyezze vissza derekát és karjait a talajra
 18. Mély hasi légzéssel zárja a tornát
Milyen betegségeknél hasznos a gyógytorna?

Az emberek nagy többsége szívesebben jár fizioterápiás kezelésekre, mint gyógytornára. Pedig hosszútávon a gyógytorna a leghatékonyabb kezelési mód a derékfájás, gerincbántalmak, hátfájás, lúdtalp, nyaki fájdalom, csontritkulás és egyéb mozgásszervi panaszok esetében. Milyen betegségeknél hasznos a gyógytorna?

(WEBBeteg - Keczán Judit, gyógytornász)

Cikkajánló

Lézerkezelés
Lézerkezelés

Mire alkalmazzák a bőrgyógyászatban?

Gyógyszerkiváltás
Gyógyszerkiváltás

Menjen biztosra Ön is a Benuvénnyel! (x)

Trombózisközpont - Prof. Blaskó György, véralvadási specialista
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
Oxygen Medical - Dr. Sepa György, sebész, érsebész
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.