• Lombikbébi program - Hogyan zajlik?

    Dr. Vereczkey Attila
    Szerző: Dr. Vereczkey Attila - Versys Clinics

    Magyarországon mintegy 150 ezer párt érint a meddőség problémája, amelynek hátterében általában nem egy ok áll. Az esetek körülbelül 40 százalékában a nő, 40 százalékában a férfi, és 20 százalékában pedig mindkét fél problémája felelőssé tehető a fogantatási nehézségek kialakulásáért.

    Dr. Vereczkey Attila, a Meddőkérdés blog írója, meddőségi szakértő és a meddőségkezeléssel foglalkozó Versys Clinics alapítója szerint rendkívül fontos a komplex szemléletmód ezen a területen.

    A meddőség a férfi és női reproduktív rendszer betegsége, melynek következtében károsodik a fogantatás, valamint a terhesség kihordásának lehetősége. A WHO definíciójának értelmében meddőségről beszélünk, ha egy éven keresztül védekezés nélküli rendszeres házasélet ellenére sem következik be a kívánt terhesség.

    Hirdetés

    Az utóbbi években, évtizedekben jelentős változást figyelhettünk meg a szülő nők életkorát tekintve. Míg a 90-es években a magyar nők átlagos életkora az első gyermek születésekor 23 év, addig 2012-ben ez az életkor 27,7 év volt. Ugyanakkor tisztában kell lennünk azzal, hogy a szervezet reprodukciós képessége a 20-as évek végétől folyamatosan csökken, és az életkor egyik fő meghatározója a fogantatásnak. A meddőség hátterében egyébként számos ok állhat, például hormonális rendellenességek, endometriózis, a nem megfelelő minőségű spermium, stb. Az okok számossága és sokfélesége miatt komplex, mindenre és a pár mindkét tagjára kiterjedő vizsgálatnak kell megtörténnie egy lombikbébi program megkezdése előtt. 

    Olvasson tovább! Meddőségi kivizsgálás

    Mi is a lombikbébi program és mikor kerül rá sor?

    A lombikbébi program alatt, a mesterséges megtermékenyítés egyik módját értjük, amely során a petesejtek megtermékenyítése a méhen kívül, lombikban történik. Az ilyen eljárásokat ún. IVF (In vitro fertilizáció) módszereknek hívjuk. Maga az in vitro kifejezés egyébként azt jelenti, hogy a hímivarsejt és a női petesejt a szervezeten kívül, egy „lombikban” találkozik. Az ilyen jellegű kezelésre akkor kerülhet sor, ha az érintett párnál nem vált be más módszer a természetes fogantatásra, mint például a ciklusmonitorozás, a hormon általi stimuláció vagy az inszemináció.

    Milyen lépésekből áll a folyamat?

    Sokszor nem egyetlen ok áll a meddőség hátterében, ezért a megtermékenyítési eljárást mindig alapos kivizsgálás előzi meg. A vizsgálatok alkalmával sor kerül többek között különféle nőgyógyászati szűrésekre (így például hiszteroszkópiára, laparoszkópiára, azaz a petefészkek és a méh állapotának ellenőrzésére), andrológiai vizsgálatokra, genetikai és endokrinológiai felmérésekre. Ez a komplex szemléletmód teszi lehetővé, hogy még pontosabb képet kaphassunk a meddőség okairól, annak érdekében, hogy a pár számára legmegfelelőbb eljárást tudjuk alkalmazni.

    Amennyiben kiderült, hogy IVF eljárásra van szükség, a folyamat első lépéseként valamilyen hormonbevitel (az esetek többségében fogamzásgátló) segítségével leállítjuk a petefészkek működését. Ez azért szükséges, hogy szabályozhatóvá és ellenőrizhetővé váljon az ovuláció, illetve a peteérés folyamata. Miután erre sor került elkezdődik az ún. stimuláció időszaka, amely során szintén hormonok segítségével túlstimuláljuk a petefészkeket, ezáltal sokkal nagyobb mértékű lesz a tüszőérés. A folyamat alatt a leendő édesanya állapotát folyamatos ultrahangos és nőgyógyászati ellenőrzéssel biztosítjuk.

    Olvasson tovább! A meddő nőknek sem kell lemondani a babáról

    Miután sikeresen lezajlott a stimulációs szakasz, sor kerülhet a petesejtek kinyerésére, vagy más néven a folliculus punkcióra. Ez egy kisebb műtéti beavatkozás, amely körülbelül egy napot vesz igénybe, ahol altatásban végzik el a petesejtek leszívását. Maga az eljárás mára már rutinná vált, alacsony kockázatú beavatkozásnak tekintik és kifejezetten alacsony a lehetséges szövődmények kialakulásának mértéke.

    A petesejtek ezután biológushoz kerülnek, aki megtermékenyítés után egy speciális tápoldatba, majd inkubátorba helyezi őket. Itt a méh élettani körülményeihez hasonló környezetet biztosítanak a számukra. Arról, hogy az eljárás során hány embriót kívánnak beültetni, illetve, hogy a többi embriót milyen körülmények között szeretnék tárolni, a pár tagjai döntenek. Lehetőségük van a fel nem használt embriók lefagyasztására, az általuk meghatározott időtartamra.

