Változókorban is gyakoribbak a húgyúti panaszok

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Benyó Mátyás, urológus frissítve: 2022.11.11.

A gyakori vizeléssel, csípő, szúró érzéssel és alhasi fájdalommal járó hólyaghurut szinte minden nő életében előfordul legalább egy alkalommal.

A nők - anatómiai adottságaik miatt - fogékonyabbak az alsó húgyúti fertőzésekre. Két korosztály különösen gyakran érintett: a szexuális élet kezdetén álló fiatalok, illetve a változókorban lévő, érettebb korú nők. Vajon mi az összefüggés a menopauza és a húgyúti fertőzések gyakorisága között?

A húgyúti fertőzések két kategóriába sorolhatók: az alsó húgyúti fertőzés, melyet hólyaghurutnak (köznyelvben gyakran felfázásnak) neveznek, és amely a húgycsövet (urethritisz) és húgyhólyagot (cisztitisz) érinti, illetve a felső húgyúti fertőzés, amely a húgyvezetéket és a vesét érinti (pl. vesemedence-gyulladás).

Hogyan ismerhető fel?

Az alsó húgyúti fertőzés jellegzetes tünetei a gyakori és sürgető vizelési inger, a fájdalmas vizelés, az alhasi fájdalom, esetleg láz. A vizelet kellemetlen szagú, zavaros, vagy akár véres is lehet. A felső húgyúti fertőzést magas láz, hidegrázás, émelygés, hányás és oldaltáji fájdalom kísérheti.

A hólyaghurut jól kezelhető, akár spontán is gyógyulhat. Nem múló, vagy súlyosbodó panaszok esetén feltétlenül orvosi kivizsgálásra és adekvát kezelésre van szükség a komolyabb szövődmények (pl. felső húgyúti gyulladás) elkerülése érdekében.

Mi vezethet a kellemetlen panaszokhoz a változókorban?

A klimax során bekövetkező hormonális változások egyik eredménye a szervezet ösztrogénszintjének csökkenése – valójában a hólyaghurutra való hajlam fokozódásának oka is valahol itt keresendő. Az ösztrogén hiánya ugyanis gyengíti a vizeletet tároló húgyhólyagot és a vizelet elvezetéséért felelős húgycsövet, és megváltoztatja a hüvely savas kémhatását. Mindezek következtében gyengül e szervek védekezőképessége, és a menopauzát követően a nők hajlamosabbá válnak a bakteriális és gombás fertőzésekre.

Ezt olvasta már? A húgyúti fertőzések kezelése

Az ösztrogénszint csökkenésével a nemi és húgyúti szerveknél egyfajta sorvadás (urogenitális atrófia) figyelhető meg. Az elvékonyodó hám pedig sérülékenyebbé és a különböző fertőzésekre fogékonyabbá válik. A menopauza jól ismert tünetei (pl. hőhullámok, alvászavar) idővel enyhülnek, majd meg is szűnnek, a nemi szerveket és húgyúti szerveket érintő változások azonban az életkor előrehaladtával súlyosbodhatnak.

A hüvelyi atrófiához kapcsolódó tünetek:

  • a vagina teltségének csökkenése
  • hüvelyszárazság, mely viszketéssel vagy égő érzéssel jár
  • fájdalmas nemi aktus
  • a hüvely savas kémhatásának változása miatt fokozott hajlam húgyúti fertőzésekre

Az alacsony ösztrogénszint következtében csökken a hüvely védekezőképességéért, savas kémhatásáért felelős Lactobacillusok száma is, így a káros baktériumok könnyebben szaporodnak el és okoznak fertőzést.

A húgyúti fertőzéseket legtöbb esetben a nem megfelelő higiénia miatt vagy szexuális aktus során a húgyúti traktusba bekerülő baktériumok okozzák. Egyes vizsgálatok szerint a vizeletürítés halogatása és az elégtelen folyadékfogyasztás szintén hozzájárulhat a húgyúti fertőzések kialakulásához, mivel a pangó vizelet, vagy a csökkent vizelettermelés kedvező feltételeket biztosít a kórokozók szaporodásához.

Bővebben Mi az összefüggés a szex és a húgyúti panaszok között?

Mit lehet tenni húgyúti fertőzés ellen?

Az első és legfontosabb lépés a megfelelő folyadékbevitel biztosítása és a személyes higiénia.

