Egészséges étrend téma

Segítsük szellemi frissességünket az étkezéssel

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2022-07-13 04:03
Szellemi frissesség
Gondolták volna, hogy vannak olyan ételek és élelmiszerek, amelyek nem csupán a testünket táplálják, hanem az elménkre is jótékony hatással vannak? Ha életünk végéig ép tudat és kiváló emlékezőképesség birtokában szeretnénk lenni, egészségünk megőrzésében a táplálkozásra is oda kell figyelnünk, ezzel sokat segíthetünk saját magunkon.

Ha már nassol, figyeljen oda arra, hogy mit!

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos - 2022-03-20 07:33
Sokan a napi három főétkezés között éhségüket nassolással, édességekkel csillapítják, ahelyett, hogy egészséges ételeket tartalmazó tízórait és uzsonnát fogyasztanának. Azonban egyre szélesebb körben válik ismertté, hogy az egészséges táplálkozás milyen fontos szerepet tölt be az egészség megőrzésében.
Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos az egészséges étrend és a testmozgás, hiszen a betegségek így előzhetőek meg leghatékonyabban! A mozgás mellé pedig építsünk be relaxációt és meditációt is, hogy az agyunk, és a lelkünk is harmóniában legyen.

Milyen az egészséges ünnepi menü?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2017-12-23 13:21
A karácsonyi menüsor tervezésekor nem árt, ha a finomabbnál finomabb ételek egészséges összetételére is gondot fordítunk. Legyen szó akár hagyományos menüsorról, akár új ízekkel szeretnénk kedveskedni szeretteinknek, egyformán választhatunk olyan alapanyagokat, amelyekkel egészséges és egyúttal ízletes ünnepi menüt állíthatunk össze.

Életmódváltás: Minden csak elhatározás kérdése!

WEBBeteg - Sándor Judit, újságíró - 2017-10-09 11:25
Az egészséges élet kulcsa a kiegyensúlyozott táplálkozás és a rendszeres testmozgás, de a gyakorlatban sokszor mégsem olyan egyszerű ezeket megvalósítani. Melyek a buktatói, hogyan vészeljük át a kezdeti nehézségeket, és milyen változásokat tapasztalhatunk, ha belevágunk? Egy életmódváltó olvasónk most választ ad ezekre a kérdésekre.

Terhesség és visszerek

Oxygen Medical - 2016-09-03 07:38
A terhesség alatt több olyan változás is történik, amely elősegíti a visszerek kialakulását. Az első trimeszter idején főként a hormonális hatások, később pedig a vénakompressziót okozó, növekvő testsúly következtében változik meg a vénás keringés.

5 tipp a zöldebb étrendhez

TÉT Platform Egyesület - 2016-06-16 14:54
Belegondolt már abba, mennyi energiát igényel a mindennapi élelmének előállítása? A Fenntartható Energia Hét alkalmából, amit most ünnepelünk, érdemes megismerkednünk az egészséges étrend egy új oldalával, ugyanis a következő évtizedek legfontosabb kulcsszava a táplálkozásban is a fenntarthatóság lesz.

Miért ne dőljünk be a csodadiétáknak?

Oxygen Medical - 2016-02-06 20:17
Bikini-diéta, kéthetes szuperdiéta, 10 nap alatt 8 kiló… nyáron sokan pillanatok alatt szeretnének megszabadulni fölösleges kilóiktól, hiszen a strandon jól kell mutatni. Ezek a diéták, szuper-kúrák azonban nem csak gyors visszahízást eredményezhetnek, de az egészséget is megviselik. A hosszú távú, egészséges megoldásról dr. Keresztényi Zoltán, humánkineziológus beszélt.

Diétás tanácsok várandósok számára

WEBBeteg - Henn Dóra, dietetikus - 2015-11-30 09:41
A terhesség idején nagyon fontos, hogy odafigyeljünk egészségünkre. Beleértve az életmódot, táplálkozást és testmozgást. Ha az anya kiegyensúlyozott, odafigyel étkezésére, azzal elősegíti, hogy egészséges babája szülessen.

Egészséges táplálkozás - Egészséges család

LWp Kommunikáció - 2014-09-23 22:11
Az Európai Bizottság Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatósága a zöldség- és gyümölcsfogyasztás ösztönzésére indított programot, melyhez Észak-Alföld és Észak-Magyarország – két lengyelországi régióval együtt – is csatlakozik

Gyakorlatias táplálkozási tanácsok nem csak betegeknek

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2012-06-19 14:37
Az orvostanhallgatók és az egészségügyi szakemberek mellett a betegek is megismerhetik a gyógyító-megelőző, egészséges táplálkozás gyakorlati módszereit abban a tankonyhában, amely a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Belgyógyászati Intézetében kapott helyett. A WEBBeteg is megnézte, mit főztek ki a dietetikusok.

