Szenvedélybetegségek - Egészségmegőrzés cikkek

Szenvedélybetegségek - Egészségmegőrzés cikkek

Hol kezdődik az alkoholizmus?

WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
2021-12-02 18:33

Felvetődik a kérdés, hogy hol a határ az ártalmatlan poharazgatás és a komoly alkoholizmus között.

Alkohol és gyógyszer: kiszámíthatatlan hatások

WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
2021-08-20 19:03

A legtöbb gyógyszer fogyasztása alatt szigorúan kerülni kell az alkoholt, mert különben egészen váratlan hatásokkal kell szembenéznünk. Van azonban néhány gyógyszercsoport, melyre nem jelentős, vagy nincs hatása az alkoholnak.

Függőségek - Mikor van baj? Mit lehet tenni?

WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
2021-07-30 15:06

Egy korsó sör elfogyasztását a barátokkal a hétvégén, néhány szelvénnyel játszott lottójátékot természetesen nem tekintünk betegségnek. Mikor van tehát baj?

A pipa és szivar hatásai

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
2021-06-04 22:03

A pipázók és szivarozók gyakran hajlamosak azt állítani, hogy szenvedélyük nem káros, így állandósítva a tévhitet, hogy a pipa és a szivar biztonságosabb, mint a cigaretta. Valójában azonban ezek a dohánytermékek ugyanazokat az egészségügyi kockázatokat hordozzák, mint a cigaretta, sőt, időnként még veszélyesebbek is lehetnek.

Az alkoholfogyasztás okozta panaszok - Ön tudta?

KamaszPanasz
2020-12-31 18:10

Az mindenki előtt ismeretes, hogy a rendszeres alkoholfogyasztás májelégtelenséget okoz. Tudta-e, hogy kutatók szerint mintegy 60 betegség köthető az alkoholhoz? Íme a leggyakoribbak.

A passzív dohányzás kevésbé ismert hatása

Budai Allergiaközpont
2020-12-12 19:06

A passzív dohányzásnak hangsúlyozottan hatása van a légzési paraméterekre, nagyobb mértékben járul hozzá az asztma és az állandó nehézlégzés kialakulásához, mint az allergiák.

A passzív dohányzás káros következményei - Orvosi tények

WEBBeteg, otvenentul.hu
2020-11-27 20:36

Nincs még 40 éve, hogy a világ egyáltalán ráébredt arra: a dohányzás ártalmas. Azóta egyre több és egyre nagyobb ívű kutatások és kísérletek sora készül a legnépszerűbb szenvedély káros hatásainak felfedezésére.

Az alkoholfüggőség gyógyszeres kezelése

WEBBeteg - B. M. , szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes
2020-01-05 09:33

Az alkoholizmus kezelésére ma már számos lehetőség van. A függőség leküzdésének első és legfontosabb lépése, hogy a páciens felismerje, hogy alkoholfüggő, és akarjon ezen változtatni. Ha megszületett az elhatározás, megkezdődhet a terápia, amelyet gyógyszeres kezeléssel lehet kiegészíteni az alkohol utáni vágy enyhítése céljából.

E-cigaretta: újabb rákkockázat

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos
2019-07-02 17:03

Az e-cigaretták jelentős mennyiségű veszélyes gázokat juttatnak a tüdőbe - állapították meg a Nevada Egyetem Desert Research Intézetének tudósai. Az e-cigaretta-felhasználók légzését közvetlenül a gőzölés előtt és után is vizsgálták, és arra a megállapításra jutottak, hogy a használattal egy bizonyos rákkeltő anyag koncentrációja jelentősen megnőtt.