• Hal témájú cikkek

        Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
        Hazánkban valamikor nagy hagyománya és kultúrája volt a halfogyasztásnak, napjainkban azonban ez sajnos már nem mondható el. Az európai átlagtól messzemenően elmaradó halmennyiség az egészségi állapotunkat is befolyásolja, és hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának növekedéséhez.
        WEBBeteg - B. M., szakfordító
        Az arra érzékenyeknél a halak fogyasztása allergiás reakciót válhat ki, és mivel hazánkban is egyre népszerűbb a rákoknak és a tenger egyéb gyümölcseinek a fogyasztása, az általuk kiváltott allergiás tünetek itthon is egyre gyakrabban fordulnak elő. A tenger gyümölcseivel, rákokkal, kagylókkal, illetve egyéb puhatestűekkel és halakkal szembeni allergiával tehát itthon is és külföldi utazásaink alkalmával is számolni kell. Milyen tüneteket okozhatnak ezek az élelmiszerek, és mire kell odafigyelniük az allergiásoknak?
        Red Lemon Media
        Az egészséges, tudatos táplálkozásra sosem késő áttérni! Varga Anita, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet dietetikusa szerint kiváló fogadalom lehet az újévre, hogy a halakat rendszeresen, és ne csak az ünnepnapokra korlátozva fogyasszuk. Íme, néhány tanács a Kapj rá! kampány állandó szakértőjétől, amelyek betartásával nem csak külsőnkkel, de belsőnkkel is jót tehetünk az újévben.
        Red Lemon Media
        Egészséges, könnyű, fehérjedús – a magyarok többségének ez jut először eszébe a halról, 32%-unk pedig kifejezetten szereti a halas ételeket. Ugyanakkor, a témában végzett legutóbbi felmérés azt mutatja: évente csupán pár alkalommal kerül hal a tányérunkra, négy kilogrammos évi halfogyasztásunkkal pedig a sor végén kullogunk Európában.
        WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
        A Karácsony a szeretet ünnepe, együtt a család, meghitt hangulat, gyönyörűen díszített karácsonyfák, és persze hatalmas lakomák. A szorgos háziasszonyok és a konyhában jártas urak mindent beleadnak egy 5 fogásos menüsor elkészítésébe, kezdve a töltött káposztától, egészen a mákos bejgliig.
        Red Lemon Media
        A legtöbb családban a hal is a karácsonyi menü része, így az ünnepek előtt az átlagosnál sokkal többen keresik a piacokon és az áruházakban is. Míg a recepteket sok háziasszony álmából felriadva is kívülről fújja, addig a hal kiválasztása már okozhat némi fejtörést.
        WEBBeteg, otvenentul.hu
        A bizonytalanság az egyik oka annak, hogy az emberek többsége csak ritkán vagy egyáltalán nem eszik halat, vagy ha mégis, inkább csak étteremben. Ez nem a legszerencsésebb helyzet, mivel a hal nagyon egészséges, különösen az omega-3 zsírsavban gazdag fajták.
        MTI
        A halban lévő omega-3 zsírsavak és a gyümölcsben, zöldségekben található növényi rostok együttes hatására a vastagbél rosszindulatú daganatainak gyakorisága csökken - ismertették az Amerikai Rákkutató Intézet tudományos ülésén.
        WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
        Halat enni egészséges. Ezt már gyermekkorunkban is sokat hallottuk. A benne lévő fehérje könnyen emészthető, telítetlen zsírsavakat tartalmaz, ami nélkülözhetetlen a szervezet számára, emellett az A-, D-, B- és E-vitamin tartalma, valamint a benne található ásványi anyagok szintén fontos részei az egészséges táplálkozásnak.