• Hal téma

        Nemzeti Népegészségügyi Központ
        A COVID-19 a szabadban is terjed cseppfertőzés útján, ezért a jelenlegi járványhelyzet a horgászoktól is nagyobb odafigyelést igényel. A szabályok betartása mellett a horgászat mindazonáltal nem tilos és nem is veszélyes.
        Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
        Hazánkban valamikor nagy hagyománya és kultúrája volt a halfogyasztásnak, napjainkban azonban ez sajnos már nem mondható el. Az európai átlagtól messzemenően elmaradó halmennyiség az egészségi állapotunkat is befolyásolja, és hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának növekedéséhez.
        Több mint TestŐr
        Nyáron a nyaralás alatt a magyarok is szívesen fogyasztanak halételeket, de év közben ez visszaszűkül a harcsapaprikásra, a halászlére és a karácsonyi pontypatkóra. Egy 2000-ben elvégzett felmérés szerint azok között az emberek között, akik hetente egyszer vagy többször ettek tengeri halat, 52 százalékkal kisebb volt a szívhalál előfordulása, mint a havonta egyszer fogyasztók körében.
        Több mint TestŐr
        Több száz évvel ezelőtt tartósítási eljárásként savanyított rizsbe csomagolták a halat, akkor még a rizst az étkezés előtt kidobták és csak a halat ették meg. A 19. századtól fogyasztják a ma ismert formájában, de azóta is rengeteg apró dologban változott ez a tápanyagokban gazdag japán fogás.
        Több mint TestŐr
        Horváth Szabolcs azt állítja, hogy ez csakis a hal megfelelő feldolgozásán múlik. Egy nagyon egyszerű recepttel megmutatja, hogy mit vág le a halról és hogyan teszi még a szálkákban bővelkedő pontyot is könnyen, gyorsan elkészíthető, finom étellé. A rögtönzött utcai kóstolás minden kétséget kizárt.
        Több mint TestŐr
        Nyáron mindannyian a könnyebb ételekre vágyunk, ilyenkor akár egy tál grill zöldség is jóleshet, vagy egy finom tejszínes – rákos tészta.
        WEBBeteg - B. M., szakfordító
        Az arra érzékenyeknél a halak fogyasztása allergiás reakciót válhat ki, és mivel hazánkban is egyre népszerűbb a rákoknak és a tenger egyéb gyümölcseinek a fogyasztása, az általuk kiváltott allergiás tünetek itthon is egyre gyakrabban fordulnak elő. A tenger gyümölcseivel, rákokkal, kagylókkal, illetve egyéb puhatestűekkel és halakkal szembeni allergiával tehát itthon is és külföldi utazásaink alkalmával is számolni kell. Milyen tüneteket okozhatnak ezek az élelmiszerek, és mire kell odafigyelniük az allergiásoknak?
        Több mint TestŐr
        A halak közül az egyik legegészségesebb a tonhal. A tengeri polipok, halak omega 3 zsírsavat tartalmaznak, ami nagyon fontos szervezetünk számára.
        Red Lemon Media
        Az egészséges, tudatos táplálkozásra sosem késő áttérni! Varga Anita, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet dietetikusa szerint kiváló fogadalom lehet az újévre, hogy a halakat rendszeresen, és ne csak az ünnepnapokra korlátozva fogyasszuk. Íme, néhány tanács a Kapj rá! kampány állandó szakértőjétől, amelyek betartásával nem csak külsőnkkel, de belsőnkkel is jót tehetünk az újévben.
        WEBBeteg - Dr. Prokisch József, vegyész, egyetemi docens
        Az omega-3 zsírsavak és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkenése közötti összefüggéseket azt követően állapították meg, hogy megfigyelték, a grönlandi eszkimók körében annak ellenére alacsonyabb a koszorúér-betegségből eredő halálozás, hogy zsírban gazdag az étrendjük. Kiderült, hogy ennek az az oka, hogy a halakból, fókából és bálnából álló étrend nagy mennyiségben tartalmaz omega-3 zsírsavakat.
        A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!