Terhesség: a reggeli rosszullét

Oxygen Medical
megjelent:

Egyes felmérések szerint a nők 80 százaléka átéli az émelygéssel, hányingerrel, hányással járó reggeli rosszulléteket, amelyek bizonyos esetekben akár a magzatot is veszélyeztethetik. Az okokról és a megoldásokról dr. Demjén László, szülész-nőgyógyász beszélt.

Komolyan kell venni

Az American Journal of Obstetrics and Gynecology szerint Amerikában közel 60 ezer nő kerül kórházba extrém reggeli rosszullétek miatt. Ezek ugyanis nem csak a mama, de a magzat egészségét is veszélyeztetik, hiszen a rendszeres, extrém mértékű reggeli hányás, esetleges kiszáradás miatt a baba nem jut elegendő mennyiségű táplálékhoz. Korábban létezett egy olyan elképzelés, miszerint ez az émelygés a szervezet ösztönös védelmi reakciója, aminek segítségével a szervezet védi a babát. A hányinger miatt ugyanis az anya nem tud olyan ételeket, italokat magához venni, amelyek esetleg nem lennének jó hatással a terhességre.

Ma már azonban a súlyos terhességi hányás (hyperemesis) veszélyeire figyelmeztetnek, amelynek csökkentése mindenképpen orvosi feladat. A nőgyógyász a vizsgálatok alapján meg tudja állapítani, megfelelően fejlődik-e a magzat, és ha szükséges, hányáscsillapítókat, illetve a kiszáradás megelőzésére infúziós folyadékpótlást javasolhat. Az USA-ban és Kanadában már régóta forgalomban van egy klinikailag tesztelt gyógyszer, amely antihisztamin és B6 vitamin tartalmánál fogva meggátolja a hányingert, a hányás, így elkerülhetővé válnak a reggeli rosszullétek.

Családi halmozódás

Azoknál a kismamáknál, akiknek nővéreinél, anyjuknál, nagyanyjuknál már előfordult súlyos terhességi hányás, jóval nagyobb az esély ennek megjelenésére, mint a többieknél. – állítja a University of Southern California kutatása.

A vizsgálatok szerint nem a genetika az egyetlen meghatározó tényező ebben a jelenségben, de azoknál a nőknél, akiknek lánytestvére szenvedett a reggeli hányástól, 17-szer nagyobb az esély ugyanerre. Egy 650 nőt vizsgáló kutatásban ugyanis olyan nőket hasonlítottak össze, akik tapasztalták a terhességi hányást azokkal, akik megúszták. A felmérésekből kiderült, hogy az érintetteknek szinte biztosan megélte ezt a nővére, az édesanyja és/vagy a nagymamája – bármelyik szülő oldaláról. Vagyis a jelenség öröklődik is, amelyből az következik, hogy jó, ha a terhesség elején járó nők tudatában vannak ennek és tájékoztatják erről a nőgyógyászukat is – így mindenki könnyebben felkészülhet az esetleges következményekre.

Mit lehet tenni?

Bár sokan a lelki változások, a félelem, a szorongás kivetülését látják a kismamák reggeli rosszulléteiben, ha a hányás túlzott mértéket ölt vagy túl sokáig jelen van, mindenképpen fontos segítséget kérni. Az orvosi beavatkozásokon túl – amelyek a súlyos hányás esetében indokoltak – van néhány házi gyógymód, amelyeket érdemes kipróbálni.

Beválhat, ha a kismama még reggel az ágyban elfogyaszt néhány kekszet vagy egy pirítóst, mert az evés következményeként megemelkedő vércukorszint gátolhatja a hányingert. Ugyanilyen hatással van, ha a nap folyamán többször rágcsál egy keveset, bár a magas cukor- és kalóriatartalmú falatokkal érdemes óvatosan bánni. Sokaknál a meditáció, a légzőgyakorlatok és a friss levegő javít a helyzeten, és a megfelelő mennyiségű alvás is nélkülözhetetlen. Aki tudja, hogy bizonyos illatok, szagok váltják ki nála a hányingert, tartózkodjon azoktól és használjon illatmentes mosakodó- és tisztítószereket. – javasolja dr. Demjén László.

Házi gyógymódok

Szerencsére az esetek többségében csak enyhébb lefolyású rosszullétek jelentkeznek. Ezek kezelésére aztán rengeteg javaslatot, tanácsot, bölcsességet, gyógymódot találhatunk; ha megkérdeznénk a kismamákat, egészen biztosan mindegyikük különböző praktikára esküdne.

Az általános - és garantáltan nem ártalmas - tippek közé tartozik, hogy reggel, még felkelés előtt, az ágyban fogyasszunk el néhány kekszet vagy pirítóst, mert az evés következményeként megemelkedő vércukorszint gátolhatja a hányingert, és a nap folyamán a továbbiakban is többször rágicsáljunk egy keveset, "megelőzve" ezzel a bajt. Szintén jót tesz a friss levegő, a gyakori szellőztetés, a légzőgyakorlatok vagy a meditálás, esetleg kimondottan hányinger elleni homeopátiás szerekkel is kísérletezhetünk. Intenzív illatok is kiválthatják az émelygést, de akár a mindennapi, máskor észre sem vett szagok is okozhatnak váratlan galibát. Érdemes ilyenkor illatmentes dezodort használni, megfigyelni magunkon, milyen illatok, szagok váltják ki a hányingert. Aki megteheti, pihenjen le, aludjon egyet napközben is, de akik valami miatt nem tehetik, próbáljanak éjszaka legalább 9 órát aludni; a pihenés azoknak is jót tesz, akiket egyébként nem kínoz reggeli roszullét.

(Oxygen Medical)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.