Szorongás, pánikbetegség

Szorongás, pánikbetegség

Az irritábilis bél szindróma és tünetei

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - 2022-09-27 22:03
Irritábilis bél szindróma
Ötből egy felnőttnek irritábilis bél szindrómája (IBS) van, így ez a kórkép az egyik leggyakoribb betegségnek számít. Mik lehetnek a tünetek?

Állkapocs-diszfunkció - okok, tünetek, kezelés

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos - 2023-01-17 14:33
Állkapocs-diszfunkció
A temporomandibuláris ízület az emberi fül tragusánál helyezkedik el, kézzel tapintható. Ez az ízület mozgatja az állkapcsunkat. Ám ortopédiai fájdalom, kopás, diszfunkció a test különböző mozgásszervi részein, így itt is előfordulhat.

Aromaterápia - Gyakorlati tudnivalók

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - 2023-01-02 04:03
Aromaterápia
Bizonyított tény, hogyha kellemes illatok veszik körül az embert, jobban érzi magát, és a betegségekkel kapcsolatos panaszai is enyhülhetnek. A kellemes illatok hozzájárulhatnak a komfortérzet javulásához.

Szülés utáni szorongás

WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter - 2022-12-06 14:33
Szülés utáni depresszió
Természetes dolog, hogy a kisbaba megszületése után az újdonsült szülők szoronganak. Ennek sok oka lehet, a leggyakoribb, hogy az édesanya attól fél, hogy nem fogja tudni ellátni gyermekét, nem ismeri fel annak jelzéseit.

Hogyan küzdjük le a fogorvostól való félelmünket?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-11-27 11:53
Fogorvos
Egy bizonyos fokú félelem vagy izgatottság teljesen természetes fogászati kezelések előtt. Baj csak akkor van, ha ezek az érzések beteges fóbiává növik ki magukat.

Mire számíthatunk EMDR terápia során?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta - 2022-10-28 12:03
Pszichoterápia
A szemmozgások deszenzitizálása és újrafeldolgozása (EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing)) egy pszichoterápiás technika, amelyet például a szorongás, a pánik és a poszttraumás stressz (PTSD) hatékony kezelésére használnak.

Szorongás - Milyen terápia javasolt?

Oxygen Medical - Dr. Kocsi Anikó, diabetológus, pszichoterapeuta - 2022-10-17 09:33
Megközelítőleg 40 millió amerikairól mondható el, hogy szorongási rendellenességgel küzd. Nagy valószínűséggel Magyarországon sem jobbak az arányok, különös tekintettel arra, hogy magyarként híresek vagyunk pesszimizmusunkról. Hogyan kezelhető a szorongás?

A pánikrohamok kezelési lehetőségei

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta - 2022-10-13 14:03
Pánikroham
A pánikbetegség hátrányosan befolyásolhatja a beteg életének csaknem minden területét, ezért kezelésre szorul. A visszatérő rohamoktól való félelem elkerülő magatartáshoz, akár fóbiák kialakulásához vezethet.

Nyugtató gyógynövények - Mikor, hogyan és milyen formában alkalmazzuk?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - 2022-09-20 17:33
Mindenkinek az életében lehetnek feszültebb időszakok, amikor az eddig bevált, kinél-kinél más és más lazító, elengedő „technikák” valami miatt nem működnek, feszültebb, nyugtalanabb napközben. Vagy nem tud elaludni, esetleg többször is megébred éjjel, nem tud visszaaludni.

Az álmok terápiás szerepe

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta - 2022-09-14 11:33
Álom
Minden ember álmodott már valaha, és minden bizonnyal a legtöbbünkben, ha nem is mindenkiben, felmerült, hogy mit jelenthet az álma, jó-e egyáltalán valamire az álom?

Együttélés a traumával: Emlékbetörések és disszociáció, a PTSD legmegterhelőbb tünetei

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta - 2022-09-13 18:03
Poszttraumás stressz szindróma
Az emlékbetörés vagy más néven flashback gyakori tünete lehet a PTSD-ben (poszttraumás stressz zavar) szenvedőknek. Sok, PTSD-ben szenvedő ember nehezen birkózik meg az emlékbetörésekkel és a disszociációval, vagyis hasítással, amelyek akkor fordulhatnak elő, ha olyan triggerekkel - kiváltó okokkal - találkoznak, amelyek emlékeztetik őket az átélt traumatikus eseményre.

