• Változókorban is gyakoribbak a húgyúti panaszok

    Szerző: WEBBeteg - Cs.K., fordító, Lektorálta: Dr. Benyó Mátyás, urológus

    A gyakori vizeléssel, csípő, szúró érzéssel és alhasi fájdalommal járó hólyaghurut szinte minden nő életében előfordul legalább egy alkalommal. A nők - anatómiai adottságaik miatt - fogékonyabbak az alsó húgyúti fertőzésekre. Két korosztály különösen gyakran érintett: a szexuális élet kezdetén álló fiatalok, illetve a változókorban lévő, érettebb korú nők. Vajon mi az összefüggés a menopauza és a húgyúti fertőzések gyakorisága között?

    A húgyúti fertőzések két kategóriába sorolhatók: az alsó húgyúti fertőzés, melyet hólyaghurutnak (köznyelvben gyakran felfázásnak) neveznek, és amely a húgycsövet (urethritisz) és húgyhólyagot (cisztitisz) érinti, illetve a felső húgyúti fertőzés, amely a húgyvezetéket és a vesét érinti (pl. vesemedence-gyulladás).

    Hogyan ismerhető fel?

    Az alsó húgyúti fertőzés jellegzetes tünetei a gyakori és sürgető vizelési inger, a fájdalmas vizelés, az alhasi fájdalom, esetleg láz. A vizelet kellemetlen szagú, zavaros, vagy akár véres is lehet. A felső húgyúti fertőzést magas láz, hidegrázás, émelygés, hányás és oldaltáji fájdalom kísérheti.

    Hirdetés

    A hólyaghurut jól kezelhető, akár spontán is gyógyulhat. Nem múló, vagy súlyosbodó panaszok esetén feltétlenül orvosi kivizsgálásra és adekvát kezelésre van szükség a komolyabb szövődmények (pl. felső húgyúti gyulladás) elkerülése érdekében.

    Mi vezethet a kellemetlen panaszokhoz a változókorban?

    A klimax során bekövetkező hormonális változások egyik eredménye a szervezet ösztrogénszintjének csökkenése – valójában a hólyaghurutra való hajlam fokozódásának oka is valahol itt keresendő. Az ösztrogén hiánya ugyanis gyengíti a vizeletet tároló húgyhólyagot és a vizelet elvezetéséért felelős húgycsövet, és megváltoztatja a hüvely savas kémhatását. Mindezek következtében gyengül e szervek védekezőképessége, és a menopauzát követően a nők hajlamosabbá válnak a bakteriális és gombás fertőzésekre.

    Mi a teendő? A húgyúti fertőzések kezelése

    Az ösztrogénszint csökkenésével a nemi és húgyúti szerveknél egyfajta sorvadás (urogenitális atrófia) figyelhető meg. Az elvékonyodó hám pedig sérülékenyebbé és a különböző fertőzésekre fogékonyabbá válik. A menopauza jól ismert tünetei (pl. hőhullámok, alvászavar) idővel enyhülnek, majd meg is szűnnek, a nemi szerveket és húgyúti szerveket érintő változások azonban az életkor előrehaladtával súlyosbodhatnak.

    A hüvelyi atrófiához kapcsolódó tünetek:

    • a vagina teltségének csökkenése
    • hüvelyszárazság, mely viszketéssel vagy égő érzéssel jár
    • fájdalmas nemi aktus
    • a hüvely savas kémhatásának változása miatt fokozott hajlam húgyúti fertőzésekre

    Az alacsony ösztrogénszint következtében csökken a hüvely védekezőképességéért, savas kémhatásáért felelős Lactobacillusok száma is, így a káros baktériumok könnyebben szaporodnak el és okoznak fertőzést.

    A húgyúti fertőzéseket legtöbb esetben a nem megfelelő higiénia miatt vagy szexuális aktus során a húgyúti traktusba bekerülő baktériumok okozzák. Egyes vizsgálatok szerint a vizeletürítés halogatása és az elégtelen folyadékfogyasztás szintén hozzájárulhat a húgyúti fertőzések kialakulásához, mivel a pangó vizelet, vagy a csökkent vizelettermelés kedvező feltételeket biztosít  a kórokozók szaporodásához.  

    Bővebben Mi az összefüggés a szex és a húgyúti panaszok között?

    Mit lehet tenni húgyúti fertőzés ellen?

    Az első és legfontosabb lépés a megfelelő folyadékbevitel biztosítása és a személyes higiénia.

    A szövődményes húgyúti fertőzések esetén mindenképp orvosi konzultáció szükséges. Ezek a fertőzések antibiotikummal jól kezelhetők. Az antibiotikum típusa és a kezelés időtartama attól függ, alsó vagy felső húgyúti fertőzésről van-e szó, de a gyógyszerválasztást befolyásolja a fertőzés súlyossága is. Súlyosabb vagy nagyobb fájdalommal járó esetekben az antibiotikum mellé az orvos fájdalomcsillapítót is felírhat, hogy enyhítse a vizelés során jelentkező égő fájdalmat, mely mindaddig jelentkezhet, amíg az antibiotikum ki nem fejti a hatását. Fájdalomcsökkentő hatású a hasra helyezett meleg vizes palack is, ami a legtöbb háztartásban megtalálható, és hatékony megoldás lehet a legkellemetlenebb időszakban.

