• Az apa, mint kockázati tényező

    Szerző: WEBBeteg - K. J. fordító

    A nők esetében annak a bizonyos biológiai órának a ketyegését (amelyet egyesek hallani is vélnek) nem lehet kétségbe vonni. Egy aktuális tanulmány szerint azonban az apa életkora is döntően befolyásolja a teherbeesés esélyeit, mivel a férfiak termékenysége is csökken, amint elfújják a harmincöt gyertyát szülinapi tortájukon.

    A harmincöt év feletti, ám gyermekvállalást tervező nőknek számolniuk kell azzal, hogy az ő esetükben már nehezebb lehet a teherbeesés.

    Hirdetés

    A szakértők az ő esetükben hangoztatják, hogy a terhességek között nagyobb arányúak a vetélések, és bizonyos örökletes betegségek is gyakrabban bukkannak fel.

     

     A férfiak nemzőképessége
    A férfi meddőség legtöbb típusa nem előzhető meg. Mi befolyásolja a férfiak nemzőképességét?>>

    Emellett az apaszerepre vállalkozó férfi életkora is döntően befolyásolhatja a teherbeesés valószínűségét – állapította meg egy francia tanulmány, amely 12 ezer olyan párt vont be vizsgálataiba, akik mesterséges megtermékenyítés útján terveztek gyermekvállalást.

    Az Eylau Centre for Assisted Reproduction elnevezésű tudományos kutatóintézet munkatársai – élükön Stéphanie Belloc-val – így összesen 21 239 olyan tudományosan megszervezett megtermékenyítés adatait elemezhették, amelyek a peteérés szempontjából a legideálisabb időpontban történtek.

    Az apák életkora sem mindegy a teherbeesésnél

     

    A férfi meddőség okai
    Magyarországon különböző felmérések szerint, a párok 10-18 százaléka meddő. A meddőség okának felderítéséhez mindkét fél vizsgálata elengedhetetlen.
    Tudjon meg többet a férfi meddőségről a WEBBetegen!

    A kutatók külön elemezték a spermiumok számát, mozgékonyságát és formáját is, s nyilvántartásba vették a teherbeesések sikerességének arányát, valamint a vetélések számát is.

    Az adatok elemzése után megállapították, hogy a fiatalabb párok női tagjai az esetek 14,5 százalékában estek teherbe, míg a harmincöt felettiek esetében ez az arány csupán 8,9 százalékot tett ki. A harmincöt feletti párok esetében külön elemezték azokat az eseteket, melyekben a férfi is 35 feletti volt.

    „Az eredmények alapján egyértelműen kijelenthető, hogy az apák életkora is jelentősen befolyásolta a teherbeesés valószínűségét és a vetélések számát is. A harmincöt felettiek esetében egyértelmű negatív hatást figyelhettünk meg” – mondja Belloc.

    Negyven éven túl egyértelmű negatív hatások...

    A negyven éven túli apáknál még ennél is drámaibb negatív effektus mutatkozott meg: a teherbeesések csupán tíz százaléka volt sikeres, s minden harmadik vetéléssel végződött.

     

     Vasectomia - az ondóvezeték elkötése
    Az ondóvezeték elkötése tartós védelmet biztosít a nem kívánt terhesség megelőzésében: szexuális együttlét alkalmával, magömléskor a férfi spermája nem jut be a női szervezetbe.
    A vasectomia menete>>

    „Eredményeink döntő jelentőségűek minden olyan pár számára, amely tagjai a karrierépítés miatt 35 éves korukon túl tervezik a gyermekvállalást” – mondja Stéphanie Belloc.

    Az ő esetükben sokszor csak a lombikbébi-program jelenthet megoldást, ám e módszer esetében sincs száz százalékos garancia a sikeresen végigvitt terhességre, ugyanakkor a vetélések száma ezzel a metódussal csökkenthető – ahogy arról a kutatók az European Society of Human Reproduction and Embriology elnevezésű tudományos társaság soros éves kongresszusán beszámoltak.

    (WEBBeteg - K.J., lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Legutóbb frissült: 2009.12.06 09:23
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Gyermekvállalás sokízületi gyulladással

    Mint a legtöbb krónikus betegség esetében, a reumás ízületi gyulladás kapcsán is kérdések sora vetődik fel a gyermekvállalás előtt. Veszélyesek-e a szedett gyógyszerek a magzat egészségére?

    A terhesség és a reflux - Milyen kezelés ajánlott?

    A terhes nők kb. 80%-ában fordul elő úgy nevezett refluxbetegség, mely a gyomortartalomnak a nyelőcsőbe történő időnkénti visszajutását jelenti. Ez enyhébb, vagy súlyosabb tüneteket okoz, az anyai életminőséget jelentősen ronthatja. Sokáig gyógyszeres kezelést nem ajánlottak a savcsökkentőkkel kapcsolatos kellő tapasztalat hiányában.

    Fogamzásgátlás: mi a helyzet a férfiakkal?

    A férfi fogamzásgátlás lehetséges módszereiről számos fórumon kaphatunk információt. Azonban még ezek olvasása után is felmerülnek kérdések az alkalmazás, biztonságosság és a várható költségek tekintetében.

    Egészséges pajzsmirigy - Mit tehetünk érte?

    Hazánkban a pajzsmirigyproblémák - elsősorban nők körében - népbetegségnek számítanak. Kevesek előtt ismert, hogy a betegség kialakulása helyes életmód és rendszeres vizsgálatok segítségével megelőzhető.

    Mit jelent, ha csuklik a magzat?

    A csuklás egy élettani jelenség, a rekeszizom szaggatott, önkéntelen összehúzódása, mely már magzati korban is jelentkezhet. Mi okozza ezt a jelenséget a magzatoknál?

    Praktikus tanácsok kontaktlencsét viselőknek

    Tisztában van vele, hogy milyen típusú kontaktlencsét visel? Ismeri a tisztítás szabályait? Hogyan hat a terhesség a lencseviselésre? Kérdések és válaszok.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások