Mozgással az érszűkület ellen

Debreceni Egyetem
megjelent:

Hazánkban mintegy fél-egymillió ember szenved érszűkületben. A későn felismert betegség akár az alsó végtag elvesztéséhez is vezethet.

Érszűkület

Sokunk számára a rák nem vitatottan az első számú halálozási ok a világban. Kiderült azonban, hogy ez nem teljesen igaz. A fő halálok, mind Magyarországon, mind pedig világszerte a szív- és érrendszeri megbetegedések. Érszűkület - a szívünk csendes gyilkosa>>

Az általános érelmeszesedés egyik formája a perifériás verőérbetegség, vagyis az érszűkület, amely főként az alsó végtag verőereiben jelentkezik.

- Ha az alsó végtagban már kialakult az érszűkület, az kiterjedt érelmeszesedésre utal, ezért háromszor nagyobb a valószínűsége az infarktus és a stroke kialakulásának. A keringészavarok pedig a végtag elvesztéséhez is vezethetnek – szögezi le Soltész Pál, a Debreceni Egyetem Angiológiai Tanszékének vezetője.

Az érszűkület első jele a terheléskor jelentkező fájdalom a vádliban és a combban. A páciensek arra panaszkodnak, hogy párszáz méter megtétele után meg kell állniuk, mert görcsös fájdalmat éreznek. Ha még ebben a stádiumban fordulnak orvoshoz, akkor a folyamat lelassítható. Legsúlyosabb esetben azonban az érszűkület nyugalmi állapotban is erős lábfájdalmat és sebeket okoz. A magas vérnyomás, a cukorbetegség, a zsíranyagcsere-zavar, a szervezetben lévő krónikus gyulladásos folyamatok is hajlamosítanak a betegségre.

- A cukorbetegek különösen veszélyeztetettek, hiszen az idegkárosodás miatt ők nem érzik a lábfájdalmat, így sok esetben későn mennek orvoshoz, amikor már csak amputációval menthető meg az életük – mondja a professzor.

Az érszűkület egyszerű, fájdalommentes vizsgálattal – a felső és az alsó végtagban mért vérnyomás értékéből adódó boka-kar indexből – kiszűrhető. Ötven-hatvan év felett évente egyszer érdemes ilyen szűrővizsgálaton részt venni, illetve a háziorvossal a bokán az erek tapinthatóságát ellenőriztetni.

A betegség megelőzésére legfontosabb a dohányzás elhagyása és a rendszeres fizikai aktivitás, főként az alsó végtagot terhelő séta és kocogás.

Az érszűkület nap alkalmából a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság az ország hét városában szervezett ingyenes szűréseket. A Debrecen Plázában a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Angiológiai Tanszékének munkatársai várták az érdeklődőket tanácsadással és boka-kar index méréssel.

(Debreceni Egyetem)

Cikkajánló

Női szívinfarktus
Női szívinfarktus

Mások is lehetnek a tünetek, mint férfiaknál.

Latexallergia
Latexallergia

Tünetei, kivizsgálása és kezelési lehetőségek.

WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Vincze Dóra, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Tschürtz Nándor, belgyógyász, kardiológus, lipidológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.