Tízből egy ember eszik egészségesen

WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró - 2012-06-15 20:11
A rendszeres étkezésre a legtöbb magyar már odafigyel, ám arra, hogy valójában mit is eszik, és a tányérra kerülők egészségesek is legyenek, már csak a lakosság 10 százaléka. Az étellel szembeni elvárások egyik legfontosabbja pedig az, hogy hamar elkészüljön, az adalékanyagokkal kapcsolatos kifogásokat pedig legtöbbünk csak túlzásnak érzi.

Funkcionális élelmiszerek megítélése - Kutatás

WEBBeteg, Szinapszis - 2011-03-03 05:14
Bár világszerte egyre ismertebbek és népszerűbbek a funkcionális élelmiszerek, a Szinapszis Kft. legújabb kutatásából kiderült, hogy hazánkban a lakosság mindössze 23 százaléka van tisztában a funkcionális élelmiszerek fogalmával és csupán minden tizedik válaszadó tudott konkrét példát mondani az egészség megőrzését támogató funkcionális élelmiszerekre.
Akit érdekel szívének egészsége, az felvágottak és disznóhús helyett több zöldséget, diót és mogyorót vesz, a kedvezőbb étrend nem kerül többe, mint az egészségtelen - írták amerikai kutatók az American Journal of Clinical Nutrition szaklapban közzétett cikkükben.
Virginiai szakemberek kutatása szerint, ha a fogyókúrázok a napi három főétkezés előtt mindig megisznak két pohár vizet, akkor átlagosan 2,3 kilogramm súlyfeleslegtől szabadulhatnak meg könnyedén - számolt be a BBC brit közszolgálati médium internetes oldala.

Túlzott energiaital-fogyasztás

Orvos valaszol - Irinyi-Barta Tünde - 2015-03-03 06:35
Tisztelt Irinyi-Barta Tünde! Tudom, hogy helytelenül táplálkozom és egészségtelenül élek.... 41 éves nő vagyok. a munkámat tekintve zöldségezem, tehát hajnali 3-kor kelek 04-18-ig dolgozom, nehéz ládák emelése stb. ezzel nincs problémám. Sajnos a

Cukorfüggőség?

Orvos valaszol - Irinyi-Barta Tünde - 2014-03-25 23:10
Mindig is sok édességet ettem, de az utóbbi egy-két évben három-négy táblányi csokoládét is elfogyasztok naponta, ha kevesebbet eszem, hiányzik. Az egyik nagyszülőmnél nemrég cukorbetegséget diagnosztizáltak, ekkor utánaolvastam a cukor káros hatásai

Megfelelő lenne ez az étrend?

Orvos valaszol - Dr. Molnár Anna - 2011-08-21 17:41
Kedves Szakértő! Jelenleg 59 kiló vagyok, és 178cm magas. A kérdésem az lenne, hogy megfelelő lenne e a követező étrend. A célom az étrenddel az lenne, hogy tömeget és izmot növeljek. Fontos momentum az, hogy vegetáriánus vagyok, számomra ez azt

Kaukázusi kristálygomba

Orvos valaszol - Dr. Boros Miklós - 2011-03-21 19:00
Most kaptam kaukázusi kristálygombát. Szeretném tudni, hogy tényleg egészséges-e a kristálygomba fogyasztása legalább egy mértékig? Sokan azt állitják, hogy a kaukázusi kristálygomba csodaszernek számít. Hallottam még a Kaukázusi kefirgombáról is.

Egészséges táplálkozás

Orvos valaszol - Dr. Csuth Ágnes - 2011-03-11 12:12
Tisztelt Dr. Úr/nő Rég óta foglalkoztat az a kérdés hogy naponta hány kg gyümölcsöt kell naponta fogyasztani. Elég egyfajta gyümölcsöt fogyasztani? Vagy minél tööbbfajtát annál jobb? Ön mit gondol erről? Válaszát előre is köszönöm.

Egészséges étrend

Orvos valaszol - Dr. Csuth Ágnes - 2010-10-19 22:15
Kedves Szakerto! Azt gondolom, hogy gyenge az immunrendszerem, mivel nehezen tudok ellenallni a betegsegeknek. Ebben a honapban mar masodjara hultem meg. Szeretnek ontol tanacsot kerni, hogy milyen az egeszseges etrend? Hogyan taplalkozzam, hogy m