Miben segíthet a családterápia?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta - 2022-09-05 13:03
Családterápia
Milyen problémák esetén segíthet az embereknek a családterápia? Milyen előnyei vannak? Mennyire hatékony? Hogyan vágjon bele a családterápiába?

Hogyan kezelhető a szorongás?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus - 2022-09-02 21:33
Antidepresszáns
A szorongásos betegségben szenvedők nagyobb valószínűséggel lesznek betegek, és tovább is tart a betegségük. A háttérben álló szorongás azonban kezelhető, ezáltal nemcsak a szorongás tartható kézben, hanem a szövődmények is megelőzhetőek.

Egészségszorongás: mi is ez, és hogyan lehet legyőzni?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta - 2022-09-01 22:03
Lehet, hogy a betegség, amitől tart, nem az a betegség, amiben szenved. Az egészségszorongással küzdő egyének megszállottan foglalkoznak azzal, hogy súlyos betegek lehetnek.

Félelem a szüléstől: a tokofóbia kezelési lehetőségei

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta - 2022-08-25 14:33
Terhesség
A tokofóbiában szenvedő nők kórosan félnek a szüléstől, és emiatt gyakran szélsőséges fogamzásgátlási módszereket is alkalmazhatnak, hogy elkerüljék a teherbe esést, vagy magát a szülést, még akkor is, ha egyébként szeretnének gyermeket.

Nem csak a sörgyártás alapanyaga: a komló

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - 2022-08-23 14:03
A felfutó komlót (Humulus lupulus), mely Európában őshonos, már az ókorban is ismerték, azonban a sört kedvelők nagy száma miatt mára az egész földgolyón termesztik. Először Plinius, a Krisztus utáni első században élt sztoikus filozófus említi írásaiban.

Antidepresszáns gyógyszerek szedése - Mire számíthat a beteg?

WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter - 2022-08-23 11:33
Depresszió
Sokféle ok, külső körülmény is eredményezheti azt a lelki állapotot, hangulatot, amit depresszió néven betegségként diagnosztizálunk. Fontos hangsúlyozni, hogy nem pillanatnyi rosszkedvről, rossz napról van szó, hanem egy állandósuló helyzetről, ami többnyire időszakosan, hosszabb-rövidebb epizódokban jelentkezik.

Az észak-amerikai golgotavirág

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - 2022-08-18 15:03
Mint azt már több gyógynövény esetében láttuk, a neve valamilyen jellegzetességére utal. Ebben az esetben egy, az Új Világot megtéríteni akaró spanyol szerzetes fedezte fel a reggeli órákban kibomló és az estére már elhervadó virág részeiben (mint bibe, magház, kacs) Jézus passiótörténetének szimbólumait.

Cyberchondria: az internetes öndiagnosztizálás veszélyei

WEBBeteg - Dr. Pukoli Dániel - 2022-08-05 22:03
A XXI. század egyik legnagyobb előnye, hogy az internetnek köszönhetően bármilyen számunkra szükséges információ néhány kattintással elérhető. Azonban a korlátlan információáramlásnak nemcsak előnyei, hanem árnyoldalai is vannak.

A pánikbetegségben szenvedők száma egyre nő

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró - 2022-07-25 13:03
Ki ne tapasztalta volna már, hogy egy nehezebb életszakaszban, szorongó, kétségekkel teli, kimerült időszakban pánikot érez. Nem mindenki tudja pontosan megfogalmazni, nevén nevezni, de a tünetei egyértelművé teszik a diagnózist egy szakszerű vizsgálat után.

Szorongás - A lakosság 20 százaléka érintett

WEBBeteg - Dr. Bakos Cinnia Dóra, pszichiáter - 2022-07-24 04:03
Szorongás
A problémát kifejezhetjük sok más szóval is, például: aggodalmaskodás, idegesség, feszültség, nyugtalanság, ingerültség, stresszes állapot. A szorongásos zavarok a lakosság mintegy 20 százalékát érintik.

Milyen tényezők hajlamosítanak a függőségekre?

WEBBeteg - Takács Patrícia, addiktológiai konzultáns és szociológus - 2022-07-01 09:33
Függőség
Sokszor felmerülhet a kérdés: hogyan lehetett volna megelőzni a függőséget, még mielőtt az kialakult volna? Honnan tudhatom, hogy szerettem nem sodródik-e valamilyen szenvedélybetegség felé? Mik az addikcióra hajlamosító tényezők?