A hirtelen szívhalál genetikai háttere

Szerző: MTI

Mind több betegségről igazolják, hogy a háttérben meghatározó szerepe van örökletes tényezőknek. Fiatal, tökéletesen egészségesnek tartott élsportolók hirtelen szívhalálának föltételezett genetikai okairól számolt be az European Heart Journal.

Marina Cerrone és Silvia G. Priori az élettani alapkutatás és az arra épülő klinikai orvostudomány elméleteiről és kezdeti eredményeiről számol be a hirtelen szívhalállal kapcsolatban. Az Egyesült Államokban évente átlag 450 000, az Európai Unióban csaknem fél millió ember így fejezi be az életét.

Újraéleszteni mindenkinek tudnia kellene!

Az újraélesztés ABC-je

Az újraélesztés ABC-jét minden laikusnak ismernie kell, mert adott esetben alkalmazása életet menthet. A BLS (Basic Life Support) kifejezés az alapszintű, illetve eszköz nélküli újraélesztésre utal. Az újraélesztés ABC-je>>

A legtöbb krónikus beteg is általában úgy végzi, hogy végül megáll a szíve, de a drámai hír mindig az, amikor fiatal labdarúgók vagy olimpikonok váratlanul, holtan összeesnek a pályán. Az is tény, hogy ezek közül sokan megmenthetők volnának, ha mindenki tudna újraéleszteni és késedelem nélkül elkezdené a szívműködés átmeneti pótlására a mellkas erélyes nyomogatását.

Az ilyen esetek többségében is kiderült, hogy szokatlanul korán kezdődő koszorúér-betegségről van szó. A kutatók hangsúlyozzák, hogy ilyenkor nem záródik el valamelyik koszorúér és nem alakul ki szívizom elhalás, infarktus, hanem koszorúér szűkület következtében az oxigénhiány hirtelen végzetes szívritmuszavart indít el.

Ez először általában nem szívmegállás, hanem a test valamennyi sejtjét vérrel ellátó szívkamrák, ritmusos összehúzódás helyett remegni, fibrillálni kezdenek. Ezzel a vérkeringés gyakorlatilag megszűnik és bekövetkezik a halál.

Új tudományág - Szív ioncsatorna kutatás

A tanulmány áttekinti azokat a ritmuszavarokat, amelyekkel kapcsolatban már bizonyos örökletes tényezők kiderültek. Eddig is tudtuk, hogy bizonyos ingerületvezetési zavarok fokozzák az életveszélyes szívritmuszavarok kockázatát. Az EKG felvételen ezeket a gyakorlott szívgyógyász fölismeri és ilyenkor fokozott figyelemmel a veszély csökkenthető.

Az utóbbi években új tudományág alakult ki, a szív ioncsatorna kutatás. Genetikailag meghatározott az a tulajdonság, hogy a különböző ionok, a kálium, a nátrium vagy a magnézium milyen mértékben jutnak be az ioncsatornák útján a sejtekbe, ez pedig megmagyarázza esetleges ritmuszavarok elindulását.

A kutatók szerint az alapkutatás kideríti a genetikai jellemzőket, a szívgyógyászok pedig ezek figyelembe vételével megelőzhetik bizonyos veszélyes ritmuszavarok megjelenését.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Myeloma multiplex Myeloma multiplex

Az új gyógyszerekkel sokat javult a túlélés és az életminőség.

Modern menopauza Modern menopauza

Segít az életmód-változtatás és a modern orvostudomány.

Szedhetik-e a szívbetegek az...

Az ACE-gátlók és az ARB-k (angiotenzinreceptor-blokkolók) általánosan alkalmazott gyógyszerek szívbetegeknél a vérnyomás csökkentésére és...

Mi a teendő szívinfarktus esetén?

Bárkivel előfordulhat, hogy környezetében valaki szívinfarktust kap, vagy éppen ő maga szenvedi el azt. Nem árt tisztában lenni az alapvető...

A szívinfarktus és a hirtelen...

A hirtelen szívhalált szenvedők számára a leghatékonyabb segítség az újraélesztés mielőbbi megkezdése, a mentők értesítése, és a...

Rendszeres kontrollal a hirtelen...

A hirtelen szívhalál megrázó esemény, főként akkor, ha fiatal, látszólag egészséges sportoló esik áldozatául. Az idei budapesti IRONMAN...

A szívroham és a légszenyezettség...

A nagymértékű közlekedési levegőszennyezésnek való kitettség a szív-vagy tüdőbeteg emberek esetében szívritmus csökkenés változással társul...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.