Húgyúti fertőzés téma

Húgyúti fertőzések

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2021-09-06 16:03
Húgyúti fertőzés
A húgyúti fertőzések az embereket leggyakrabban érintő fertőző betegségek közé tartoznak, de többnyire nem járnak komplikációkkal. Főleg bakteriális fertőzésekről van szó, ritkán játszanak szerepet más kórokozók. Az egyik legveszélyesebb szövődmény a vesemedence-gyulladás.

Kellemetlen, halszagú vizelet? Ilyen okai lehetnek

Urológiai Központ - Dr. Rákász István - 2022-10-05 09:02
A vizelet szaga árulkodó tünet, hiszen számos állapotra, betegségre már ebből a jellemzőből is következtetni lehet. Ezért is fontos felfigyelni az ilyen irányú változásokra, és szükség esetén orvoshoz fordulni.

Egy kellemetlen, mégis hasznos gyógynövény: a csalán

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - 2022-10-05 04:03
Ki ne találkozott volna már azzal a kellemetlen érzéssel, amit a csalán érintése okoz, ha nem vesszük észre, hogy ott van és belelépünk vagy hozzányúlunk, akár a saját kertünkben is. A csaláncsípés után fellépő kiütések és viszkető érzés többek között a levél mirigyszőreiben jelen lévő hisztamin hatására alakul ki.

Gyógynövények húgyúti fertőzések kiegészítő terápiájára

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - 2022-09-05 15:03
A húgyúti fertőzés gyakori, sokak életében többször is előforduló megbetegedés. Érdemes ezért tudnunk, mikor kell mindenképp orvoshoz fordulnunk. És hogyan előzhetjük meg a megbetegedést, vagy segíthetjük a gyógyulást, enyhíthetjük a tüneteket gyógynövényekkel vagy azok kivonataival.

Észak-amerikai nagytermésű áfonya, a húgyúti fertőzések megelőzésére

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - 2022-05-27 11:33
Az észak-amerikai nagytermésű áfonya (Vaccinium macrocarpon), angolul cranberry, Észak-Amerikában honos cserje, amelyet sokszor nagybogyós áfonyaként vagy amerikai tőzegáfonyaként is említenek, illetve tévesen sokan egyszerűen tőzegáfonyának neveznek, pedig az egy másik növény (Vaccinium oxycoccus).

Női fertőzések diagnosztikája gyorstesztekkel

A-Lab Pharma - Támogatott tartalom - 2022-04-14 08:16
A terhességi gyorstesztek és a COVID-tesztek használata ma már mindennapossá vált, és sok nő ismerkedik új, női gyorstesztekkel is, amelyek azonnali, pontos eredményt adnak kisebb költségek mellett. (x)

Szexszel összefüggő húgyúti panaszok - Mit lehet tenni?

WEBBeteg - T. Zs., fordító - 2022-04-01 16:03
Még a legharmonikusabb párkapcsolatot is megzavarhatja időnként egy-egy olyan váratlanul kialakuló probléma, mint a felfázás vagy más néven hólyaghurut. Sok nő életében legalább egyszer találkozik a kellemetlen tünetekkel, de olyan is akad, akinek visszatérő vendégként szólnak bele a mindennapjaiba, és akár a szexuális életébe is. Akár így, akár úgy, minden esetben tenni kell a panaszok ellen.

Felfázás: mikor, kik és hogyan védjék húgyutaik egészségét?

WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus; Dr. Csuth Ágnes családorvos - 2022-04-01 05:03
Felfázás
A nők többsége élete során legalább egyszer tapasztal olyan felfázásos tüneteket, mint az égő, szúró vizelet, gyakori vizelési inger és az alhasi fájdalom. Hogyan védhető a húgyutak egészsége, és mit tehet a visszatérő panaszok ellen?

A húgyúti fertőzések első jelei

Oxygen Medical - Dr. Szűcs László, urológus - 2022-01-27 20:33
Melyek a húgyúti fertőzések jelei és hogyan kezeljük a tüneteket? - erről kérdeztük dr. Szűcs László urológust.

Húgyúti fertőzések férfiaknál - Ritka, de fájdalmas

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2021-12-25 17:33
Férfiaknál is kialakulhatnak húgyúti fertőzések és húgyhólyaggyulladás. Noha ritkábban fordulnak elő, mint nőknél, ezen betegségek lefolyása súlyosabb is lehet. A házi gyógymódok az estek többségében önmagukban nem elegendők, ezért a tünetek észlelésekor ajánlott mihamarabb orvoshoz fordulni, és mielőbb megkezdeni az általa javasolt terápiát.

A visszatérő húgyúti fertőzés megelőzése

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos, Dr. Reinhardt István - 2021-11-01 19:03
Húgyúti fertőzés
Sok esetben keresik fel a betegek a háziorvost, nőgyógyászt, urológust azzal, hogy visszatérő húgyúti fertőzésük van. A közkeletű nevén csak felfázásként emlegetett betegség veszélyének a nők nagyobb eséllyel vannak kitéve, tekintettel arra, hogy a húgycsövük rövidebb, ezáltal a kórokozóknak rövidebb utat kell megtenniük ahhoz, hogy feljussanak a húgyhólyagba.

