Csökkenő libidó a változókorban - Segíthet a ginzeng?

Szerző: WEBBeteg - T. Zs., fordító

A klimax idején a nők többsége szembesül a jellegzetes, ám igen kellemetlen tünetekkel, például hőhullámokkal, alvászavarral, rossz közérzetettel vagy érzelmi labilitással. Ebben az időszakban a szervezetben zajló hormonális változások sok esetben szexuális problémákat, pl. libidócsökkenést is okozhatnak. Vajon hatásos lehet a ginzeng ilyen esetben?

A ginzenget leginkább a férfiak szexuális problémáira (pl. merevedési zavar) ható természetes megoldásként tartják számon. Pedig a menopauza vagy perimenopauza idején a nőknél is a koreai vörös ginzeng lehet az a természetes vágyfokozó, amely sok hölgy problémájára gyógyír lehet.

Változókor - Változatos tünetek

Változókor

A változókor – a klimax – komplex fizikai, lelki, mentális tünetegyüttes. Megjelenése különböző mértékben, de mindkét nem esetében megfigyelhető. Egyénileg eltérő, hogy kit milyen mértékben terhelnek meg a tünetek, illetve testi- vagy lelki jelenségek állnak-e előtérben.

Változókor - Hogyan jelentkezik a nőknél és a férfiaknál?

A menopauza kellemetlen tünetei a nők körülbelül 70 százalékát érintik a 40-es éveik elejétől kezdve, és ezek a tünetek bizonyos esetekben még a menopauza után is jelentkezhetnek. A menopauza gyakori velejárója a fáradtság, a hőhullámok, a libidócsökkenés és hüvelyi szárazság, melyeket a szervezet ösztrogénszintjének csökkenése okoz. A ginzeng fitoösztrogéneket tartalmaz, melyek segíthetnek a csökkent hormonszint pótlásában a menopauza előtt, alatt és után. Ezzel nem csak a menopauzával járó általános tünetek csökkennek, hanem a klimax szexuális életet befolyásoló következményei is orvosolhatók.

A változókorban jelentkező kellemetlen tünetek közül az egyik legnagyobb problémát ugyanis a szexuális vágy csökkenése okozza, ráadásul ez nem csupán a nőkre, hanem partnerükre is hatással lehet. A libidó csökkenését a hüvelyszárazság is okozhatja, hiszen ebben az esetben az együttlétek fájdalmassá válhatnak. Ez a tünet akkor fordul elő, amikor a hüvely fala elkezd veszíteni a puha belső szövetekből, amely a klimax-szal járó az hormonszint változások velejárója.A ginzengben található ginzenozidok megakadályozzák a szövet elvékonyodását, mely segít a hüvely szárazságának megelőzésében.

Emellett azok a nők, akik rendszeresen szednek ginzenget a menopauza tünetek enyhítésére, rendszeresen tapasztalják, hogy kevésbé stresszesek és kimerültek, ami pozitív hatással van a mindennapi életminőség mellett a nemi vágyra is.

A ginzeng mint vágyfokozó?

A ginzeng szexuális izgalomra gyakorolt pozitív hatását több kutatás is bizonyítja. Egy 2010-ben publikált tanulmány például egy olyan vizsgálatról számolt be, melyben 28, menopauzán átesett nő vett részt. A kutatás során három kapszula ginzenget vagy placebót adagoltak az résztvevőknek. A ginzengkivonatok hatékonyságát és biztonságosságát a placebohoz képest a kísérlet során kérdőívekkel mérték. A résztvevők átlagosan 51 évesek voltak, akiknél a klimax 37 éves koruk körül kezdődött. A vizsgálat eredménye szerint a ginzengkivonat jelentősen növelte körükben a szexuális izgatottság mértékét. Mindemellett a kutatás arra is rávilágított, hogy a nők általános szexuális életét is jelentősen befolyásolja a ginzengkivonat.

A kutatás szerint a ginzeng szedése javítja a menopauza után álló hölgyeknél a libidót. Ennek következtében pedig kijelenthetjük, hogy a vörös ginzeng kivonatot alternatív gyógyszerként lehet alkalmazni a változókoron átesett nőknél annak érdekében, hogy javuljon a szexuális életük minősége.

Ezt is csak mértékkel!

Összességében elmondható, hogy a ginzeng hatékonyan javítja a menopauza tüneteit. Azonban csakúgy, mint minden gyógyhatású készítmény esetében, ajánlott mértékkel alkalmazni és használata előtt konzultálni háziorvosunkkal.

Olvasson tovább! A gingko-ginzeng kombináció jótékony hatásai

WEBBeteg.hu logó
WEBBeteg
T. Zs., fordító

Felhasznált források

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Vashiányos vérszegénység Vashiányos vérszegénység

Mi okozhatja? Melyek a vashiány tünetei? Mennyi a vasszükségletünk?

Legyen a mozgás kortalan! Legyen a mozgás kortalan!

A Magyar Szabadidősport Szövetség ajánlása a szenior korosztálynak. (x)

Az életkorral valóban csökken a...

Kinek ne jutna eszébe intim gondolatai közt, hogy az életkorral, a változókor felé haladva csökkenhet a libidója, azaz a nemi vágya? Előfordul, hogy...

Női orgazmus: létezik, csak egyfajta...

Az orgazmus mint élettani folyamat köznapinak tűnik, ám az orvosok, sejtbiológusok még jelenleg is kutatják a létrejöttéhez szükséges feltételeket...

Csökkent libidó nőknél - az...

A csökkent libidó sok nő számára elkeserítő élmény, amely frusztrációt és bűntudatot kelt egy olyan állapot miatt, amelynek nem feltétlenül van...

Az ejakuláció intenzitásának...

Ejakulálás közben a spermám kilövellése már nem olyan erős, mint korábban. Mi lehet ennek az oka? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.