• Azoospermia - Amikor nincs hímivarsejt az ondómintában

    Dr. Benyó Mátyás
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás PhD, urológus, andrológus szakorvos

    Mi okozhat azoospermiát? Mik a rizikófaktorok? Milyen jelek utalnak rá? Miből veheti észre a páciens, hogy nála fennáll ez az állapot? Milyen vizsgálatokkal mutatható ki? Milyen következményei lehetnek? Hogyan lehet kezelni?

    Az azoospermia azt az állapotot jelenti, amikor nem található hímivarsejt az ondómintában. Ez szabad szemmel nem állapítható meg, andrológiai laboratóriumi módszerekkel kell megvizsgálni az ejakulátumot a WHO hatályos irányelve alapján (jelenleg a WHO 2010. évben kiadott irányelve az előírt módszer).

    Hirdetés

    Mi állhat az azoospermia hátterében?

    A hímivarsejtek hiánya az ondómintában még nem zárja ki a herében meglévő spermiumképzést. Az ondófolyadék a prosztata (35%), az ondóhólyagok (60%) és a mellékherék (5%) folyadékainak keveredéséből jön létre. Utóbbi tartalmazza a hímivarsejtekben gazdag részt. Ondóürüléskor az első frakció tartalmazza ezt, ezért a helytelen mintaleadás is eredményezheti az azoospermia „helytelen diagnózisának” felállítását.

    Az egyik legfontosabb szempont azoospermia esetén annak a megállapítása, hogy található-e ondóúti elzáródás. Az e célból végzett rutin vizsgálatok közé tartozik az ondó mennyiségének meghatározása, a heretérfogat mérése, illetve a szérum hormonszintek meghatározása (FSH, LH, tesztoszteron). Amennyiben a mellékhere térfogata nagyobb, csökkent az ondó mennyisége, akkor inkább obstruktív azoospermia (OA) valószínűsíthető. Az ondovezetékek vizsgálata szintén fontos, mivel például genetikai betegség (cisztás fibrózis) is okozhat eltéréseket azokban (kétoldali hiány). Művi meddővé tétel (vasectomia) szintén OA-t eredményez megtartott pH és térfogat mellett, mivel ilyen esetben a prosztata és az ondóhólyag funkciója megtartott.

    Nonobstruktív azoospermia (NOA) jelenlétekor normál mennyiségű és összetételű lehet az ondó, a herevolumen csökkent és általában emelkedettek a here működését befolyásoló hormonszintek (FSH, LH). Ennek hátterében is számos ok állhat a genetikai betegségektől kezdve a heredaganaton és annak kezelésén át a hormonhatásokig. Megemlítendő, hogy a külsőleg pótolt tesztoszteron fogamzásgátló hatású az agyalapi mirigy gátlása révén. Ennek révén a testépítés céljából használt férfi hormonok akár azoospermiás állapotot is előidézhetnek.

    Milyen lehetőségeik vannak az azoospermiás férfiaknak arra, hogy biológiai szülők lehessenek? 

    Az elmúlt évtizedekben lehetősége nyílt az azoospermiás férfiaknak is arra, hogy biológiai szülők lehessenek a spermiumnyerési technikák és a modern asszisztált reprodukciós (assisted reproduction technique – ART) eljárásoknak (pl.: intracitoplazmatikus spermium injektálás - ICSI) köszönhetően, melyeket a köznyelv „lombik programként” ismer.

    A különböző spermiumnyerési technikáknak eltérő az indikációjuk, ezért a megfelelő műtéttípus megválasztásának és az eredményes kezelésnek feltétele a meddőség pontos hátterének a tisztázása.

    NOA esetén károsodott a hímivarsejtek képzése a herékben, azonban egy-egy helyen spermiumképzés kisebb szigetekben még lehet jelen a herékben, így megkísérelhető a sebészi úton történő spermiumnyerés. NOA esetén elvégezhető beavatkozások a TESE (Testicular Sperm Extraction), régebbi nevén herebiopszia, vagy a microTESE (microsurgical Testicular Sperm Extraction – mikroszkópos spermiumnyerés heréből). A TESE előnye, hogy végezhető helyi érzéstelenítésben, találati aránya több helyről történő mintavétellel növelhető. Hátránya, hogy a csak felszínes herecsatornák kerülnek elemzésre, a központiak felderítetlenek maradnak, illetve nem célzottan kerülnek eltávolításra a tágabb herecsatornák.

    Mikrosebészeti műtét (microTESE) a TESE eredménytelensége, illetve kisebb heretérfogat, valamint jelentősen emelkedett FSH-értékek esetén mérlegelendő. A beavatkozás során az operációs mikroszkóp segítségével a herék teljes megnyitása során a tágabb herecsatornák beazonosíthatók, kinyerhetők, melyek nagyobb valószínűséggel tartalmaznak asszisztált reprodukcióra alkalmas hímivarsejteket.

    OA jelenlétekor a spermiumképzés ép a herékben, de ondóúti elzáródás miatt a spermiumok nem jelennek meg az ejakulátumban. Nem felderíthető elzáródás esetén sebészi spermiumnyerés végzése javasolt. Az ilyen betegek kezelésének legjobb módszere éppen emiatt a MESA (Microsurgical Epididymeal Sperm Aspiration – mikroszkópos spermiumnyerés mellékheréből – technika alkalmazása). Operációs mikroszkóp segítségével, a mellékhere tágult csatornáinak leszívásával nyerhető ideális esetben hímivarsejtben gazdag minta.

    A sebészi spermiumnyerés során nyert mintákat kórszövettani elemzés mellett minél hamarabb asszisztált reprodukciós központba kell juttatni felhasználás céljából, mely lehet azonnali felhasználás, fagyasztva tárolás, illetve mindkettő.

    Dr. Benyó Mátyás PhD, urológus, andrológus szakorvosForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Benyó Mátyás PhD, urológus, andrológus szakorvos

    Módosítva: 2019.08.12 14:35, Megjelenés: 2019.08.12 14:35
   • Cikkajánló

    Koronavírus

    Koronavírus

    Semmelweis Egyetem

    Nő a 40 év alattiak aránya a fertőzöttek között. Júliusban 44%-ot tett ki ez a korosztály.

    Inkontinencia

    Inkontinencia

    Cs. K., fordító

    Bőrápolási tippek inkontinenciában szenvedőknek.

    Ha felfáztál, szívesen elkerülnéd az antibiotikumot? Tippek

    A hólyaghurut, hétköznapi nevén felfázás számos kellemetlen tünettel jelentkezhet. Kialakulásának kockázatát pedig betegségek, életmódbeli, illetve a szexuális élethez kapcsolódó tényezők is növelhetik. Sok nő találkozik vele élete során, de nem kell rögtön antibiotikumhoz nyúlni.

    Felfázással kapcsolatos tévhitek

    A hólyaghurut az esetek többségében felszálló fertőzés, vagyis a húgycső irányából terjed felfele, leggyakrabban a bélflórában jelen lévő E. coli baktérium húgyutakba történő bejutásával. Íme, a három leggyakoribb tévhit.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Hüvelygomba és fogamzásgátló
    Sok nő küzd visszatérő hüvelyfertőzéssel, melyek között gyakori a gombás eredetű.
    Online konzultáció
    Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
    Allergiás?
    Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások