Tápanyagszükséglet és mintaétrend várandósok számára

szerző: Henn Dóra, dietetikus - Vanderlich Egészségcentrum
megjelent:

A terhesség idején nagyon fontos, hogy odafigyeljünk egészségünkre. Beleértve az életmódot, táplálkozást és testmozgást. Ha az anya kiegyensúlyozott, odafigyel étkezésére, azzal elősegíti, hogy egészséges babája szülessen.

A terhesség különböző szakaszaiban végbemenő emésztőrendszeri változások

Első trimeszter

Az étvágy nő – ezt próbáljuk zsírszegény, cukormentes élelmiszerek fogyasztásával csillapítani. A 6. és 12. hét között jellemzőek lehetnek a reggeli rosszullétek, hányinger, hányás. Ennek csillapítására jó lehet a felkelés előtt elfogyasztott keksz, kétszersült, kevés tea, mely után még 15 percig maradjunk az ágyban, pihenjünk. A hányingert elkerülhetjük gyakori, kis mennyiségű étkezéssel. Azt együk, amit megkívánunk (de ez ne vezessen egyoldalúsághoz). Segíthetnek továbbá a hideg, savanykás italok, a fehérjében gazdag vacsora, B6-vitamin, gyömbér, valamint a dohányzás, kávéfogyasztás, alkoholfogyasztás mellőzése.

Második és harmadik trimeszter

A gyomorürülés ebben az időszakban gyorsabbá válik, a tápanyag felszívódás pedig hatékonyabbá. A súlygyarapodás ekkor már látható méreteket ölt.

Gyakran előfordul székrekedés. Megelőzésére a hagyományos módszereken kívül (például aszalt szilva beáztatott leve, szilvalekvár, utifűmaghéj, zabkorpa, zöldség, gyümölcs és levük, joghurt, kefír, langyos víz) szükség lehet gyógyszeres kezelésre. Figyeljünk, hogy csak olyan szert válasszunk, ami nincs káros hatással a magzatra. Ezt érdemes egyeztetni a kezelőorvossal!

Tápanyagszükséglet a terhesség idején

Naponta 5-6 alkalommal étkezzünk, kisebb mennyiségeket. Az ideális súlygyarapodás a terhesség végéig 9-12 kg.

Energiaigény terhesség során

Az energia bevitelt az első trimeszterben napi 150-200 kcal-val kell emelni, ezután pedig napi 300 kcal-val. (Ez az első időszakban kb. napi 2200-2300 kcal-t jelent, utána napi 2500 kcal-t). Az értékekből is látszik, hogy a terhesség nem a fogyókúra időszaka!

Az energia bevitel növelésével együtt fontos, hogy a minőségre is ügyeljünk. Ne édességekkel, zsíros ételekkel próbáljuk fedezni a többlet energiát, hanem tejtermékekkel, teljes kiőrlésű gabonával és gyümölcsökkel.

Néhány példa az energia bevitel növeléséhez

150 kcal

300 kcal

fél db zsemle + 1 db kockasajt

3 dkg baromfi párizsi + 1 db zsemle + 1 db tojás

1 pohár natúr joghurt + 1 db őszibarack

3 dkg trappista sajt + 50g barna kenyér + 1 db nagyobb alma

2 dl 2,8%-os tej + 1 db abonett

10 dkg tonhal filé + 1 db kifli + 2 db paradicsom

8 dkg félzsíros tehéntúró + 1 db paradicsom

1 doboz gyümölcsjoghurt + 80 g bakonyi barna kenyér

1 db kifli + 2 dkg csirkesonka

2 dl 2,8%-os tej + 2 evőkanál zabpehely + 50 g banán

Fehérjeszükséglet

Napi 90-110 g fehérjebevitelre van szükség a várandósság ideje alatt. A tápanyagtáblázat tanulmányozása után, beláthatjuk, hogy ez a mennyiség nem elérhetetlen. Sőt, gyakran egy átlag ember ennyit el is fogyaszt egy napon.

Ételek fehérjetartalma

Nyersanyag

Fehérje tartalom /100 g

csirkemell

24,7 g

csirkecomb

20,9 g

pulykahús

20,5 g

sertés karaj vagy comb

21 g

gépsonka

22,6 g

párizsi

11,9 g

virsli

12,5 g

csirkemáj

20 g

filézett tőkehal

19,4 g

tej, tejföl, kefir

3,4 g

Trappista sajt

27,7 g

Óvári sovány sajt

29,6 g

Félzsíros túró

2,8 g

Kockasajt (light)

16,2 g

tojás (1 db)

5,4 g

fehér kenyér

8,3 g

félbarna kenyér

9,8 g

Bakonyi barna kenyér

8,5 g

vizes zsemle (1 db)

5,1 g

zöldborsó

7 g

bimbós kel

4,9 g

Fontos, hogy a napi fehérjebevitel legalább fele állati eredetű legyen. Tehát hús, tojás vagy tejtermék. Ezt kiegészítve fogyaszthatunk teljes kiőrlésű kenyeret, búzacsírát, dióféléket, olajos magvakat.

