• Repülőút a terhesség alatt - Az orvos válaszol

    Szerző: WEBBeteg

    Hat hetes kismama vagyok, szabad repülnöm? Munkámhoz kapcsolódóan havonta egy alkalommal, másfél órás repülőutat teszek meg. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Kedves Kérdező!

    Az Amerikai Szülész-Nőgyógyász, az Amerikai Gyermekgyógyász és az Amerikai Légiorvosi Társaság véleménye szerint a terhesség 36. hetéig nem ellenjavallt repülőn utazni, ha megfelelően légnyomás-kiegyenlített gépen történik az utazás, valamint ha szövődménymentes a terhesség.

    Hirdetés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt


    Az öv használata terheseknek ugyanúgy szükséges fel- és leszállás során, mint nem terheseknek. A szabályokról azonban az egyes légitársaságoknál is érdeklődni érdemes (pl. a Malévnál a 28. hét után 6 napnál nem régebbi orvosi igazolás szükséges a terhesség koráról és hogy minden rendben van a terhességgel, a 36. hét után pedig náluk sem szabad repülni.)

    Még egy dolog: a terhesség jelentősen fokozza a trombóziskészséget, így a lábak mozgatása, és lehetőleg az óránkénti séta (különösen többórás repülés esetében) nagyon fontos.

    (WEBBeteg - Dr. Deli Tamás, szülész-nőgyógyász szakorvos jelölt)

    Legutóbb frissült: 2014.08.03 00:01
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Urológia

    Urológia

    Dr. Szimuly Sándor

    Néhány fontosabb urológiai betegség, tüneteik és kezelésük.

    A migrén okai

    A migrén okai

    B. M., szakfordító

    Vannak egyéntől függően különböző faktorok, melyek migrént válthatnak ki.

    Miért lehet kívánós a kismama?

    A fogantatás pillanatától kezdődően az anyai szervezet egy közel 40 hétig tartó csoda része, letéteményese és kivitelezője is egyben, melynek eredménye egy új élet születése.

    A depressziós kismamák korábban szülnek

    Koraszülöttnek az a baba számít, aki a tervezettnél három héttel hamarabb, tehát a 37. terhességi hét előtt jön a világra. A koraszülésnek számos anyai, illetve magzati oka lehet, de most egy új összefüggésre is fény derült.

    Panaszok terhesség idején: tudnivalók a haskeményedésről

    A has keményedésével járó jelenséget a méh simaizomzatának összehúzódása okozza, amely a terhesség bármely szakaszában létrejöhet. Rendkívül fontos a fogantatás utáni 40 terhességi hét alatt bekövetkező haskeményedést okozó méhösszehúzódások ismerete és helyes értékelése, így a kóros méhösszehúzódások időben felismerhetők és kezelhetők.

    Mit jelent, ha csuklik a magzat?

    A csuklás egy élettani jelenség, a rekeszizom szaggatott, önkéntelen összehúzódása, mely már magzati korban is jelentkezhet. Mi okozza ezt a jelenséget a magzatoknál?

    Veszélyeztetett terhesség: minden, amit tudni érdemes

    Fontos, hogy a veszélyeztetett terhesség nem azt jelenti, hogy bármiféle rendellenesség alakult ki a magzatnál. Ez a fogalom azokat a nagyobb kockázatú terhességeket foglalja magába, amelyek esetén valamilyen tényező miatt nagyobb az esély bizonyos problémák, szövődmények kialakulására szülés előtt, alatt vagy után. A várandósság ilyen esetekben nagyobb gondosságot igényel, mint egy tipikus terhesség.

    Hasznos tanácsok kismamáknak a nyári hőség idejére

    A várandóság egyes szakaszai ideális körülmények között sem egyszerűek, főként nem, ha hetekig tartó hőséggel társulnak, vagy épp ha a hőséget hirtelen nagy lehűlés váltja fel. Választási lehetőség nincs, muszáj kibírni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.