A felfázás valóban okozhat húgyhólyaggyulladást?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
frissítve:

Téves elképzelés vagy igaz az, hogy a felfázás következtében húgyhólyaggyulladást lehet kapni? Mit lehet tenni a megelőzés érdekében?

Ez valóban nem csak egy mendemonda. Ahogy hideg időben meg lehet fázni, épp úgy össze lehet szedni egy hólyaghurutot is.

Különösen a nőknek kell kerülni a kockázati tényezőket, akik amúgy is hajlamosabbak a húgyúti fertőzésekre, mivel a nők férfiakéhoz képest rövidebb húgycsövén keresztül a baktériumok könnyebben bejutnak a hólyagba. Ezért fontos például, hogy a nedves ruhát és fürdőruhát is mihamarabb cseréljék le, az erősen huzatos helyeket lehetőleg kerüljék el, pont emiatt még a motorozás is veszélyt jelenthet számukra. A hideg kövön való üldögélés is kedvez a fertőzés kialakulásának.

Húgyhólyaggyulladás esetén igyon sok folyadékot, és ha szükségét érzi, azonnal használja a mosdót, ne tartsa vissza vizeletét, hogy a baktériumok minél hamarabb távozzanak szervezetéből, és ne legyen idejük szaporodni. Jó hatása lehet a cickafark- és aranyvessző teáknak is. Súlyosabb esetben antibiotikumterápiára is szükség lehet.

A megelőzés érdekében

A húgyhólyaggyulladás nőknél gyakran közösülés után alakul ki, ezért aktus után minél hamarabb vizelni kell. A kórokozók így még megtelepedés előtt kiürülhetnek.

  • Igyon elegendő folyadékot.
  • Ne tartsa vissza a vizeletét. Különösen aktus után fontos a mielőbbi vizelés.

Az amerikai tőzegáfonya a kórokozók megtelepedését gátolja a húgyutakban, ezért kezdeti panaszok esetén vagy a hólyaghurut kiújulásának megelőzésére jól használható.

A hólyaghurut megfelelő kezelés nélkül kiújulhat, sőt a fertőzés akár a vesékre is átterjedhet, vesemedence-gyulladást okozva, ezért, ha a felfázást láz vagy deréktáji fájdalom kíséri, akkor keressen fel egy orvost, aki felállítja majd a pontos diagnózist és megkezdi a személyre szabott kezelést. Szintén orvoshoz kell fordulni ismétlődő hólyaghurut esetén.

Tovább A visszatérő húgyúti fertőzés megelőzése

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító
Forrás: Apotheken-umschau.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Húgyúti fertőzések - Jellemző tünetek, kezelési tanácsok

Bak Marianna, Dr. Csuth Ágnes, Dr. Reinhardt István
Húgyúti fertőzés
A húgyúti fertőzések az embereket leggyakrabban érintő fertőző betegségek közé tartoznak, a nők többsége tapasztalja meg egy alkalommal, vagy visszatérő jelleggel. Főleg bakteriális fertőzésekről van szó, ritkán játszanak szerepet más kórokozók.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus; Dr. Csuth Ágnes családorvos
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.