    Azt, hogy pontosan hogyan is zajlik a megtermékenyítés, az dönti el, hogy a vizsgálatok alapján mit állapítottak meg a pár tagjairól. Amennyiben a férfinél nem találtak problémát a spermiumminőségben, akkor a szakemberek az előkészített spermiumot a petesejt mellé helyezik és a folyamat a természetes megtermékenyítéshez hasonlóan játszódik le. Amennyiben a férfi esetében meddőséget állapítanak meg, akkor az ún. ICSI-re, azaz intracitoplazmatikus spermium injekcióra kerül sor. Mivel már egy életképes spermium is elég lehet a sikeres megtermékenyítéshez, így a szakemberek egyenként kiválasztott spermiumokat juttatnak a petesejtbe. A megtermékenyítést követően a megtermékenyített petesejtek inkubátorba kerülnek, ahol már pár nap elteltével megállapíthatóvá válik, hogy sikeres volt-e a megtermékenyítési folyamat.

    Olvasson tovább! Az endometriózis és a teherbeesés lehetősége

    Mikor kerülhet sor az embrió beültetésére?

    Az inkubátorban eltöltött ötödik nap után az embrió eléri az ún. blatociszta, vagy másnéven hólyagcsíra állapotot és ezt követően készen áll a beültetésre. A beültetést indokolt esetben az ún. asszisztált hatching folyamata előzheti meg. E művelet során az embriót körülvevő burkot, a zona pellucida-t mesterségesen megnyitják a beágyazódás elősegítésének érdekében. Ezt általában azoknál szokták elvégezni, akiknél előfordult már sikertelen IVF, vagy bizonyos kor felett vannak.

    Milyen esélyeink vannak lombikbébivel?

    A világon tapasztalható átlag 20 százalék, ami azt jelenti, hogy 100 beültetésből durván 19-20 baba születik. Alacsony számokról beszélünk, különösen annak ismeretében, hogy milyen ipar és szaktudás támogatja a kérdéskört. Az utóbbi időben a meddőség kezelése hatalmas fejlődésen ment keresztül, léteznek olyan módszerek, technológiák és elvek, amelyek ezt az eredményességet jelentősen elkezdték javítani. Az Egyesült Államokban a meddőséggel kezelt párok esetén az átlag terhességi ráta 44-45 százalék, tehát duplája, mint a világ átlagértéke. Vannak intézetek az USA-ban, akik elérik a 70- 85%-os terhességi rátát is. Mivel a lombikprogramok sikeressége igen sok tényezőtől függ, mindenkit arra buzdítok, hogy érdeklődjön a kiválasztott intézetnél arról, hogy az ő korcsoportjában milyen eredményeket érnek el. Egy valamit tartsunk azonban mindig szem előtt: a lombikkezelés célja sosem a teherbeesés, hanem egy egészséges kisbaba a szülők kezében.

    Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
    Dr. Vereczkey Attila
    orvosigazgató
    Weboldal: www.versysclinics.com

    Módosítva: 2017.06.23 13:11, Megjelenés: 2017.06.23 13:11
   • Cikkajánló

    Fültisztítás

    Fültisztítás

    Dr. Horváth Tamás

    10 hasznos tanács, melyeket betartva számos problémát el lehet kerülni.

    Mi okozhat viszketést?

    Mi okozhat viszketést?

    Dr. Csuth Ágnes

    Hátterében komoly bőrgyógyászati vagy egyéb betegség is állhat.

    A férfi meddőség kivizsgálása

    Meddőség esetén vagy tervezett lombikprogramot megelőzően a férfiak kivizsgálása elengedhetetlen, mely az andrológus (férfigyógyász) feladata.

    Fertőzések a terhesség alatt

    Életünk során számos kórokozóval találkozik a szervezetünk. Vírusok, baktériumok, paraziták és egyéb kórokozók által fertőződünk meg.

    10 dolog, amivel segíthetjük, hogy egészséges terhességünk legyen a jövőben

    Amikor valaki elhatározza, hogy kisbabát szeretne, sokszor megfogalmazódik az a gondolat is, hogy vajon mit tehetnénk, hogy egészséges terhességünk és egészséges újszülöttünk legyen. Van néhány egyszerű dolog, amire könnyen odafigyelhetünk, és kevés odafigyeléssel is sokat tehetünk magunkért és a kisbabánkért is.

    A meddőséggel kapcsolatos rövidítések jelentése

    Épp csak elkezdődött a meddőségi kezelése, de máris összezavarta a kezelési lapon álló rengeteg rövidítés? Vajon mit jelent az ART és az FSH? És mi a különbség a HCG és a HSG között?

    Meddőségi kezelés - első kézből

    Az Együtt könnyebb Női Egészségért Alapítvány endometriózis világnapi (márc. 30-i) rendezvényén, érintettsége miatt, Pataki Zita volt a háziasszony, aki a sorstársaknak őszintén beszélt betegségéről, a meddőség elleni harcáról.

    A meddő nőknek sem kell lemondani a babáról

    A meddőség bizonyos okait nem lehet korrigálni, azonban egy nő még ennek ellenére is teherbe eshet különböző mesterséges megtermékenyítési technikák vagy más, a fogamzóképességet helyreállító eljárások segítségével.

    Meddőség - A lombikbébi kezelés

    Sokak életében néhány hónap alatt megérkezik az a kis csoda, amire manapság egyre több párnak akár éveket is várnia kell. A meddőség a párok kb. 15 százalékát érinti, de sajnos napjainkban egyre többen és egyre fiatalabb korban szembesülnek azzal a ténnyel, hogy nem jön a baba.

    Mi történik a meddőségi kivizsgáláson?

    Azon párok számára, akik rendszeres nemi élet mellett legalább 12 hónapja sikertelenül próbálkoznak a teherbeeséssel, komplex meddőségi kivizsgálás javasolható, melynek során meghatározzák a meddőség fennálló okait, valamint terápiás terv elkészítése történik.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.