• Uroszepszis: a húgyúti fertőzés talaján kialakult szepszis

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító, Lektorálta: Dr. Papos István, urológus

    Az uroszepszis olyan állapot, mikor a húgyúti fertőzést okozó baktérium vagy gomba a véráramba jutva szisztémás fertőzést okoz, mely a vérrel a testben kering. Ezt a fajta vérfertőzést szepszisnek (köznyelvben pedig gyakran vérmérgezésnek) hívják. A szepszist leginkább tüdő vagy hasi fertőzések okozzák, az érintettek csak kisebb hányadánál (kb. 5%) áll húgyúti fertőzés a betegség hátterében.

    Mi az uroszepszis?

    Az uroszepszis nagyon súlyos és gyorsan életveszélyessé váló állapot. Még gyors diagnózis és kezelés esetén is nehezen kontrollálható gyógyszerekkel. A legsúlyosabb esetben szeptikus sokk alakul ki, ez pedig több szervi elégtelenséghez vezethet.

    Hirdetés

    Az uroszepszis megértéséhez fontos, hogy tisztában legyünk a húgyúti fertőzés veszélyeivel. A húgyúti fertőzés a vesék, húgyhólyag vagy a húgycső fertőzése, mely rendszerint fájdalommal, gyakori vizelési ingerrel és lázzal jár. A legtöbb húgyúti fertőzés a hólyagban és a húgycsőben jelentkezik, a vesék fertőzése kevésbé gyakori, ám jellemzően súlyosabb lefolyású. A húgyúti fertőzés korai azonosítása a megfelelő kezeléssel a legjobb mód ara, hogy megelőzzük az uroszepszist.

    Az uroszepszis leggyakoribb hajlamosító tényezői

    • legyengült immunrendszer
    • szervátültetés (pl. vesetranszplantáció)
    • krónikus betegség
    • krónikus húgyúti fertőzés vagy húgyúti betegség
    • korábbi uroszepszis
    • idős kor
    • cukorbetegség
    • gyakori katéterezés, beültetett (hosszú távú) katéter
    • vizeletürítési képtelenség

    Az uroszepszist gyakori előidézője a húgyvezetékben elakadt vesekő, vesegyulladás, vesetályog, prosztatagyulladás, prosztata tályog vagy egy húgyúti idegentest.

    Miért gyakoribb az uroszepszis műtét után?

    Ennek több oka is van. Egyrészt a legtöbb betegnél katétert alkalmaznak a műtét során és utána, mely akár napokkal a műtét után is behelyezve maradhat. Bár a katéter behelyezése steril technikával történik, mivel idegen testről van szó, tartós alkalmazása növeli a fertőzés kockázatát. További rizikófaktort jelent, ha a műtét a húgyutak közelében történik (például prosztata- vagy húgyhólyagműtét).

    Miről ismerhető fel az uroszepszis?

    Általában lázas állapot előzi meg a szeptikus állapotot, de az is megeshet, hogy a betegnél a testhőmérséklet normális, esetleg csökkent. Uroszepszis esetén hasonló panaszok jelentkeznek, mint más típusú szepszis esetén: megnövekszik a pulzus és légzésszám, a beteg zavarttá, aluszékonnyá válik, miközben csökken a vérnyomás. Ezen tünetek fennállásakor már szeptikus sokkról beszélünk. A tünetekre nagyon fontos odafigyelni, mivel nagyon gyorsan, akár néhány óra alatt is kialakulnak és súlyosbodhatnak.

    Az uroszepszis felismeréséhez gyorsan elvégzett diagnosztikai vizsgálatok szükségesek. Elsősorban laborvizsgálat (vér és vizelet), valamint tenyésztés, képalkotó vizsgálatok közül az ultrahang és a CT alkalmazására kerülhet sor, illetve a beteg paramétereinek szoros megfigyelése történik még (légzés, vérnyomás). Az uroszepszis esetén a diagnózis felállítása általában a sürgősségi osztályon megtörténik és a kezelés az urológiai osztályon folytatódik. Intenzív osztályos ellátás szeptikus sokk esetén szükséges.

    Hogyan kezelhető?

    Az uroszepszis kezelése nagymértékben függ a betegség súlyosságától. Minden esetben antibiotikumos terápia szükséges a fertőzés kezelésére. Súlyosabb esetben a szepszis szeptikus sokká fejlődhet, mely intenzív osztályos ellátást, infúziós antibiotikum kezelést, folyadék és ionpótlást, valamint a keringés és a légzés támogatását teszi szükségessé.

    Olyan esetekben, amikor a szeptikus állapot kiváltó oka ismert és orvosolható, sor kerülhet műtéti beavatkozásra is. Például vizeletelakadás vagy igazolt góc (pl. tályog, húgyúti idegentest, vesekő) esetén műtéti eltávolítás jöhet szóba.

    A megelőzés ennél a betegségnél igen fontos, mivel a szepszis minden formája, így az uroszepszis is gyorsan életet veszélyeztető állapottá válhat. A rizikótényezőkkel rendelkező betegeknél a szoros megfigyelés és a panaszok esetén azok gyors kezelése (antibiotikum, operáció), a hajlamosító tényezőkkel nem rendelkezőknél pedig szintén a tünetek gyors felismerése lehet életmentő.

    Forrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító, verywell.com
    Lektorálta: Dr. Papos István, urológus

    Legutóbb frissült: 2018.04.18 20:09
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi okozhat viszketést?

    Mi okozhat viszketést?

    Dr. Csuth Ágnes

    A tartós viszketés a kellemetlenségen túl további szövődményeket is okozhat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A pajzsmirigyműtét

    A jóindulatú pajzsmirigybetegségek esetében is egyre inkább a pajzsmirigy kiterjedt csonkolását végzik, míg rosszindulatú elváltozás (pajzsmirigyrák) esetén a pajzsmirigy teljes kiirtása történik a környező nyirokcsomók eltávolításával.

    Veseproblémák műtét után - Szövődmények és fertőzések

    A húgyúti szerveket érintő problémák meglehetősen gyakoriak műtét után. Szerencsére ezek legtöbbje enyhe, és a beavatkozást követő napokban elmúlik. A súlyosabb veseproblémák jellemzően azoknál a betegeknél alakulnak ki, akik műtét után további kezelést igényelnek, különösen abban az esetben, ha több napos vagy hetes intenzív ápolásra szorulnak a műtétet követően.

    Tünetmentes érszűkület - Súlyos következményei lehetnek, ha nem kezelik

    A kor előrehaladtával az érszűkület egyre nagyobb valószínűséggel alakulhat ki, aminek akár súlyos következményei is lehetnek, ha nem foglalkoznak vele. Bár vannak a betegségnek fokozatai, az észlelt elváltozásokat már a legelején fontos kezelni. Az érszűkület stádiumairól és kezeléséről Dr. Kósa Éva, angiológus beszélt.

    Az időjárás-érzékenység

    Időjárás-érzékenységről akkor beszélhetünk, ha az időjárás már valamilyen kialakult betegségre fejt ki negatív hatást, például ízületi porckopásra vagy reumára.

    A hegsérv tünetei, kezelése

    A különféle sebészeti beavatkozások után a hegvonalban sérvek alakulhatnak ki. Miért alakulnak ki ezek, és milyen kezelési módok léteznek?

    Jellegzetes nyári betegségek - Így előzze meg őket

    Jóllehet, a nyár a kikapcsolódás, a felhőtlen pihenés időszaka, néhány kórkép ebben az időszakban is borússá teheti a vakációt - az egyébként egészséges egyéneknél is. A leggyakoribb, a vakációzók kikapcsolódását megzavaró betegségek a hasmenéses kórképek, valamint az alsó húgyúti fertőzések. Ezek megelőzése kellemetlen napoktól óvja meg a pihenni vágyókat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Tartson velünk az emeletre
    A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
    A ginzeng és ginkgó hatása
    Javítja a memóriát és az agyi vérkeringést. Gyógyszer nem csak időseknek. (x)
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások