Hal téma

Tanácsok horgászoknak a koronavírus-járvány idején

Nemzeti Népegészségügyi Központ

A COVID-19 a szabadban is terjed cseppfertőzés útján, ezért a jelenlegi járványhelyzet a horgászoktól is nagyobb odafigyelést igényel. A szabályok betartása mellett a horgászat mindazonáltal nem tilos és nem is veszélyes.

Halételek - Miért értékes elemei az étrendnek?

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

Hazánkban valamikor nagy hagyománya és kultúrája volt a halfogyasztásnak, napjainkban azonban ez sajnos már nem mondható el. Az európai átlagtól messzemenően elmaradó halmennyiség az egészségi állapotunkat is befolyásolja, és hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának növekedéséhez.

Letisztult ízű és egyben egészséges a sushi!

Több mint TestŐr

Több száz évvel ezelőtt tartósítási eljárásként savanyított rizsbe csomagolták a halat, akkor még a rizst az étkezés előtt kidobták és csak a halat ették meg. A 19. századtól fogyasztják a ma ismert formájában, de azóta is rengeteg apró dologban változott ez a tápanyagokban gazdag japán fogás.

Mitől nem lesz pocsolyaízű a ponty!

Több mint TestŐr

Horváth Szabolcs azt állítja, hogy ez csakis a hal megfelelő feldolgozásán múlik. Egy nagyon egyszerű recepttel megmutatja, hogy mit vág le a halról és hogyan teszi még a szálkákban bővelkedő pontyot is könnyen, gyorsan elkészíthető, finom étellé. A rögtönzött utcai kóstolás minden kétséget kizárt.

Rák- és halallergia

WEBBeteg - B. M., szakfordító

Az arra érzékenyeknél a halak fogyasztása allergiás reakciót válhat ki, és mivel hazánkban is egyre népszerűbb a rákoknak és a tenger egyéb gyümölcseinek a fogyasztása, az általuk kiváltott allergiás tünetek itthon is egyre gyakrabban fordulnak elő. A tenger gyümölcseivel, rákokkal, kagylókkal, illetve egyéb puhatestűekkel és halakkal szembeni allergiával tehát itthon is és külföldi utazásaink alkalmával is számolni kell. Milyen tüneteket okozhatnak ezek az élelmiszerek, és mire kell odafigyelniük az allergiásoknak?

Lazacolaj az okos és egészséges gyermekekért

WEBBeteg - Dr. Prokisch József, vegyész, egyetemi docens

Az omega-3 zsírsavak és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkenése közötti összefüggéseket azt követően állapították meg, hogy megfigyelték, a grönlandi eszkimók körében annak ellenére alacsonyabb a koszorúér-betegségből eredő halálozás, hogy zsírban gazdag az étrendjük.

Szeretjük, de ritkán vásárolunk halat

Red Lemon Media

Egészséges, könnyű, fehérjedús – a magyarok többségének ez jut először eszébe a halról, 32%-unk pedig kifejezetten szereti a halas ételeket. Ugyanakkor, a témában végzett legutóbbi felmérés azt mutatja: évente csupán pár alkalommal kerül hal a tányérunkra, négy kilogrammos évi halfogyasztásunkkal pedig a sor végén kullogunk Európában.

Karácsonyi lakoma lelkiismeret furdalás nélkül

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

A Karácsony a szeretet ünnepe, együtt a család, meghitt hangulat, gyönyörűen díszített karácsonyfák, és persze hatalmas lakomák. A szorgos háziasszonyok és a konyhában jártas urak mindent beleadnak egy 5 fogásos menüsor elkészítésébe, kezdve a töltött káposztától, egészen a mákos bejgliig.

Halat csak okosan! A halvásárlás íratlan szabályai

Red Lemon Media

A legtöbb családban a hal is a karácsonyi menü része, így az ünnepek előtt az átlagosnál sokkal többen keresik a piacokon és az áruházakban is. Míg a recepteket sok háziasszony álmából felriadva is kívülről fújja, addig a hal kiválasztása már okozhat némi fejtörést.

Halvásárlás: Milyen halat érdemes enni?

WEBBeteg, otvenentul.hu

A bizonytalanság az egyik oka annak, hogy az emberek többsége csak ritkán vagy egyáltalán nem eszik halat, vagy ha mégis, inkább csak étteremben. Ez nem a legszerencsésebb helyzet, mivel a hal nagyon egészséges, különösen az omega-3 zsírsavban gazdag fajták.