• A felfázás valóban okozhat húgyhólyaggyulladást?

    Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító

    Téves elképzelés vagy igaz az, hogy a felfázás következtében húgyhólyaggyulladást lehet kapni? Mit lehet tenni a megelőzés érdekében?

    Ez valóban nem csak egy mendemonda. Ahogy hideg időben meg lehet fázni, épp úgy össze lehet szedni egy hólyaghurutot is.

    Különösen a nőknek kell kerülni a kockázati tényezőket, akik amúgy is hajlamosabbak a húgyúti fertőzésekre, mivel a nők férfiakéhoz képest rövidebb húgycsövén keresztül a baktériumok könnyebben bejutnak a hólyagba. Ezért fontos például, hogy a nedves ruhát és fürdőruhát is mihamarabb cseréljék le, az erősen huzatos helyeket lehetőleg kerüljék el, pont emiatt még a motorozás is veszélyt jelenthet számukra. A hideg kövön való üldögélés is kedvez a fertőzés kialakulásának.

    Hirdetés

    Visszatérő húgyúti fertőzések okai

    Sok esetben keresik fel a betegek azzal a háziorvost, nőgyógyászt, urológust, hogy visszatérő húgyúti fertőzésük van. Ennek több oka is lehet. A nők nagyobb eséllyel vannak kitéve a fertőzésnek, tekintettel arra, hogy a húgycsövük rövidebb, ezáltal a kórokozóknak rövidebb utat kell ahhoz megtenni, hogy felkússzanak a húgyhólyagba. A visszatérő húgyúti fertőzés okai>>

    Húgyhólyaggyulladás esetén igyon sok folyadékot, és ha szükségét érzi, azonnal használja a mosdót, ne tartsa vissza vizeletét, hogy a baktériumok minél hamarabb távozzanak szervezetéből, és ne legyen idejük szaporodni. Jó hatása lehet a cickafark- és aranyvessző teáknak is. Súlyosabb esetben antibiotikum-terápiára is szükség lehet.

    A megelőzés érdekében…

    A húgyhólyaggyulladás nőknél gyakran közösülés után alakul ki, ezért aktus után minél hamarabb vizelni kell. A kórokozók így még megtelepedés előtt kiürülhetnek.

    • Igyon elegendő folyadékot.
    • Ne tartsa vissza a vizeletét. Különösen aktus után fontos a mielőbbi vizelés.

    Az amerikai tőzegáfonya a kórokozók megtelepedését gátolja a húgyutakban, ezért kezdeti panaszok esetén vagy a hólyaghurut kiújulásának megelőzésére jól használható.

    A hólyaghurut megfelelő kezelés nélkül kiújulhat, sőt a fertőzés akár a vesékre is átterjedhet, vesemedence gyulladást okozva, ezért, ha a felfázást láz vagy deréktáji fájdalom kíséri, akkor keressen fel egy orvost, aki felállítja majd a pontos diagnózist és megkezdi a személyre szabott kezelést. Szintén orvoshoz kell fordulni ismétlődő hólyaghurut esetén.

    (WEBBeteg – B. M.; Forrás: Apotheken-umschau.de, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Módosítva: 2016.11.20 14:21, Megjelenés: 2016.11.20 14:21
   • Cikkajánló

    Cukorbetegség

    Cukorbetegség

    Dr. Bene Orsoly

    Milyen hosszú távú következményei lehetnek, ha nem kezelik megfelelően?

    Lézeres szemműtét

    Lézeres szemműtét

    Szponzorált tartalom

    Miért választják egyre többen? Utánajártunk a legfontosabb tudnivalóknak. (x)

    Laboreredmény - Mire utal a nitrit a vizeletben?

    A laboreredményem szerint nitrit van a vizeletemben. Szeretném tudni, hogyan kerülhetett bele, és milyen következményekkel járhat a jelenléte? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Azoospermia - Amikor nincs hímivarsejt az ondómintában

    Mi okozhat azoospermiát? Mik a rizikófaktorok? Milyen jelek utalnak rá? Miből veheti észre a páciens, hogy nála fennáll ez az állapot? Milyen vizsgálatokkal mutatható ki? Milyen következményei lehetnek? Hogyan lehet kezelni?

    A vizelési inger

    Hogyan képződik a vizelet? Miért fontos, hogy ez a folyamat rendben történjen, zavartalanul? Milyen hormonok befolyásolják? Milyen vizeletürítési gyakoriság tekinthető normálisnak, mi kórosnak és mi okozhatja, ha kóros? Mit jelenthet, ha valakinek éjszaka is ki kell mennie?

    A visszatérő húgyúti fertőzés megelőzése

    Sok esetben keresik fel a betegek azzal a háziorvost, nőgyógyászt, urológust, hogy visszatérő húgyúti fertőzésük van. A közkeletű nevén csak felfázásként emlegetett betegség veszélyének a nők nagyobb eséllyel vannak kitéve, tekintettel arra, hogy a húgycsövük rövidebb, ezáltal a kórokozóknak rövidebb utat kell ahhoz megtenni, hogy felkússzanak a húgyhólyagba.

    Húgyúti fertőzések

    A húgyúti fertőzések az embereket leggyakrabban érintő fertőző betegségek közé tartoznak, de többnyire nem járnak komplikációkkal. Főleg bakteriális fertőzésekről van szó, ritkán játszanak szerepet más kórokozók. Az egyik legveszélyesebb szövődmény a vesemedence-gyulladás.

    Húgyúti fertőzések gyermekkorban

    A húgyúti fertőzések gyermekkorban a második leggyakrabban előforduló bakteriális fertőzések. Ezek közé soroljuk a húgyhólyaggyulladást és a vesemedence gyulladását.

    Változókorban is gyakoribbak a húgyúti panaszok

    A gyakori vizeléssel, csípő, szúró érzéssel és alhasi fájdalommal járó hólyaghurut szinte minden nő életében előfordul legalább egy alkalommal. A nők - anatómiai adottságaik miatt - fogékonyabbak az alsó húgyúti fertőzésekre. Két korosztály különösen gyakran érintett: a szexuális élet kezdetén álló fiatalok, illetve a változókorban lévő, érettebb korú nők. Vajon mi az összefüggés a menopauza és a húgyúti fertőzések gyakorisága között?

    Húgyúti fertőzések férfiaknál - Ritka, de fájdalmas

    Férfiaknál is kialakulhatnak húgyúti fertőzések és húgyhólyaggyulladás. Noha ritkábban fordulnak elő, mint nőknél, ezen betegségek lefolyása súlyosabb is lehet. A házi gyógymódok az estek többségében önmagukban nem elegendők, ezért a tünetek észlelésekor ajánlott mihamarabb orvoshoz fordulni, és mielőbb megkezdeni az általa javasolt terápiát.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.