Nemzőképesség téma

A férfiak nemzőképessége és meddősége

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, pszichoterapeuta

A férfi meddőség legtöbb típusa nem előzhető meg. Ami a többi típust illeti, kerülje kábítószerek, doppingszerek - különösen az anabolikus szteroidok - alkalmazását, a túlzott alkoholfogyasztást és dohányzást.

Túlsúlyos a férjem, befolyásolja ez a spermái minőségét? - Az orvos válaszol

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Túlsúlyos a férjem, befolyásolja ez a spermái minőségét? Összefügg a férfiak kövérsége és a nemzőképesség? Okozhat ez meddőségi problémákat? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Csökken a férfiak nemzőképessége

Több mint TestŐr

1973 és 2011 között 52,4 százalékkal csökkent az egy milliliter spermára jutó spermiumszám, ami a legfinomabban szólva is megdöbbentő. Évek óta kutatják, hogy mi lehet ennek az oka. Kimutatták, hogy a levegőszennyezettség és az elektromágneses sugárzás is befolyásolhatja a hímivarsejtek csökkenését és aktivitását. Fontos tehát, hogy ha lehetőség van rá, ne a nadrágzsebben hordják a férfiak a telefonjaikat.

A férfiaknak is ketyeg a biológiai órájuk

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Jóna Angelika

Tudományos tényekkel támasztották alá, hogy a férfiak is rendelkeznek biológiai órával, és számukra is ajánlatosabb inkább korábban szülővé válni. Az idősebb férfiak gyermekei nagyobb eséllyel születnek valamilyen rendellenességgel.

A mobiltelefonok sugárzása károsíthatja a férfiak nemzőképességét

MTI

A mobiltelefonok sugárzása károsíthatja a férfiak nemzőképességét. Aki naponta egy óránál többet beszél a készüléken, annál kétszeresére nőhet a spermaszám terméketlenséggel fenyegető csökkenésének a kockázata - állapították meg izraeli kutatók.

A túl sok kávé árt a férfiak nemzőképességének

MTI

A túl sok kávé árt a termékenységnek: napi kettő vagy több csésze erős kávé radikálisan csökkentheti a férfiak esélyét a gyermeknemzésre amerikai kutatók szerint.

A sperma egészségét befolyásolja a kerékpározás

MTI

Kevesebb és kevésbé aktív azoknak a férfiaknak a spermája, akik legalább heti öt órát kerékpároznak – közölték amerikai kutatók.

A környezeti mérgek a felelősek a férfiak terméketlenségéért?

MTI

Az iparosodott országok férfinépességének fokozódó terméketlensége valószínűleg a környezeti mérgekkel áll összefüggésben.

A vízszennyezettség csökkenti a nemzőképességet

WEBBeteg - Cs. K. fordító

A vizeinkbe kerülő, tesztoszteron termelést blokkoló vegyi anyagok a felelősek a férfiak nemzőképességének csökkenéséért - állítja egy brit tanulmány. A gyógyszerek, növényvédő szerek és egyéb vegyi anyagok vízbe jutása a halaknál elnőiesedést illetve nemváltást okoz. Hasonló hormonváltozás a férfiaknál is megfigyelhető.

Spermagyilkos a fűthető autóülés

Független Hírügynökség

Az autók füthető ülése negatívan befolyásolhatja a férfiak nemzőképességét. Erre német kutatók figyeltek fel, akik szerint a túl magas hőmérséklet veszélyeztetheti az ondósejtek aktivitását.