Paracetamol alkalmazása a terhesség alatt

Dr. Kovács Anikó
szerző: Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész - WEBBeteg
frissítve:

Bár a terhesség alatti paracetamolhasználat, úgy tűnik, nem növeli a születési rendellenességek számát, mégis, ha lehet, csak a legszükségesebb esetben alkalmazzuk, ugyanúgy, mint bármilyen más gyógyszert, hiszen mégiscsak testidegen anyagokról van szó.

Fejfájás esetén csak akkor vegyünk be bármit, ha már nehezen viseljük a fájdalmat, valamint egyéb módszerek kipróbálása után sem szűnik. Láz esetén azonban mindenképpen kell gyógyszeres kezelést alkalmazni, hiszen az ártalmas a magzatra nézve.

Körülbelül 1000 nőt vizsgáltak, akik terhességük során paracetamolt szedtek, és megállapították, hogy a terápiás dózis rövid idejű használata biztonságos terhes nők esetén. Mindamellett ajánlott megkérdezni a nőgyógyászt, aki pontosan ismeri a várandós nő állapotát, és személyre szabott tanácsot tud adni.

A paracetamol átjut az anyatejbe, így ha huzamosabb ideig szedjük, akkor arra az időre és utána még 1-2 napig mellőzzük a szoptatást, mert az anyatejbe jutott mennyiség káros lehet a csecsemőre nézve. Ha azonban csak egy szemet vettünk be fejfájás miatt, akkor nyugodtan szoptathatunk, mert ez a mennyiség nem elég ahhoz, hogy gyógyszertanilag jelentős dózist juttasson a szoptatott babába.

A paracetamol nem teljesen veszélytelen hatóanyag, ám a kockázatok ismeretével az általa esetlegesen okozandó problémákat minimálisra lehet csökkenteni, így biztonságosan alkalmazható szer.

Dr. Kovács Anikó, gyógyszerészForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.