Az orvosi mezoterápia

Dr. Kádár Eszter
szerző: Dr. Kádár Eszter - WEBBeteg
megjelent:

Az orvosi mezoterápia egy hatékony és népszerű kezelési módszer, amit széles körben alkalmaznak a bőr megújítására és revitalizálására.

Mi a mezoterápia?

A módszer lényege az, hogy apró tűk segítségével speciális hatóanyagokat juttatnak be a bőr középső rétegébe (dermis), ahol azoknak közvetlen hatása van. Ezáltal javítja a bőr állapotát és megjelenését, csökkenti a ráncokat, feszesíti a bőrt, és fokozza annak rugalmasságát. Segíthet az arcbőr hidratálásában és táplálásában. Az orvosi mezoterápia kiváló megoldás lehet ezen kívül olyan bőrproblémák kezelésére is, mint például az öregedés jelei, pigmentfoltok, hegek, vagy akár a pattanások/aknék okozta elváltozások.

A kezelés nem csak a beadáskor jár látványos eredménnyel, ugyanis a mikrosérülések beindítják a bőr öngyógyító folyamatait, serkentik a kollagéntermelést, így hosszútávú eredményeket lehet elérni vele. A maximális hatását két hét alatt éri el, ami egy kúra befejezése után több hónapig kitart.

Kinek ajánlott a mezoterápia?

A kezelés csakis felnőtteknek ajánlott, és a legtöbb esetben 26-30 éves kortól lehet elkezdeni alkalmazni, amikor már láthatóak az első öregedés jelei a bőrön. A kezelések száma egyénenként változhat, ám általában egy sorozat 4-6 alkalomból áll, melyeket hetente vagy kéthetente végeznek el. Ezután általában fenntartó kezelésekre van szükség a kívánt eredmények megtartása érdekében.

A kezelés hatására az egyenletlenségek kisimulnak, a bőr ragyogóvá válik. Az apró ráncok eltűnnek, a pórusok kisebbnek látszanak. A hatóanyag típusától függően a hiperpigmentációk is halványulnak.

Milyen anyagok kerülnek a bőrbe?

A mezoterápiához használt hatóanyagok széles skáláját alkalmazzák, attól függően, hogy milyen problémát kell kezelni. Ezek közé tartoznak a hialuronsav, vitaminok (pl. C-vitamin), ásványi anyagok, antioxidánsok és növényi kivonatok. Vannak olyan anyagok, amik polinukleotidokat tartalmaznak.

Fontos kiemelni, hogy a mezoterápiás anyagok nem töltőanyagok, nem maradnak a bőrben hosszú ideig. Nagyjából két hét alatt lebomlanak, hatásunk viszont a lebomlás után hetekkel is kimutatható.

Mezoterápia injekció beadása

Mi történik a kezelés előtt, alatt és után?

A mezoterápiás kezelés folyamata viszonylag egyszerű és gyors. Először alaposan megtisztítják és felkészítik a bőrt, majd szükség szerint érzéstelenítőt kennek az arcra. Ez a lépés kihagyható kevésbé érzékeny bőrűeken, ugyanis a terápia nem jár jelentős fájdalommal. A kiválasztott hatóanyagokat, termékeket speciális fecskendővel vagy mezoterápiás készülékkel juttatják be a bőrbe. A kezelés általában fájdalommentes, de némi bizsergést vagy enyhe égést érezhet a páciens.

Fontos megjegyezni, hogy a mezoterápia előtt és után bizonyos óvintézkedéseket kell betartani. Előtte fontos, hogy ne legyen napégés vagy gyulladt bőrterület a kezelés helyén. A mezoterápiás kezelés nem lehet elvégezni aktív herpesz, akné esetén. Ajánlott a kezelés előtt egy héttel, de legalább 3-4 nappal abbahagyni a hámlasztók (szalicilsav, glikolsav) és az A-vitamin származékok (retinol, retinal, adapalene) használatát.

A kezelés után kerülni kell a közvetlen napfényt, valamint ajánlott hidratáló krémet használni a bőr megnyugtatására. A magas faktorú fényvédők használata kötelező, a hámlasztás és retinolok ugyanúgy kerülendőek pár napig.

Milyen mellékhatásokkal járhat a kezelés?

Bár a mellékhatások általában minimálisak és átmenetiek, az esetleges bőrpír, duzzanat vagy enyhe fájdalom előfordulhat a kezelés helyén. Ezek azonban általában néhány nap alatt maguktól megszűnnek, és ritkán jelentenek komoly problémát. Vékony bőrfelület kezelésekor (szemkörnyék, nyak, dekoltázs) előfordulhatnak véraláfutások, azok viszont jegeléssel hamar eltűnnek.

Összességében az orvosi mezoterápia egy biztonságos és hatékony módszer a bőr megújítására és fiatalítására.

Dr. Kádár EszterForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Kádár Eszter, rezidens

Cikkajánló

Krónikus veseelégtelenség
Krónikus veseelégtelenség

Milyen tünetei vannak?

Migrén
Migrén

Milyen tényezők provokálhatják?

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Oxygen Medical - Dr. Boros-Gyevi Márta, bőrgyógyász, kozmetológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Parrák Zita, orvos-esztétikai specialista
Oxygen Medical - Dr. Boros-Gyevi Márta, bőrgyógyász, kozmetológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.