Vizelettartási gond, hólyagsüllyedés, húgyúti fertőzés

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2021-10-20 03:03
A menopauza idején számos urológiai probléma merülhet fel, mely megkeseríti a nők mindennapi életét. Ide tartoznak a vizelettartási gondok, a húgyhólyagsüllyedés (mikor a húgyhólyag a hüvelybe süllyed), és a különböző húgyúti fertőzések is.

Laboreredmény - Mire utal a nitrit a vizeletben?

WEBBeteg - Dr. Hamar Péter, klinikai laboratóriumi szakorvos - 2021-09-07 18:33
A laboreredményem szerint nitrit van a vizeletemben. Szeretném tudni, hogyan kerülhetett bele, és milyen következményekkel járhat a jelenléte? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

A leggyakoribb urológiai betegségek

WEBBeteg - Dr. Szimuly Sándor, családorvos - 2021-07-31 19:06
Prosztatagyulladás
Az urológia az orvostudományon belül a vizeletkiválasztó és -elvezető szervekkel foglalkozó szakirány. Ebbe a tárgykörbe tartoznak a vesék, a húgyhólyag, a húgycső betegségei és rendellenességei, de a férfi belső és külső nemi szerveket érintő betegségek is.

Jellegzetes nyári betegségek - Így előzze meg őket

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet - 2020-08-06 18:33
Jóllehet, a nyár a kikapcsolódás, a felhőtlen pihenés időszaka, néhány kórkép ebben az időszakban is borússá teheti a vakációt - az egyébként egészséges egyéneknél is. A leggyakoribb, a vakációzók kikapcsolódását megzavaró betegségek a hasmenéses kórképek, valamint az alsó húgyúti fertőzések. Ezek megelőzése kellemetlen napoktól óvja meg a pihenni vágyókat.

Húgyúti fertőzések, húgyhólyaggyulladás

WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász - 2020-07-21 17:05
A húgyhólyaghurut jellegzetes tünetekkel jár: hidegrázás, láz, alhasi fájdalom mellett jellemző a gyakori vizelési inger, amelyet azonban csak pár csepp vizelet ürítése követ.

Húgyúti fertőzések gyermekkorban

WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász - 2020-02-14 17:05
Húgyúti fertőzés
A húgyúti fertőzések gyermekkorban a második leggyakrabban előforduló bakteriális fertőzések. Ezek közé soroljuk a húgyhólyaggyulladást és a vesemedence gyulladását.

Húgyúti fertőzés műtét után

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2019-07-20 17:36
Jellemzően a húgyút steril, egészséges emberben baktériumoktól mentes. Húgyúti fertőzésről akkor beszélünk, ha a húgyutakba baktérium kerül, és ott elkezd szaporodni. Ez történhet teljesen hétköznapi okokból is, ugyanakkor a kockázata megemelkedik a sebészeti beavatkozások után.

Uroszepszis: a húgyúti fertőzés talaján kialakult szepszis

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2019-04-20 17:36
Az uroszepszis olyan állapot, mikor a húgyúti fertőzést okozó baktérium vagy gomba a véráramba jutva szisztémás fertőzést okoz, mely a vérrel a testben kering. Ezt a fajta vérfertőzést szepszisnek (köznyelvben pedig gyakran vérmérgezésnek) hívják. A szepszist leginkább tüdő vagy hasi fertőzések okozzák, az érintettek csak kisebb hányadánál (kb. 5%) áll húgyúti fertőzés a betegség hátterében.

Veseproblémák műtét után - Szövődmények és fertőzések

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2018-09-06 17:25
A húgyúti szerveket érintő problémák meglehetősen gyakoriak műtét után. Szerencsére ezek legtöbbje enyhe, és a beavatkozást követő napokban elmúlik. A súlyosabb veseproblémák jellemzően azoknál a betegeknél alakulnak ki, akik műtét után további kezelést igényelnek, különösen abban az esetben, ha több napos vagy hetes intenzív ápolásra szorulnak a műtétet követően.

Mikortól beszélünk éjszakai bevizelésről?

WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász - 2017-09-28 18:56
Az éjszakai bevizelés (enuresis nocturna) az egyik leggyakoribb betegség gyermekkorban, amely az általános iskolát kezdők 10 százalékánál fordul elő, a fiúk között még nagyobb arányban. Fontos tehát, hogy ne szégyelljük! Időnként szervi betegség állhat mögötte, valamint lehet súlyos lelki zavar tünete is.

Húgyhólyaggyulladás és tünetei

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet - 2016-12-10 16:11
A gyermek az alhas középső részén érzett fájdalomra panaszkodik, gyakori vizelési ingere van, emiatt többször ürít kis mennyiségű vizeletet, és úgy érzi, mintha vizeletürítés után visszamaradna vizelet a húgyhólyagjában.