• Mofetta kezelés: Kinek és miért érdemes kipróbálni?

   Szerző: mofetta.eu

   Jelenlegi ismereteink szerint a széndioxid szárazfürdő alkalmazása 2000 éves múltra tekint vissza. A római kori orvoslásban, később a népi gyógyászatban felismerték a természetes széndioxid fürdők gyógyító és rekreációs hatását.(x)

   Kezdetben természetes, később mesterségesen kialakított gödrökben (a római korban teátrum-szerűen kialakított medencékben) történtek a kezelések.

   Komplex hatásról van szó, az igen magas CO2 koncentráció erős értágító hatással rendelkezik, de a változó koncentrációban jelen lévő kén és radon gyógyító hatása is közismert. 
    
   A mátraderecskei mofetta a bevezetőben említett geológiai törésvonalakra épült, a feltörő gáz CO2 tartalma 90 tf% körüli, magas radon koncentrációval rendelkezik, azonban ként nem tartalmaz.

   Milyen kórképekben alkalmazható a mofetta kezelés?

   Kiválóan alkalmas a végtagok verőér, visszér- és nyirokér idült betegségeiben, cukorbetegségekhez társuló érszövődmények kezelésében, 
   helyreállító érműtét, szimpatektomia, katéteres értágítás, stent beültetés után, valamint műtétre nem alkalmas esetekben is sokszor igen kedvező hatású. Meggyőzőek a Raynaud szindróma kezelésében észlelt pozitív eredmények. A vénás rendszer betegségei közül a krónikus vénás elégtelenség, trombózis utáni szindróma, a nyirokkeringés zavara mellett jelentős javulás érhető el renyhén gyógyuló végtag fekélyek esetén is. A mozgásszervi kórképek közül a keringészavarral járó idült mozgásszervi betegségek mellett jók az eredmények a trauma utáni szövődmények kezelésében.
    
   A széndioxid kezelés ellenjavallatai gyakorlatilag megegyeznek a gyógyfürdő kezelések ellenjavallataival. (Keringési elégtelenség, nem stabil angina pectoris, szívinfarktus, agyi trombózis, agyvérzés után 3 hónapig. Ellenjavallatot képezhet a trombózis-hajlam, a tüdőembólia, gyulladásos betegségek, valamint gyakori eszméletvesztéssel járó kórképek. A kezelés nem alkalmazható terhesség és menstruáció alatt.) A 14 év alatti életkorban végzett kezelésekről tudományosan megalapozott adatok nincsenek.
    
   Probléma esetén keresse fel kezelőorvosát, szükség esetén a megadott elérhetőségeink egyikén kézséggel nyújtunk tájékoztatást.
    
   A széndioxid szárazfürdő kezeléshez szükségesek az alábbi leletek, orvosi dokumentumok:
   1. Laboratóriumi vizsgálatok (egy hónapnál nem régebbi vizsgálatok)
   2. EKG vizsgálat
   3. Kórházi zárójelentéseinek, leleteinek fénymásolata
    
   Szakorvos írhatja fel a kezeléseket receptre, amelyhez 2 példányos kezelőlapot is ad.
   A kezelést elrendelő orvos útiköltség térítés céljából dokumentum kiadására jogosult.

   Rendelésre jogosultak az alábbi szakképesítések legalább egyikével rendelkező szakorvosok:
   kardiológia
   érsebészet
   orvosi rehabilitáció (mozgásszervi területen)
   fizikális medicina és rehabilitáció
   fizioterápia
   ortopédia
   traumatológia
   angiológiai vagy diabetológiai szakellátó hely belgyógyászat szakképesítéssel rendelkező szakorvosa.

   Leleteit a jelentkezési lappal együtt, a kúra kezdő időpontjának megjelölésével igazgatóságunk címére szíveskedjen megküldeni. A megadott időpontot tartani tudjuk, tehát előjegyzés, illetőleg várakozási idő nincs. Amennyiben a leletek ellenjavallatot nem képeznek, a kúra megkezdhető az adott időpontban, melyről értesítést küldünk.

   A Mátraderecskei Széndioxid Gyógygázfürdő elérhetőségei


   Cím: 3246, Mátraderecske, Mátyás király u. 19/a.

   Tel.: 36/576-200, Fax.: 36/576-204

   E-mail: [email protected]

    
   Ha szállásigénye van, azt a visszajelzésünk után szíveskedjen lefoglalni.
    
   A kezelések kúraszerűen történnek, napi egy kezeléssel, folyamatosan (hétfőtől-vasárnapig) 15 napon át. Az első alkalommal a betegek 15 percig ülnek derékig a gázban, a továbbiakban 25 percig. A gáz feláramlása folyamatos, szintjét az elalvó gyertya lángja jelzi. A fürdőzéshez orvos felügyelete és szakképzett egészségügyi szakszemélyzet jelenléte biztosított. Javasoljuk pamut szabadidőruha, nyitott, de jól rögzíthető lábbeli viselését.
    
   (mofetta)
   Módosítva: 2013.04.08 13:05, Megjelenés: 2013.04.08 13:05