Életkor téma

Különböző életkorok jellemző fejfájástípusai

WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus

A fejfájás diagnosztizálásánál nem árt tisztában lenni azzal, hogy egy adott életkorban mások a jellemző fejfájásformák, jellemzően más betegségek okoznak az éppen aktuális betegnél fejfájós panaszokat.

A rossz alvásminőség miatt idősebbnek érezhetjük magunkat, mint amilyenek vagyunk

WEBBeteg - F. Zs., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

A tanulmány vezető szerzője, Dr. Serena Sabatini szerint a rossz alvásminőség összefüggésben áll több, az öregedéssel kapcsolatos negatívabb érzéssel, például azzal, hogy idősebbnek érezzük magunkat.

Hogyan változik a szemünk az életkorunkkal?

WEBBeteg - Halmosi Edina, optometrista-kontaktológus

A kozmetikai iparban az egyes korosztályoknak más-más termékeket ajánlanak, figyelembe véve a bőrön történő változásokat. A szemünk tekintetében is más-más korban más-más dolgokra lenne érdemes odafigyelni.

Idősebb nők gyermekeinél nagyobb az autizmus kockázata

WEBBeteg - Cs. K. fordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

A nőknél az életkor előrehaladtával nő a kockázata annak, hogy születendő gyermekük autista lesz, az idősödő férfiak gyermekeinél azonban ez a veszély kisebb,mint azt eddig feltételezték – derül ki egy kutatásból, melyet több mint 5 millió születés adatainak kiértékelésével készítettek.

Az európaiak tovább élnek, az egészségben eltöltött életévek száma azonban vegyesen alakul

MTI

Az Európai Unió lakosságának többsége tovább él, mint korábban, ugyanakkor az egészségben eltöltött életévek száma nem feltétlenül növekszik az egészségügyi ellátás hiányosságai és a betegségek megelőzésére fordított források elégtelensége miatt - közölte az Európai Bizottság frissen kiadott jelentésében szerdán.

Mennyire korfüggő a meddőség?

Szülőklapja.hu

A tüszők (follikulusok), következményesen a petesejtek ( oocyta ) öregedését számos esetben jól meghatározható klinikai tünetek jellemezik: gyengül a fogamzóképesség, a vetélések és a kromoszómális rendellenességet hordozó fogamzások száma növekszik. Az elmúlt évek kutatási eredményei némileg közelebb vittek a petefészek öregedési folyamatának megértéséhez.

Egy 121 éves vietnami asszony lehet a világ legidősebb embere

MTI

Nguyen Thi Tru, aki a hajdani francia gyarmati hatóságok által kibocsátott dokumentumok tanúsága szerint májusban betöltötte a 121. születésnapját, az ország legidősebb embere - közölte egy, a helyi rekordokat gyűjtő szervezet.

Vállalhatok 48 évesen gyereket? - Az orvos válaszol

WEBBeteg

Negyvennyolc éves nő vagyok, van egy barátom, aki fiatalabb nálam és babát szeretnénk. Még rendszeresen van menstruációm. Van egy kis pánikbetegségem. Azt szeretném tudni, hogy szülhetek-e egészséges babát? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Jobban bírják a gyengébb idősek, ha magas a vérnyomásuk?

MTI

A törékeny, idős emberek jobban bírják, ha az általános ajánlásnál - 140/90 Hgmm - kissé magasabb a vérnyomásuk. Michelle Odden amerikai kutató és orvoscsoportja több ezer 65 évesnél idősebb ember vizsgálata alapján jutott erre a következtetésre.

Életkorok és szűrővizsgálatok - Az orvos válaszol

WEBBeteg

Harminc éves nő vagyok, a párom 44 éves férfi. Milyen rendszeres szűrővizsgálatok ajánlottak nekünk? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.