Karikás szemek - Ezek állhatnak a hátterében

Dr. Lajtos Melinda
szerző: Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

Ha valakinek karikás szemei vannak, arról mindenkinek a fáradtság, kialvatlanság, stressz jut elsőként az eszébe. Tényleg, leggyakrabban csak ezeknek az okoknak valamelyike áll a hátterében, de akár komolyabb betegség is jelentkezhet hasonló tünetekkel.

A szem körüli bőr igen vékony, és érzékeny a testben zajló anyagcsere-változásokra, így elég hamar jelzi, ha nincs valami rendben.

Egy kis anatómia...

A szem körüli bőr alatt hajszálerek hálózata található, melyek igen hamar reagálnak a keringés változásaira, az oxigénhiányos állapotra. Ezekben az esetekben könnyen alakulnak ki sötétebb karikák, vagy nagyobb "táskák" a szem körül.

A szemhéjak naponta több ezer mozgást végeznek, így állandó terhelés alatt áll a bőr. A hámszövet itt gyorsabban újul meg, mely idővel a támasztószövet gyengüléséhez vezet. A hajszálerek áteresztőképessége is változhat idővel, amely később szem körüli vizenyőhöz vezethet.

Mivel érzékeny bőrfelületről van szó, a szem körül gyorsan láthatóvá válik általános egészségi állapotunk, illetve életmódunk esetleges káros hatásai.

A bőrtípus is hajlamosíthat

Az emberek nagyon különböző adottságúak lehetnek: valakinél szinte állandósulnak a karikák, valakinél pedig élete során csak nagyon ritkán fordulnak elő. Ez legfőképp – mint a már fentebb említett – bőrvastagságtól és hajszálérhálózat állapotától függ, ám a bőrben lévő pigment anyag mennyisége is befolyásolhatja. A karikás szem a nőket és a férfiakat ugyanakkor egyaránt érintheti.

A kortól is független lehet, de azért leggyakrabban a tanuló és dolgozó embereknél fordul elő. A száraz bőrtípusú egyéneknél pedig gyakoribb, mint a zsíros bőrűeknél.

Milyen okai lehetnek a karikás szemnek?

  • Az első helyen áll az alváshiány, és hosszú ideje fennálló stressz, a túlhajszolt életmód.
  • A káros szokások közül fokozhatja a karikás szemek kialakulását az élénkítő szerek (kávé, tea) túlzott használata, és a kevés folyadékfogyasztás (dehidratáció). A dohányzás során felszálló füst is károsítja a bőrt, száríthatja azt.
  • A számítógép monitora előtt eltöltött sok idő nemcsak a szemet rontja, hanem karikák is feltűnhetnek.
  • A betegségek elég korai jele a szem körül kialakult piros vagy sötét karima. (Ide tartoznak természetesen a szemet ért sérülések is, ilyenkor szintén karikák jelenhetnek meg, melyek színe változik a gyógyulási fázisoknak megfelelően.)
  • A nők esetében a hormonális változások is befolyásolhatják a karikák kialakulását: terhesség és menstruáció időszaka alatt gyakrabban fordulhatnak elő.

Hogyan kerülhető el a karikás szem?

A bőr hidratálása elengedhetetlen a ráncok és a karikák elkerülésénél. A különböző arckrémek, szemránc krémek az arra érzékeny egyénekben azonban allergiás gyulladást okozhatnak, mely jelentkezhet szem körüli karikával, viszketéssel és égő érzéssel kísérve, így amennyiben hasonló hatást tapasztal, hagyja abba az adott kozmetikum használatát.

A szem körüli karikák halványítására léteznek bőrgyógyászati módszerek, mint a lézeres kezelés, vagy a hialuronsavas feltöltés, az eredmény azonban önmagában ezekkel a módszerekkel sem garantált.

A legfontosabb tanács ezért az egészséges életmód, a megfelelő mennyiségű alvás, a káros szokások mellőzése, az elegendő folyadékfogyasztás, valamint az, hogy bármilyen betegség gyanúja esetén vizsgáltassa ki a háttérben álló okokat.

A téma cikkei

2/1 Karikás szemek - Betegséget is jelezhet!
2/2 Táskás szemek - Mi okozhatja?

Az alvászavarokról

Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyászForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.