Gyomor-bélrendszeri fertőzések terhesség alatt

Szerző: WEBBeteg - Lektorálta: Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász

A gyomor- és bélrendszeri fertőzések senkit sem kímélnek, kifejezetten gyakran alakulnak ki közösségbe járók esetében, kórházakban ápoltaknál, kisgyermekeknél. Speciális csoportot jelentenek a terhes nők, akik akkor találkoznak gyakrabban ezeket a fertőzéseket kiváltó kórokozókkal, ha már van gyermekük, aki közösségbe jár, és a kórokozót ő viszi haza.

Miért fontos, hogy beszéljünk a gyomor-bélrendszeri fertőzésekről?

Különösen az jelent veszélyt a kismamákra, ha a fertőzés következményeként felborul a folyadék- és elektrolit-háztartásuk, mert ez a magzat állapotát tekintve is veszélyes. Akár vetéléshez, koraszüléshez is vezethet egy súlyosabb kimenetelű gyomor-bélrendszeri fertőzés.

Hogyan előzhetőek meg a gyomor-bélrendszeri fertőzések?

A fertőzések megelőzésére is fontos felhívni a figyelmet, mert így a kellemetlen, sőt sokszor veszélyes problémák kialakulásának esélye csökkenthető.

 • Az elkészítendő étel hozzávalóit alaposan mossa meg,
 • az ételeket tárolja hűtőben, nagyon fontos mielőbb hűtőbe tenni az ételt, főleg a nyári napokon,
 • csak friss élelmiszert vásároljon,
 • s ha nem biztos az áru eredetében, inkább ne vásárolja meg.
 • Mindig mosson kezet,
  • ha hazaérkezik,
  • ha pénzzel érintkezett,
  • ha állatokkal került kontaktusba,
  • ha mosdóba készül vagy onnan jön,
  • étkezés előtt!
 • A gyermekei a kezüket hazainduláskor még az óvodában/iskolában is mossák meg, és otthon is, mikor hazaérnek.
 • Figyeljen oda bélrendszere egészségére, járvány idején szedjen kifejezetten terhes nők számára alkalmazható probiotikumot.

Mit tegyen, ha elkapta a fertőzést?

Ha az óvintézkedések ellenére is elkapja a fertőzést, tartsa szem előtt, hogy a folyadékpótlás elsődleges. Pótolja az elvesztett folyadékot, lehetőleg szénsavmentes vízzel, gyümölcsteával. Diétázzon (nem összetévesztendő a fogyókúrával!), jó ilyenkor például a keksz, a kétszersült, a főtt rizs vagy a főtt burgonya. Ha nem tud enni vagy inni, mert kihányja azokat, akkor is vegye rá magát a folyadékfogyasztásra, de ilyen esetben feltétlenül keressen fel orvost, mert a folyadék- és elektrolit-háztartás egyensúlya kerül veszélybe. Már a tünetek megjelenésekor kezdjen el probiotikumot szedni.

Lázát csillapítsa paracetamol hatóanyagú lázcsillapítóval. Ha bármilyen panaszt észlel a magzat állapotával, a terhességgel kapcsolatban, mielőbb forduljon nőgyógyászhoz. Ha tünetei néhány nap alatt nem enyhülnek, szintén forduljon orvoshoz!

Tovább

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Porckorongok Porckorongok

A porckorong-előboltosulás és -kiboltosulás tünetei és kezelése.

Vakcinált terhes, védett magzat

A terhesen felvett védőoltás elősegíti, hogy ellenanyag kerüljön át a magzatba - igazolják a kutatások. Emellett az elmúlt két évben...

Gyomor-bélrendszeri fertőzések...

A gyomor- és bélrendszeri fertőzések senkit sem kímélnek, kifejezetten gyakran alakulnak ki közösségbe járók esetében, kórházakban ápoltaknál...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.