Lombikbébi program - Hogyan zajlik?

Dr. Vereczkey Attila
szerző: Dr. Vereczkey Attila - Versys Clinics
megjelent:

Magyarországon mintegy 150 ezer párt érint a meddőség problémája, amelynek hátterében általában nem egy ok áll. Az esetek körülbelül 40 százalékában a nő, 40 százalékában a férfi, és 20 százalékában pedig mindkét fél problémája felelőssé tehető a fogantatási nehézségek kialakulásáért.

Dr. Vereczkey Attila meddőségi szakértő és a meddőségkezeléssel foglalkozó Versys Clinics alapítója szerint rendkívül fontos a komplex szemléletmód ezen a területen.

A meddőség a férfi és női reproduktív rendszer betegsége, melynek következtében károsodik a fogantatás, valamint a terhesség kihordásának lehetősége. A WHO definíciójának értelmében meddőségről beszélünk, ha egy éven keresztül védekezés nélküli rendszeres házasélet ellenére sem következik be a kívánt terhesség.

Az utóbbi években, évtizedekben jelentős változást figyelhettünk meg a szülő nők életkorát tekintve. Míg a 90-es években a magyar nők átlagos életkora az első gyermek születésekor 23 év, addig 2012-ben ez az életkor 27,7 év volt. Ugyanakkor tisztában kell lennünk azzal, hogy a szervezet reprodukciós képessége a 20-as évek végétől folyamatosan csökken, és az életkor egyik fő meghatározója a fogantatásnak. A meddőség hátterében egyébként számos ok állhat, például hormonális rendellenességek, endometriózis, a nem megfelelő minőségű spermium, stb. Az okok számossága és sokfélesége miatt komplex, mindenre és a pár mindkét tagjára kiterjedő vizsgálatnak kell megtörténnie egy lombikbébi program megkezdése előtt.

Tovább Meddőségi kivizsgálás

Mi is a lombikbébi program és mikor kerül rá sor?

A lombikbébi program alatt a mesterséges megtermékenyítés egyik módját értjük, amely során a petesejtek megtermékenyítése a méhen kívül, lombikban történik. Az ilyen eljárásokat úgynevezett IVF (In vitro fertilizáció) módszereknek hívjuk. Maga az in vitro kifejezés egyébként azt jelenti, hogy a hímivarsejt és a női petesejt a szervezeten kívül, egy „lombikban” találkozik. Az ilyen jellegű kezelésre akkor kerülhet sor, ha az érintett párnál nem vált be más módszer a természetes fogantatásra, mint például a ciklusmonitorozás, a hormon általi stimuláció vagy az inszemináció.

Milyen lépésekből áll a folyamat?

Sokszor nem egyetlen ok áll a meddőség hátterében, ezért a megtermékenyítési eljárást mindig alapos kivizsgálás előzi meg. A vizsgálatok alkalmával sor kerül többek között különféle nőgyógyászati szűrésekre (így például hiszteroszkópiára, laparoszkópiára, azaz a petefészkek és a méh állapotának ellenőrzésére), andrológiai vizsgálatokra, genetikai és endokrinológiai felmérésekre. Ez a komplex szemléletmód teszi lehetővé, hogy még pontosabb képet kaphassunk a meddőség okairól, annak érdekében, hogy a pár számára legmegfelelőbb eljárást tudjuk alkalmazni.

Amennyiben kiderült, hogy IVF eljárásra van szükség, a folyamat első lépéseként valamilyen hormonbevitel (az esetek többségében fogamzásgátló) segítségével leállítjuk a petefészkek működését. Ez azért szükséges, hogy szabályozhatóvá és ellenőrizhetővé váljon az ovuláció, illetve a peteérés folyamata. Miután erre sor került elkezdődik az úgynevezett stimuláció időszaka, amely során szintén hormonok segítségével túlstimuláljuk a petefészkeket, ezáltal sokkal nagyobb mértékű lesz a tüszőérés. A folyamat alatt a leendő édesanya állapotát folyamatos ultrahangos és nőgyógyászati ellenőrzéssel biztosítjuk.

