• Ginzeng és férfi szexuális problémák - Nézzük a tudományos oldalról!

    Szerző: WEBBeteg - Illyés András, biológus

    A ginzeng szexuális jellegű problémákra, köztük a merevedési zavarokra gyakorolt lehetséges előnyös hatásaival már több tudományos kutatás is foglalkozott: teljesen egyértelmű bizonyítékot még nem sikerült találni, a legtöbb vizsgálat azonban egy javasolható alternatív kezelésként tekint a ginzeng alkalmazására.

    Ginzeng: gyógyszer, nem csak csodaszer
    Kevés gyógynövény büszkélkedhet több ezer éves ismertséggel. Kevés gyógynövénnyel végeztek már több száz klinikai vizsgálatot. Sőt, kevés gyógynövénynek tulajdonítanak annyi szervrendszerre ható gyógyhatást, és tartják annyi betegséget gyógyító szernek, mint a ginzenget.
    Ginzeng: gyógyszer, nem csak csodaszer

    A főként a 60-70 éves és ennél idősebb korosztályt érintő, de gyakran már a 40-60 év közötti férfiaknál is megjelenő merevedési zavarok kezelésére ma már gyógyszeres, műtéti, implantátumos és vákuumos eljárások is egyaránt léteznek, alternatív kezelési lehetőségként pedig az ázsiai ginzeng (Panax ginseng) fogyasztása is világszerte elterjedt. A gyógynövények ugyan sokféle problémát valóban hatékonyan enyhíthetnek, a gyógyszerekkel ellentétben azonban többnyire nem zajlottak velük átfogó, szigorú előírásokkal végzett klinikai vizsgálatok. Alkalmazásuknál így mindig felmerül a kérdés, hogy a tudományos igényű vizsgálatok milyen mértékben támasztják alá a hatásosságukat egy-egy kórképben.

    Hirdetés

    Milyen vizsgálatok zajlottak eddig a ginzeng hatásosságáról merevedési zavarok esetén?

    A legerősebb bizonyítékokat az orvostudomány összes területéről rendszeresen összegző Cochrane adatbázisban egyelőre nincs átfogó elemzés a ginzeng merevedési zavarokra gyakorolt hatásairól, a készülő vizsgálat protokollja azonban már elolvasható1. A ginzeng hatásaival kapcsolatos, az eddigi tanulmányok eredményein alapuló egyértelmű következtetésre így még várni kell, néhány korábbi tanulmányban azonban már szintén megpróbálták összegezni az eredményeket.

    2008-ban a British Journal of Clinical Pharmacology című folyóiratban jelent meg egy összefoglaló cikk, amely szerint – hat korábbi klinikai vizsgálat eredményei alapján – a ginzenget nem fogyasztó csoporthoz képest statisztikailag jelentős javulást lehetett kimutatni a merevedési zavarok súlyosságában a ginzenget fogyasztó csoportban2. A szerzők mindamellett további vizsgálatokat javasoltak a vizsgálatokban résztvevők alacsony száma és a különféle módszertani hiányosságok miatt.

    Szexuális élet
    További cikkek a szexuális élet témakörében

    Az International Journal of Impotence Research 2013-ban közölt cikkében 120, enyhe vagy közepes súlyosságú merevedési zavarral küzdő férfit vizsgáltak, akik hatóanyag nélküli placebót, illetve 350 milligramm vörös ginzeng kivonatot fogyasztottak naponta négyszer, 8 héten keresztül. Az eredmények alapján a ginzeng a vizsgált szexuális funkciók (köztük a merevedési zavar és a korai magömlés) mindegyikét javította, a ginzeng így a szerzők szerint alternatív kezelésként ajánlható a különféle szexuális zavarokkal küzdő férfiak számára3.

    A Spermatogenezis című folyóirat szintén 2013-as cikke két olyan tanulmányt is említ, amelyben ugyancsak javultak a ginzenget fogyasztó férfiak merevedési zavarai (45, illetve 60 férfi vizsgálata, ahol az aktív hatóanyagot kapó csoport 8, illetve 12 héten keresztül napi háromszor 900, illetve 1000 milligramm vörös ginzenget fogyasztott). Ez a tanulmány más előnyöket is említ, például a spermaszám és -minőség, valamint az orvosi kezelések miatt kialakuló terméketlenség javulása. A szerzők itt szintén a szexuális zavarok meglévő terápiái melletti lehetséges kiegészítő kezelésként ajánlják a ginzenget4.

    A Phytotherapy Research című folyóirat ugyancsak 2013-ban jelentetett meg összefoglaló cikket a ginzeng lehetséges pozitív egészségügyi hatásairól. Ebben négy, a merevedési zavarral foglalkozó cikk eredményeit elemezték, de konkluzív bizonyítékok hiányában további, átfogóbb vizsgálatokat javasoltak. Általában véve azonban ebben a cikkben is ígéretes kezelési lehetőségként írnak a ginzengről, külön kiemelve a 2-es típusú cukorbetegség, illetve a krónikus légzési betegségek kezelését5.

    Hogyan hat a ginzeng az immunrendszerre? A tudományos vizsgálatok eredményei
    A ginzeng kedvező hatásáról gyakran hallani manapság. Sokan azonban nincsenek tisztában azzal, hogy melyik növény is ez pontosan, mit érdemes tudni róla, és mikor érdemes alkalmazni. Hogyan hat a ginzeng az immunrendszerre?

    A ginzeng és az immunrendszer - A tudományos vizsgálatok eredményei

    Hogyan enyhítheti a merevedési zavarokat a ginzeng?

    A Cochrane Library már idézett összefoglalója a Panax ginseng ginzenozidjait említi a merevedési zavarokat feltehetően enyhítő aktív hatóanyagként. A pontos hatásmechanizmus egyelőre még nem tisztázott: egyaránt lehetséges, hogy a ginzenozidok a merevedés létrejöttét elősegítő nitrogén-oxidot (NO) szabadítanak fel, segítenek a merevedési zavarok különféle kockázati tényezőinek (például magas vérnyomás, hiperglikémia) csökkentésében, általában véve pedig a libidót fokozó hatással is bírnak1.

    Olvasson tovább! Tudjon meg többet a merevedési zavarról a WEBBetegen!


    Forrás: WEBBeteg
    Szerző: Illyés András, biológus

    Felhasznált források

    Módosítva: 2017.10.16 17:25, Megjelenés: 2017.10.16 17:25
   • Cikkajánló

    Eperallergia

    Eperallergia

    Dr. Garaczi Edina

    Az eper fogyasztása kellemetlen tüneteket is okozhat.

    COVID-19

    COVID-19

    Fazekas Erzsébet, újságíró

    Mekkora annak a kockázata, hogy felületekről fertőződünk meg a koronavírussal?

    Koffeinmentes kávé - Ártalmas-e az egészségre?

    A koffeinmentes kávé ízében és megjelenésében is nagyon hasonlít a hagyományos kávéra, ám csak minimális koffeint tartalmaz. Nem ez az egyetlen különbség azonban a hagyományos és a koffeinmentes kávé között.

    A koronavírus-járvány során sok csaló akar meggazdagodni

    A koronavírus-járványt övező bizonytalanság, elszigeteltség, szorongásos állapot miatt legtöbben a televízió- vagy a rádiócsatornák híradásaiból tájékozódnak. Az internet azonban a magyar háztartások jelentős hányadában elérhető, így annak használata a felnőttek és a gyermekek számára is kézenfekvő. Ám a közösségi oldalakról, hírportálokról tájékozódók a valós, napi információk mellett álhíreket is felfedezhetnek.

    Ginzeng és a sport

    Nyár közeledtével, nyáron jellemzően többen és többet sportolunk. Sokan ilyenkor kezdik újra kedvenc sporttevékenységüket, amit az őszi, téli időszakban takarékra állítottak. Mások most ismerkednek egy újabb sporttal. Általában ilyenkor mindannyian igyekszünk aktívak lenni, többet mozogni, kirándulni, játszani.

    Hogyan hat a ginzeng az immunrendszerre? A tudományos vizsgálatok eredményei

    A ginzeng kedvező hatásáról gyakran hallani manapság. Sokan azonban nincsenek tisztában azzal, hogy melyik növény is ez pontosan, mit érdemes tudni róla, és mikor érdemes alkalmazni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA