A ginkgo-ginzeng kombináció jótékony hatásai

szerző: T. Zs., fordító - WEBBeteg
megjelent: 2017.11.15.

A tudományos vizsgálatokban ginkgo bilobát panax ginsenggel kombinálva a szellemi teljesítményre kifejtett jótékony hatások kölcsönös felerősítését, úgynevezett szinergiát tapasztaltak. Mindemellett a ginzeng és a ginkgó számos egészségügyi állapoton segít: mindkettő támogatja a központi idegrendszert, valamint a keringési- és reproduktív rendszert.

Miért társították a ginkgo bilobát a ginzenggel? Azért, mert számos dologban hasonlóak. Először is, mind a ginzeng, mind a ginkgo biloba évezredek óta a hagyományos kínai orvoslás alapanyaga.

A ginzeng és a ginkgo biloba egészségügyi előnyei – Kutatási eredmények

Jobb memória, gyorsabb gondolkodás

Annak érdekében, hogy jobban megértsék, a ginzeng és ginkgo biloba kivonatai milyen előnyökkel járhatnak bizonyos neurológiai állapotokban, dr. Wesnes és munkatársai a ginseng-ginkgo kombináció kognitív funkciókra gyakorolt hatását 64 egészséges, 40-65 év közötti alanyon egy 90 napon át tartó, placebo-kontrollos, csoportos vizsgálatban értékelték. A 90. napon megállapították, hogy a 320 mg-os ginkgo-ginzeng dózis szignifikánsan felülmúlja a placebo hatását. A vizsgálatban a résztvevőknek az adagolás előtt és után különböző kérdőívekre adott válaszát, valamint kerékpár ciklus-ergometria teljesítményét vizsgálták. Azt tapasztalták, hogy a 80 mg-os dózis jelentős előnyt jelentett a pulzusszám ergometriai vizsgálatkor, maximális terhelésnél.

A ginkgo biloba és a Panax ginseng kombinációját alkalmazták az enyhe kognitív károsodást vizsgáló kutatásban. 66 feledékenységgel, és enyhe kognitív károsodással küzdő személyt osztottak véletlenszerűen két csoportra, melynek egyike 4 héten át kapott reggeli előtt ginkgo bilobával és Panax ginzenggel kombinált készítményt, míg a másik csoport placebót szedett. A kutatók azt tapasztalták, hogy a kombinált készítményt kapó csoport tagjainál jelentősen nagyobb volt a javulás mértéke, mint a kontrollcsoportnál. A tanulmány készítői szerint a ginzeng és ginkgó kombinációja előnyös lehet azoknál, akiknél magas az Alzheimer-kór és demencia kockázata.

Vérnyomás

Egy vizsgálatban 60 mg ginkgo bilobát és 100 mg ginzenget tartalmazó készítményt adtak 10 önkéntes résztvevőnek, akiknek az átlagéletkora 26 év volt. A kutatók szerint a szisztolés vérnyomásuk jelentősen csökkent, mind dupla, mind szimpla dózis esetén, míg a diasztolés vérnyomás csak dupla dózisnál csökkent.

Noha a ginkgó és ginzeng kombinációja hasznos lehet azoknál, akiknél fennáll a magas vérnyomás kockázata, használat előtt mindenképp konzultálni szükséges a kezelőorvossal!

Figyelemhiányos hiperaktivitás zavar (ADHD)

Vajon segít-e a ginzeng-ginkgo kombináció ADHD esetén? Egy amerikai ginzenget, Panax quinquefoliumot (200mg) és ginkgo biloba (50 mg) kivonatot tartalmazó terméket teszteltek 36 figyelemhiányos hiperaktivitás zavarral küzdő gyermeknél. A 4 hetes kezelés után a tesztalanyok 44%-ánál volt javulás a szociális problémák terén, és 74%-nál javultak a hiperaktív-impulzív tulajdonságok. A 36 gyermekből 5-nél jeleztek mellékhatásokat, így további vizsgálatokra van szükség a ginzeng-ginkgo kombinációnak az ADHD-ra gyakorolt hatásainak tisztázására.

A legtöbb eddigi kutatás ginkgo biloba demenciára, memóriára és a fájdalom által okozott túlzott véráramlásra gyakorolt hatását feszegette. A ginkgó gyógyhatásainak további bizonyítása érdekében jelenleg is számos vizsgálat folyik.

t Hogyan hat a ginzeng az immunrendszerre?

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
T. Zs., fordító, www.webmd.com,www.mayoclinic.org, www.ncbi.nlm.nih.gov, www.zhion.com

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A dohányzás káros hatása A dohányzás káros hatása

A dohányzás és a szív-érrendszeri betegségek összefüggése.

Mit mutat a szívultrahang? Mit mutat a szívultrahang?

Milyen formái vannak a vizsgálatnak? Milyen esetekben indokolt?

A páfrányfenyő (Ginkgo biloba) mint vényköteles növényi gyógyszer

Szinte felfoghatatlan, hogy egy ma gyakran használt gyógynövény 65 millió évvel ezelőtt jelent meg a Földünkön.

Ginzeng és a sport

Nyár közeledtével, nyáron jellemzően többen és többet sportolunk. Sokan ilyenkor kezdik újra kedvenc sporttevékenységüket, amit az őszi, téli...

Csökkenő libidó a változókorban - Segíthet a ginzeng?

A klimax idején a nők többsége szembesül a jellegzetes, ám igen kellemetlen tünetekkel, például hőhullámokkal, alvászavarral, rossz közérzetettel...

Ginkgo biloba és a memória

A ginkgo biloba (vagy páfrányfenyő) valójában egy élő kövület. Előbb jelent meg a Földön, mint a dinoszauruszok, szívós és hosszú életű...

Érdemes-e ginkgót szedni elbutulás ellen?

A ginkgokivonat kognitív funkciókra gyakorolt hatásait elemző eddigi áttekintő tanulmányok az elbutulás és az Alzheimer-kór megelőzésében nem...

Hogyan hat a ginzeng az immunrendszerre? A tudományos vizsgálatok eredményei

A ginzeng kedvező hatásáról gyakran hallani manapság. Sokan azonban nincsenek tisztában azzal, hogy melyik növény is ez pontosan, mit érdemes tudni...

Ginzeng és férfi szexuális problémák - Nézzük a tudományos oldalról!

A ginzeng szexuális jellegű problémákra, köztük a merevedési zavarokra gyakorolt lehetséges előnyös hatásaival már több tudományos kutatás is...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.