Zsírbevitel

A napi összes energia bevitel 25 százalékát tanácsos ebből a tápanyagcsoportból fedezni. Ez kb. napi 60-70 g zsírt jelent. Ügyeljünk, hogy sovány húsokat és felvágottakat vásároljunk. Emellett az ételkészítés során kerüljük a bő zsiradékban sütést, sok olaj használatát. Ételkészítéshez használhatunk napraforgó olajat, salátákhoz különböző mag- és csíra olajokat.

Szénhidrátok és várandósság

Az energiaigényünk felét érdemes szénhidrátokból fedezni. Ez körülbelül naponta 300-350 g szénhidrátot jelent. Az egyszerű szénhidrátok csoportjába tartozó kristálycukrot, valamint az ezekből készülő ételeket minél ritkábban, kis mennyiségben fogyasszuk. Részesítsük előnyben a magas keményítő tartalmú, összetett szénhidrátokat. Ezek közül is a magas rosttartalmú liszteket, kenyereket, péksüteményeket, gabonapelyheket, gabonaféléket – ilyen a búzakorpa, teljes kiőrlésű liszt, félbarna kenyér, barna kenyér, rozskenyér, graham zsemle, kornspitz kifli, zabpehely, köles, hajdina, bulgur. Az összetett szénhidrátok csoportjába tartoznak a zöldségek és gyümölcsök is, naponta legalább négy alkalommal fogyasszunk belőlük.

Az egészséges, változatosan összeállított, vegyes táplálkozás fedezi az anya és ezzel együtt a magzat tápanyag szükségletét. Terhesség során, a fejlődő szervezet magához vonja, az összes, számára szükséges tápanyagot, vitamint és ásványi anyagot. Nem megfelelő ellátottság esetén, tehát az anyai szervezet fog hiánytüneteket produkálni.

Vitaminok, ásványi anyagok

Ezek az életfunkciókhoz elengedhetetlen anyagok általában nincsenek meg az emberi szervezetben, így kívülről kell bejuttatnunk őket. Legszerencsésebb természetes formában elfogyasztani a vitaminokat, ásványi anyagokat, mert így szívódnak fel a leghatékonyabban. Ha nem tudjuk magunk számára a vegyes táplálkozást biztosítani vagy az orvos úgy rendeli, étrend kiegészítők formájában is hozzáférhetők.

Vitaminok, ásványi anyagok természetes forrásai

Vitamin, ásványi anyag

Várandós nő napi szükséglete

Természetes forrása

A-vitamin

0,8-1 mg

Terhesség esetén tablettás pótlása nem javasolt. Belsőségek, tojás, tengeri halak, tejtermékek

Béta karotin

0,8-1 mg

Sárgarépa, paraj, kajszibarack, paradicsom, paprika, sárgadinnye

B-vitaminok

Teljes kiőrlésű gabonák, tej, máj, hüvelyesek, halak, tojás, élesztő

C-vitamin

100 mg

Zöldpaprika, káposzta, csipkebogyó, málna, kivi, brokkoli, karalábé, karfiol, citrusfélék

E-vitamin

15 mg

Búzacsíra, növényi olajok, olajos magvak

D-vitamin

11 mikrogramm

Halmájolaj, máj, tojás, tejtermékek

Folsav

0,4 mg

Máj, élesztő, spenót, sóska, kelkáposzta, saláta, sütőtök, hüvelyesek, cékla, banán, sárgadinnye, narancs, olajos magvak, gabonafélék

Jód

0,17 mg

Jódozott só, tengeri halak

Cink

11 mg

Húsok, máj, tojás, hüvelyesek

Kálcium

1200 mg

Tejtermékek, mák, ásványvizek

Foszfor

910 mg

Tejtermékek, mák, banán, sóska, napraforgómag

Vas

15-25 mg

Sertéshús, tojás, belsőségek, sötétzöld levélzöldségek

1 nap mintaétrend várandósok számára – 2500 kcal

Reggeli:

  • 3 dl barackos tea
  • 40g sonkaszalámi
  • 10g zöldfűszeres margarin
  • 100g rozsos kenyér
  • 100g fejes saláta

Tízórai:

  • Banánturmix (100g banán, 2 dl tej, kevés cukor)
  • 30g babapiskóta

Ebéd:

  • Zöldborsókrém leves pirított zsemlekockával
  • Pirított máj, petrezselymes burgonya
  • Kefíres uborkasaláta
  • ásványvíz

Uzsonna:

  • Mediterrán tál (paradicsom, mozzarella, olajbogyó)
  • 3 db abonett

Vacsora:

  • 3 dl citromos tea
  • 80g húskrém (pulykahús, vöröshagyma, tej, tejföl)
  • 120g Graham kenyér
  • 100g retek

A kisétkezésekhez változatossá lehet tenni az alábbiakkal: háztartási keksz, korpovit keksz, müzli szelet, zabkeksz, zabpehely. Reggeli folyadék a tea alternatívájaként lehet tej, kakaó.

Hetente 4-5-ször szerepeljen főzelékféle (csőben sült, töltött ételek) és a krumpli, tészta, rizs lehetőségeket variáljuk a fennmaradó napokon.

(Henn Dóra, dietetikus, Vanderlich Egészségcentrum)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg öszeállítás - Dr. Kónya Judit, családorvos és Dr. Hidvégi Edit, gyermektüdőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.