Csökkenő libidó a változókorban - Segíthet a ginzeng?

Szerző: WEBBeteg - T. Zs., fordító

A klimax idején a nők többsége szembesül a jellegzetes, ám igen kellemetlen tünetekkel, például hőhullámokkal, alvászavarral, rossz közérzetettel vagy érzelmi labilitással. Ebben az időszakban a szervezetben zajló hormonális változások sok esetben szexuális problémákat, pl. libidócsökkenést is okozhatnak. Vajon hatásos lehet a ginzeng ilyen esetben?

A ginzenget leginkább a férfiak szexuális problémáira (pl. merevedési zavar) ható természetes megoldásként tartják számon. Pedig a menopauza vagy perimenopauza idején a nőknél is a koreai vörös ginzeng lehet az a természetes vágyfokozó, amely sok hölgy problémájára gyógyír lehet.

Változókor - Változatos tünetek

Változókor

A változókor – a klimax – komplex fizikai, lelki, mentális tünetegyüttes. Megjelenése különböző mértékben, de mindkét nem esetében megfigyelhető. Egyénileg eltérő, hogy kit milyen mértékben terhelnek meg a tünetek, illetve testi- vagy lelki jelenségek állnak-e előtérben.

Változókor - Hogyan jelentkezik a nőknél és a férfiaknál?

A menopauza kellemetlen tünetei a nők körülbelül 70 százalékát érintik a 40-es éveik elejétől kezdve, és ezek a tünetek bizonyos esetekben még a menopauza után is jelentkezhetnek. A menopauza gyakori velejárója a fáradtság, a hőhullámok, a libidócsökkenés és hüvelyi szárazság, melyeket a szervezet ösztrogénszintjének csökkenése okoz. A ginzeng fitoösztrogéneket tartalmaz, melyek segíthetnek a csökkent hormonszint pótlásában a menopauza előtt, alatt és után. Ezzel nem csak a menopauzával járó általános tünetek csökkennek, hanem a klimax szexuális életet befolyásoló következményei is orvosolhatók.

A változókorban jelentkező kellemetlen tünetek közül az egyik legnagyobb problémát ugyanis a szexuális vágy csökkenése okozza, ráadásul ez nem csupán a nőkre, hanem partnerükre is hatással lehet. A libidó csökkenését a hüvelyszárazság is okozhatja, hiszen ebben az esetben az együttlétek fájdalmassá válhatnak. Ez a tünet akkor fordul elő, amikor a hüvely fala elkezd veszíteni a puha belső szövetekből, amely a klimax-szal járó az hormonszint változások velejárója.A ginzengben található ginzenozidok megakadályozzák a szövet elvékonyodását, mely segít a hüvely szárazságának megelőzésében.

Emellett azok a nők, akik rendszeresen szednek ginzenget a menopauza tünetek enyhítésére, rendszeresen tapasztalják, hogy kevésbé stresszesek és kimerültek, ami pozitív hatással van a mindennapi életminőség mellett a nemi vágyra is.

A ginzeng mint vágyfokozó?

A ginzeng szexuális izgalomra gyakorolt pozitív hatását több kutatás is bizonyítja. Egy 2010-ben publikált tanulmány például egy olyan vizsgálatról számolt be, melyben 28, menopauzán átesett nő vett részt. A kutatás során három kapszula ginzenget vagy placebót adagoltak az résztvevőknek. A ginzengkivonatok hatékonyságát és biztonságosságát a placebohoz képest a kísérlet során kérdőívekkel mérték. A résztvevők átlagosan 51 évesek voltak, akiknél a klimax 37 éves koruk körül kezdődött. A vizsgálat eredménye szerint a ginzengkivonat jelentősen növelte körükben a szexuális izgatottság mértékét. Mindemellett a kutatás arra is rávilágított, hogy a nők általános szexuális életét is jelentősen befolyásolja a ginzengkivonat.

A kutatás szerint a ginzeng szedése javítja a menopauza után álló hölgyeknél a libidót. Ennek következtében pedig kijelenthetjük, hogy a vörös ginzeng kivonatot alternatív gyógyszerként lehet alkalmazni a változókoron átesett nőknél annak érdekében, hogy javuljon a szexuális életük minősége.

Ezt is csak mértékkel!

Összességében elmondható, hogy a ginzeng hatékonyan javítja a menopauza tüneteit. Azonban csakúgy, mint minden gyógyhatású készítmény esetében, ajánlott mértékkel alkalmazni és használata előtt konzultálni háziorvosunkkal.

Olvasson tovább! A gingko-ginzeng kombináció jótékony hatásai


WEBBeteg
T. Zs., fordító

Felhasznált források

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Rákkutatás Rákkutatás

Nemcsak az érintett szervre, hanem a genetikai célpontra kell fókuszálni.

Szexuális anorexia

Ha alacsony a szexuális érintkezés iránti vágya, lehet, hogy szexuális anorexiája van. A szexuális anorexiában szenvedő emberek kerülik, félnek...

Miért lehet fájdalmas a szex?

Visszatérő gombás fertőzés esetében a hüvelybemenet körül krónikus gyulladás alakulhat ki. Ilyenkor ezen a területen apró, fájdalmas kis...

Csökkent libidó nőknél - az...

A csökkent libidó sok nő számára elkeserítő élmény, amely frusztrációt és bűntudatot kelt egy olyan állapot miatt, amelynek nem feltétlenül van...

Az életkorral valóban csökken a...

Kinek ne jutna eszébe intim gondolatai közt, hogy az életkorral, a változókor felé haladva csökkenhet a libidója, azaz a nemi vágya? Előfordul, hogy...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.