Tengeri hal téma

Egészséges a mediterrán táplálkozás

Több mint TestŐr

A mediterrán étrend alapvetően rostban gazdag. A sok zöldség- és gyümölcsfogyasztás mellett a déli népek napi szinten használnak olívaolajat. Emellett sok tengeri halat is fogyasztanak, ami többek között az omega-3-zsírsav-tartalma miatt kedvező a szervezet számára.

Halat enni nem csak karácsonykor érdemes

WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró

Általában rántva vagy levesnek, s leggyakrabban akkor is csak karácsonykor kerül az asztalra édesvízi hal. Pedig ezek a pikkelyes jószágok nem csak finomak, hanem bármely más húsnál egészségesebbek, nincs olyan korosztály vagy betegség, amely mellett ne volna ajánlott a fogyasztása.

A magyar ember főként csak nyáron fogyaszt halat!

Több mint TestŐr

Nyáron a nyaralás alatt a magyarok is szívesen fogyasztanak halételeket, de év közben ez visszaszűkül a harcsapaprikásra, a halászlére és a karácsonyi pontypatkóra. Egy 2000-ben elvégzett felmérés szerint azok között az emberek között, akik hetente egyszer vagy többször ettek tengeri halat, 52 százalékkal kisebb volt a szívhalál előfordulása, mint a havonta egyszer fogyasztók körében.

Halvásárlás: Milyen halat érdemes enni?

WEBBeteg, otvenentul.hu

A bizonytalanság az egyik oka annak, hogy az emberek többsége csak ritkán vagy egyáltalán nem eszik halat, vagy ha mégis, inkább csak étteremben. Ez nem a legszerencsésebb helyzet, mivel a hal nagyon egészséges, különösen az omega-3 zsírsavban gazdag fajták.

Tengerből származó élelmiszer: Mennyire veszélyes?

MTI

Az orosz Távol-Keleten nincs veszély a japán Fukusima atomerőmű problémái miatt, a sugárzás a normának megfelelő, és orosz atomtudósok szerint az erőműből a tengerbe szivárgó sugárszennyezett víz miatt sincs ok az aggodalomra.

Mennyi higany van a halakban?

Medipress

A magas higanytartalom egészségügyi kockázatot jelent, mely veszély kifejezettebb sós vízi (tengerből és óceánból származó) halak fogyasztása esetén.

Miért együnk halat? Meggyőző érvek

Medizina.hu

Magyarország az egyik legkevesebb, fejenként évi 2-3 kilogrammnyi halat fogyasztó ország a világon.

A higanyról.....

Orvos valaszol - Dr. Boros Miklós

Tisztelt doktorur/nő.....sokat beszélünk ma a helyes táplálkozásról, hogy ezt ne együnk meg azt ne együnk, fogyasszunk sertéshus helyett halat, sok fehérjét.......Rádöbbentem, hogy én igenis imádom a szálkamentes tengeri halat, és az utóbbi időben