Gyógynövények húgyúti fertőzések kiegészítő terápiájára

szerző: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - WEBBeteg
megjelent:

A húgyúti fertőzés gyakori, sokak életében többször is előforduló megbetegedés. Érdemes ezért tudnunk, mikor kell mindenképp orvoshoz fordulnunk. És hogyan előzhetjük meg a megbetegedést, vagy segíthetjük a gyógyulást, enyhíthetjük a tüneteket gyógynövényekkel vagy azok kivonataival.

A téma cikkei
5/1 Húgyúti fertőzések
5/2 Visszatérő húgyúti fertőzések
5/3 Gyógynövények a húgyúti fertőzések terápiájában
5/4 Húgyhólyaggyulladás
5/5 Húgyúti fertőzések gyermekkorban

Húgyúti fertőzések esetén a tünetmentes baktériumürítés mellett, két nagy csoportot különböztethetünk meg. A komplikált húgyúti fertőzéseket: ilyen a férfiak húgyúti fertőzése (az anatómiai különbség miatt, vagy időskorban a prosztatamegnagyobbodás miatt gyakori a vizeletpangása), a várandós édesanyáknál, a húgyúti rendellenesség miatt, a gennyes, véres, lázzal, hányingerrel, derékfájdalommal jelentkező húgyúti panaszok, a katéterhasználatkor fellépő fertőzések, a vesekövesség. Ezek mindenféleképpen orvosi ellátást igényelnek.

Az alsó húgyutakat (húgyhólyagig) érintő akut (hirtelen fellépő), nem komplikált fertőzések nagyon gyakoriak, és általában fogamzókorban lévő, szexuális életet élő hölgyek – sokszor visszatérővé váló – betegsége. Jellemző tünetei: égő, csípő, fájdalmas vizeletürítés, sürgető és gyakori vizelési inger. A betegnek nincs hüvelyi folyása vagy irritációja. Okozója legtöbbször az Escherichia coli nevű baktérium.

Az akut fertőzés kezelésében helye lehet a gyógynövényeknek is. De tartsuk szem előtt, hogy ha a panaszok 2 nap alatt nem csökkennek jelentősen, vagy erősödnek, akkor orvoshoz kell fordulni! A medveszőlőlevélnek húgyúti fertőzésekben bizonyított a baktériumellenes hatása, emellett kiegészítő terápiaként enyhe panaszokban vizelethajtó gyógynövények vagy teakeverékek segítik a gyógyulást.

Az újrafertőződés megelőzésében az amerikai nagytermésű áfonyának van jelentősége. Fontos odafigyelni az életmódra; akik hajlamosak a húgyúti fertőzésekre, figyeljenek arra, hogy ne fázzanak fel, mert immunrendszerünk ilyenkor gyengébben működhet, és ez egy lehetőség a kórokozóknak, hogy elszaporodjanak. A visszatérő fertőzésekkel küszködő betegeknek ajánlott a napi 2-3 liter folyadék elfogyasztása. A fokozott folyadékfogyasztást követő gyakori vizeletürítés is megelőző hatású lehet, mert segíti a baktériumok kiürítését.

Egy hazánkban is – hagyományos növényi gyógyszerként – forgalomban lévő szer az ezerjófű hajtását, lestyán gyökerét, rozmaring levelét tartaImazza. A gyógyszer, alkalmazható támogató és kiegészítő terápiaként a vese és a húgyutak gyulladásos megbetegedéseinek enyhe eseteiben, illetve vesehomok képződésének megelőzésére. Felnőtteknek és 12 év felettieknek naponta 3x2 tabletta az adagolás. Egy vízsgálatban azt figyelték meg, hogy vesekövek zúzása után (külső lökéshullámmal) segíti az összetört kövek kiürítését. Ez a gyógyszer vízhajtó hatásával függ össze.

Vannak házi gyógymódok, amik hozzájárulhatnak a javuláshoz, és vannak olyanok is, amik ártalmasak is lehetnek

Végül álljon itt néhány olyan, betegek által bevált módszernek vélt „terápia”, amelyek egyes esetekben enyhítik a tüneteket, a többi alkalmazásának nincs hatása, vagy káros is lehet.

A tünetek enyhítésével, de nem a gyógyításával segíti könnyebbé tenni a gyógyulásig tartó időszakot a kamillavirágból, közönséges cickafark virágos hajtásvégéből, körömvirágból készített meleg ülőfürdő, melyből azonban a gyógynövények hatóanyagai nem tudnak eljutni a húgyúti szervekhez, de a meleg enyhíti a tüneteket.

Nem érdemes törekedni a vizelet savasítására, lúgosítására, mert ez önmagában nem pusztítja el a kórokozókat. Az ilyen célból vagy immunerősítés céljából akár hosszú távon is szedett napi 1500-2000 mg C-vitamin-fogyasztás hosszú távon vesekövet eredményezhet.

Tovább Húgyúti fertőzések

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész

Cikkajánló

Húgyúti fertőzések - Jellemző tünetek, kezelési tanácsok

Bak Marianna, Dr. Csuth Ágnes, Dr. Reinhardt István
Húgyúti fertőzés
A húgyúti fertőzések az embereket leggyakrabban érintő fertőző betegségek közé tartoznak, a nők többsége tapasztalja meg egy alkalommal, vagy visszatérő jelleggel. Főleg bakteriális fertőzésekről van szó, ritkán játszanak szerepet más kórokozók.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.