Tovább A meddő nőknek sem kell lemondani a babáról

Miután sikeresen lezajlott a stimulációs szakasz, sor kerülhet a petesejtek kinyerésére, vagy más néven a folliculus punkcióra. Ez egy kisebb műtéti beavatkozás, amely körülbelül egy napot vesz igénybe, ahol altatásban végzik el a petesejtek leszívását. Maga az eljárás mára már rutinná vált, alacsony kockázatú beavatkozásnak tekintik és kifejezetten alacsony a lehetséges szövődmények kialakulásának mértéke.

A petesejtek ezután biológushoz kerülnek, aki megtermékenyítés után egy speciális tápoldatba, majd inkubátorba helyezi őket. Itt a méh élettani körülményeihez hasonló környezetet biztosítanak a számukra. Arról, hogy az eljárás során hány embriót kívánnak beültetni, illetve, hogy a többi embriót milyen körülmények között szeretnék tárolni, a pár tagjai döntenek. Lehetőségük van a fel nem használt embriók lefagyasztására, az általuk meghatározott időtartamra.

Azt, hogy pontosan hogyan is zajlik a megtermékenyítés, az dönti el, hogy a vizsgálatok alapján mit állapítottak meg a pár tagjairól. Amennyiben a férfinél nem találtak problémát a spermiumminőségben, akkor a szakemberek az előkészített spermiumot a petesejt mellé helyezik és a folyamat a természetes megtermékenyítéshez hasonlóan játszódik le. Amennyiben a férfi esetében meddőséget állapítanak meg, akkor az úgynevezett ICSI-re, azaz intracitoplazmatikus spermium injekcióra kerül sor. Mivel már egy életképes spermium is elég lehet a sikeres megtermékenyítéshez, így a szakemberek egyenként kiválasztott spermiumokat juttatnak a petesejtbe. A megtermékenyítést követően a megtermékenyített petesejtek inkubátorba kerülnek, ahol már pár nap elteltével megállapíthatóvá válik, hogy sikeres volt-e a megtermékenyítési folyamat.

Tovább Az endometriózis és a teherbeesés lehetősége

Mikor kerülhet sor az embrió beültetésére?

Az inkubátorban eltöltött ötödik nap után az embrió eléri az úgynevezett blatociszta, vagy másnéven hólyagcsíra állapotot és ezt követően készen áll a beültetésre. A beültetést indokolt esetben az úgynevezett asszisztált hatching folyamata előzheti meg. E művelet során az embriót körülvevő burkot, a zona pellucidát mesterségesen megnyitják a beágyazódás elősegítésének érdekében. Ezt általában azoknál szokták elvégezni, akiknél előfordult már sikertelen IVF, vagy bizonyos kor felett vannak.

Milyen esélyeink vannak lombikbébivel?

A világon tapasztalható átlag 20 százalék, ami azt jelenti, hogy 100 beültetésből durván 19-20 baba születik. Alacsony számokról beszélünk, különösen annak ismeretében, hogy milyen ipar és szaktudás támogatja a kérdéskört. Az utóbbi időben a meddőség kezelése hatalmas fejlődésen ment keresztül, léteznek olyan módszerek, technológiák és elvek, amelyek ezt az eredményességet jelentősen elkezdték javítani. Az Egyesült Államokban a meddőséggel kezelt párok esetén az átlag terhességi ráta 44-45 százalék, tehát duplája, mint a világ átlagértéke. Vannak intézetek az USA-ban, akik elérik a 70- 85%-os terhességi rátát is. Mivel a lombikprogramok sikeressége igen sok tényezőtől függ, mindenkit arra buzdítok, hogy érdeklődjön a kiválasztott intézetnél arról, hogy az ő korcsoportjában milyen eredményeket érnek el. Egy valamit tartsunk azonban mindig szem előtt: a lombikkezelés célja sosem a teherbeesés, hanem egy egészséges kisbaba a szülők kezében.

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
Dr. Vereczkey Attila
orvosigazgató

Cikkajánló

Mi történik a meddőségi kivizsgáláson?

Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
Meddőség
Azon párok számára, akik rendszeres nemi élet mellett legalább 12 hónapja sikertelenül próbálkoznak a teherbe eséssel, komplex meddőségi kivizsgálás javasolható, melynek során meghatározzák a meddőség fennálló okait, valamint terápiás terv elkészítése történik.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.