• Brugada-szindróma - Hirtelen szívhalálhoz vezethet

    Dr. Molnár Dóra
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász

    A Brugada-szindróma egy olyan ritka, öröklődő elektromos eltérés a szívben, amely jellegzetes EKG-elváltozást okoz nyugalomban vagy speciális gyógyszeres provokációs tesztre és emelkedett hirtelen halál kockázattal jár kimutatható strukturális eltérés nélkül.

    Férfiakban és ázsiai származású személyekben gyakoribb a betegség előfordulása. A szív elektromos működéséért felelős ioncsatornák rendellenes működése áll a háttérben, ezért a nem megfelelő elektromos aktivitás indíthatja el a ritmuszavart. Az EKG-eltéréseken kívül a szokásos szívvizsgálatok általában nem mutatnak kóros elváltozást.

    Hirdetés

    Tünetek

    Hirtelen szívhalál sikeres újraélesztéssel, esetleg eszméletvesztés lehet az első riasztó tünet, melynek kivizsgálása során derül ki, hogy a Brugada-szindróma áll a háttérben. Egyes esetekben lázas állapotban jön létre a rosszullét. A láz nem okoz Brugada-szindrómát, de az emelkedett testhőmérséklet következtében kialakult elektromos változás a betegségben szenvedőkben életveszélyes kamrai ritmuszavart provokálhat.

    Sajnos előfordulhat, hogy a betegségre a beteg életében nem derül fény, abban az esetben, ha az első tünet a hírtelen szívhalál és az a beteg életét követeli.

    Kivizsgálás

    Eszméletvesztés, szapora szívverés előfordulását követően, különösen családban előforduló fiatalkori (45 évnél fiatalabb) hirtelen halál esetén mindenképpen bármely életkorban részletes kivizsgálás szükséges. A részletes kikérdezést és fizikális vizsgálatot követően EKG-vizsgálat történik először. Ennek során lehet, hogy normál görbe látható, de az esetek egy részében egyértelmű eltérések utalhatnak szívbetegségre. Normál EKG-görbe esetén lehetőség van speciális gyógyszeres provokációs teszt elvégzésére, amellyel kimutatható az elektromos hiba Brugada-szindróma esetén. Amennyiben a betegség gyanúja alapos, akkor elektrofiziológiai vizsgálat során részletesen feltérképezésre kerül a szív elektromos hálózata. Az elektrofiziológiai vizsgálat egy speciális szívkatéterezés: vékony elektródát juttatnak az érhálózaton keresztül a szívüregbe és a szív belsejében rögzített jeleket elemzik, a ritmuszavar természetét vizsgálják. A családon belül a betegséggel esetleg érintett más személyek megkereséséhez genetikai teszt is segítséget nyújthat. Tünetmentes személyeknél is kimutathat rutin EKG-vizsgálat olyan jellegzetes eltéréseket, amelyek Brugada-szindrómára jellemzőek, ebben az esetben is javasolt a részletesebb kardiológiai kivizsgálás.

    Kezelés

    Gyógyszeres terápiával nem gyógyítható ez a betegség. Beültethető szívritmus-helyreállító készülékkel (ICD) lehet megelőzni a ritmuszavar okozta haláleseteket. Az ICD-beültetés után rendszeres kontroll szükséges, a készülék személyre szabott, tünetektől függő beállítására a lehetőség adott. Speciális esetekben kiegészítő gyógyszeres kezelésre is sor kerülhet a rosszullét megelőzése érdekében. Amennyiben eszméletvesztés, hirtelen halál szerepel a kórtörténetben, mindenképpen javasolt a defibrillátor beültetése. Az adatbázisok alapján az igazoltan Brugada-szindrómában szenvedő, de súlyosabb tünetekkel még nem rendelkező, nagy kockázatú páciensek is nyernek az életmentő készülék beültetésével. Magyarországon a kardiológiai központok specialistái foglalkoznak a diagnosztizált betegek kezelésével és gondozásával.

    Dr. Molnár Dóra, kardiológusForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

     

    Felhasznált irodalom:

    1. Eur Heart J. 2017 Oct 21;38(40):3029-3034. doi: 10.1093/eurheartj/ehx490. The definition of the Brugada syndrome. Sieira J, Brugada P.
    2. 2007 Feb;28(3):334-44. Epub 2007 Jan 24. Long-term follow-up of primary prophylactic implantable cardioverter-defibrillator therapy in Brugada syndrome.Sarkozy A1, Boussy T, Kourgiannides G, Chierchia GB, Richter S, De Potter T, Geelen P, Wellens F, Spreeuwenberg MD, Brugada P.
    3. 2011 Sep;32(17):2153-60. doi: 10.1093/eurheartj/ehr129. Epub 2011 Jul 4. The value of a family history of sudden death in patients with diagnostic type I Brugada ECG pattern. Sarkozy A1, Sorgente A, Boussy T, Casado R, Paparella G, Capulzini L, Chierchia GB, Yazaki Y, De Asmundis C, Coomans D, Brugada J, Brugada P.
    Módosítva: 2019.10.15 17:05, Megjelenés: 2019.10.15 17:05
   • Cikkajánló

    A torokfájás

    A torokfájás

    Dr. Osikóczki Orsolya

    Torokfájás esetén otthon csak akkor kúrálja magát, ha nincs láza.

    Tudásteszt

    Tudásteszt

    WEBBeteg

    Ön ismeri a migrén okait és megelőzési lehetőségeit? Tesztelje tudását!

    Mennyit mozogjanak intenzíven a szívbetegek? Felmérés 32 ezer páciens adatai alapján

    Mint köztudott, a szív- és érrendszeri betegségek a világ első számú gyilkosai, évente 17,9 millió halálesetet okozva. Az sem újdonság, hogy a beavatkozás után minden orvos azt javasolja, hogy a páciens mozogjon, tartsa karban az érrendszerét és a szívizomzatot. Csakhogy: mennyit is mozogjunk?

    Szívbeteg vagy? Vigyázz: a téli szmog veszélyes

    Nem csak a tiszta víz, hanem a tiszta levegő is egyre nagyobb értékké válik napjainkban. Láttunk már elrettentő példákat egyes kínai nagyvárosokból, sőt a napokban az indiai Mumbayban (korábban: Bombay) egy élelmes vállalkozótól 15 percnyi „tiszta levegőt” 5 dollárért lehetett megvásárolni, amelyet egy tartályból egy maszkon keresztül szívhatott be az utca fuldokló embere.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.