A szövődményes húgyúti fertőzések esetén mindenképp orvosi konzultáció szükséges. Ezek a fertőzések antibiotikummal jól kezelhetők. Az antibiotikum típusa és a kezelés időtartama attól függ, alsó vagy felső húgyúti fertőzésről van-e szó, de a gyógyszerválasztást befolyásolja a fertőzés súlyossága is. Súlyosabb vagy nagyobb fájdalommal járó esetekben az antibiotikum mellé az orvos fájdalomcsillapítót is felírhat, hogy enyhítse a vizelés során jelentkező égő fájdalmat, mely mindaddig jelentkezhet, amíg az antibiotikum ki nem fejti a hatását. Fájdalomcsökkentő hatású a hasra helyezett meleg vizes palack is, ami a legtöbb háztartásban megtalálható, és hatékony megoldás lehet a legkellemetlenebb időszakban.

Egyes kutatások eredményei arra utalnak, hogy az ösztrogénpótló terápia (tabletta vagy krém formájában) csökkentheti a húgyúti fertőzések előfordulását a változókorú nőknél, ám ezzel kapcsolatban még további vizsgálatokra van szükség.

Házi praktikák - Amit Ön is megtehet az egészségéért

A súlyosabb húgyúti fertőzéseket nem ajánlott házi praktikákkal kezelni, ugyanakkor az alábbi tippek segíthetnek a betegséggel járó kellemetlenségek enyhítésében, illetve a panaszok kiújulásának megelőzésében:

  • Kerülje a kávét, alkoholt és az erősen fűszeres ételeket, a szénsavas italokat, valamint a mesterséges édesítőket, melyek irritálhatják a húgyhólyagot.
  • Fontos, hogy odafigyeljen a megfelelő folyadékfogyasztásra, hiszen a rendszeres vizelés segít a baktériumok kiürítésében. Általános szabály, hogy annyi folyadékot kell fogyasztani, hogy a vizelet szinte színtelen legyen.
  • Ne tartsa vissza vizeletét, rendszeresen ürítse a hólyagját napközben. Ez fokozottan fontos a nemi aktust követően, még akkor is, ha nem érez vizelési ingert.
  • Válasszon természetes anyagú, kényelmes fehérneműt, és kerülje az illatosított intim mosakodókat és illatosított intim betéteket!

WEBBeteg logó

Forrás: WEBBeteg
Szerző: Cs.K., fordító,
Lektorálta: Dr. Benyó Mátyás, urológus
Urologic Dysfunction After Menopause Topic Guide (eMedicineHealth), New thinking about urinary tract infections (Harvard Health Publishing), urogyn.coloradowomenshealth.com

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fogorvos Fogorvos

Mégis hogyan küzdhetjük le a fogorvostól való félelmünket?

Orrdugulás terhesség idején Orrdugulás terhesség idején

Mit lehet tenni a várandósság során jelentkező orrdugulás esetén?

A visszatérő húgyúti fertőzés megelőzése

Sok esetben keresik fel a betegek a háziorvost, nőgyógyászt, urológust azzal, hogy visszatérő húgyúti fertőzésük van. A közkeletű nevén csak...

Húgyúti fertőzések

A húgyúti fertőzések az embereket leggyakrabban érintő fertőző betegségek közé tartoznak, de többnyire nem járnak komplikációkkal. Főleg...

Mikortól beszélünk éjszakai bevizelésről?

Az éjszakai bevizelés (enuresis nocturna) az egyik leggyakoribb betegség gyermekkorban, amely az általános iskolát kezdők 10 százalékánál fordul...

Húgyúti fertőzések, húgyhólyaggyulladás

A húgyhólyaghurut jellegzetes tünetekkel jár: hidegrázás, láz, alhasi fájdalom mellett jellemző a gyakori vizelési inger, amelyet azonban csak pár...

Húgyúti fertőzések férfiaknál - Ritka, de fájdalmas

Férfiaknál is kialakulhatnak húgyúti fertőzések és húgyhólyaggyulladás. Noha ritkábban fordulnak elő, mint nőknél, ezen betegségek lefolyása...

Vizelettartási gond, hólyagsüllyedés, húgyúti fertőzés

A menopauza idején számos urológiai probléma merülhet fel, mely megkeseríti a nők mindennapi életét. Ide tartoznak a vizelettartási gondok, a...

Húgyúti fertőzések gyermekkorban

A húgyúti fertőzések gyermekkorban a második leggyakrabban előforduló bakteriális fertőzések. Ezek közé soroljuk a húgyhólyaggyulladást és a...

A leggyakoribb húgyúti fertőzésekről

A húgyúti fertőzéseket többnyire baktériumok, elsősorban bélbaktériumok okozzák. A húgyutak gyulladásával járó legtöbb panasz vizeletürítés...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.