    Egyes kutatások eredményei arra utalnak, hogy az ösztrogénpótló terápia (tabletta vagy krém formájában) csökkentheti a húgyúti fertőzések előfordulását a változókorú nőknél, ám ezzel kapcsolatban még további vizsgálatokra van szükség.

    Házi praktikák - Amit Ön is megtehet az egészségéért

    A súlyosabb húgyúti fertőzéseket nem ajánlott házi praktikákkal kezelni, ugyanakkor az alábbi tippek segíthetnek a betegséggel járó kellemetlenségek enyhítésében, illetve a panaszok kiújulásának megelőzésében:

    • Kerülje a kávét, alkoholt és az erősen fűszeres ételeket, a szénsavas italokat, valamint a mesterséges édesítőket, melyek irritálhatják a húgyhólyagot.
    • Fontos, hogy odafigyeljen a megfelelő folyadékfogyasztásra, hiszen a rendszeres vizelés segít a baktériumok kiürítésében. Általános szabály, hogy annyi folyadékot kell fogyasztani, hogy a vizelet szinte színtelen legyen.
    • Ne tartsa vissza vizeletét, rendszeresen ürítse a hólyagját napközben. Ez fokozottan fontos a nemi aktust követően, még akkor is, ha nem érez vizelési ingert.
    • Válasszon természetes anyagú, kényelmes fehérneműt, és kerülje az illatosított intim mosakodókat és betéteket!

    WEBBeteg

    Forrás: WEBBeteg
    Szerző: Cs.K., fordító, 
    Lektorálta: Dr. Benyó Mátyás, urológus
    www.emedicinehealth.comwww.health.harvard.edu
    urogyn.coloradowomenshealth.com

    Módosítva: 2019.01.28 04:33, Megjelenés: 2017.11.06 18:56
   • Cikkajánló

    Koronavírus

    Koronavírus

    MTI

    Halottak napján kiemelten fontos a megelőző szabályok betartása.

    Anorexia

    Anorexia

    Dr. Major Adrienne

    A kognitív viselkedésterápia szerepe az anorexia kezelésében.

    Tünetmentes bacteruria - Esettanulmány

    Az urológiai rendeléseken rendszeresen jelentkeznek olyan női páciensek, akiknél baktériumot találtak vizeletvizsgálat során. Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy valóban fertőzésről van-e szó, ami antibiotikumkezelést igényel?

    Nyitott húgyhólyag és az aktív sport

    A nyitott hólyag (extrophia vesicae urinariae) egy fejlődési rendellenesség, amely a fiú és leány magzatokban egyaránt előfordul. 50 000 szülésre jut 1 eset, fiúknál 3-szor gyakoribb.

    Húgyúti fertőzések

    A húgyúti fertőzések az embereket leggyakrabban érintő fertőző betegségek közé tartoznak, de többnyire nem járnak komplikációkkal. Főleg bakteriális fertőzésekről van szó, ritkán játszanak szerepet más kórokozók. Az egyik legveszélyesebb szövődmény a vesemedence-gyulladás.

    Húgyúti fertőzések gyermekkorban

    A húgyúti fertőzések gyermekkorban a második leggyakrabban előforduló bakteriális fertőzések. Ezek közé soroljuk a húgyhólyaggyulladást és a vesemedence gyulladását.

    Laboreredmény - Mire utal a nitrit a vizeletben?

    A laboreredményem szerint nitrit van a vizeletemben. Szeretném tudni, hogyan kerülhetett bele, és milyen következményekkel járhat a jelenléte? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    A visszatérő húgyúti fertőzés megelőzése

    Sok esetben keresik fel a betegek azzal a háziorvost, nőgyógyászt, urológust, hogy visszatérő húgyúti fertőzésük van. A közkeletű nevén csak felfázásként emlegetett betegség veszélyének a nők nagyobb eséllyel vannak kitéve, tekintettel arra, hogy a húgycsövük rövidebb, ezáltal a kórokozóknak rövidebb utat kell ahhoz megtenni, hogy felkússzanak a húgyhólyagba.

    Húgyúti fertőzések férfiaknál - Ritka, de fájdalmas

    Férfiaknál is kialakulhatnak húgyúti fertőzések és húgyhólyaggyulladás. Noha ritkábban fordulnak elő, mint nőknél, ezen betegségek lefolyása súlyosabb is lehet. A házi gyógymódok az estek többségében önmagukban nem elegendők, ezért a tünetek észlelésekor ajánlott mihamarabb orvoshoz fordulni, és mielőbb megkezdeni az általa javasolt terápiát.

    A leggyakoribb húgyúti fertőzésekről

    A húgyúti fertőzéseket többnyire baktériumok, elsősorban bélbaktériumok okozzák. A húgyutak gyulladásával járó legtöbb panasz vizeletürítés közben jelentkezik.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Füstmentes jövő
    Mitől igazán ártalmas a cigaretta?
    A hurutos köhögés
    Mikor beszélünk hurutos köhögésről? Mit tehetünk a tünetek enyhítéséért?
    COVID-19 kisokos
    Amit tudnia kell és érdemes a járványról. A legfontosabb ismeretek egy helyen.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások