Nikotinmentes cigi - az új leszokató?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Az úgynevezett nikotinmentes cigaretták ugyanúgy segíthetik a leszokást, mint a nikotinos cukorkák – állítja egy tanulmány.

Azok, akik a leszokás előtt használták a nikotinmentes cigarettát, ugyanolyan eséllyel hagyták abba a dohányzást, mint azok, akik a nikotinos cukorkát választották, tették közzé a szerzők az Addiction című folyóiratban. (Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ezek a cigaretták tartalmaznak minimális mennyiségű nikotint).

A nikotinmentes cigaretta és a cukorka egyaránt legyőzi az alacsony nikotintartalmú cigarettát, jegyezte meg Dr. Dorothy K. Hatsukami, a Minnesotai Egyetem Dohányhasználati Kutatóközpontjának munkatársa. A nikotinmentes cigaretta 0,05 mg nikotint tartalmaz szálanként, míg a csökkentett nikotintartalmúak 0,3 mg-ot. A light cigaretták esetében ez az érték 0,7 és 1,0 mg között mozog.

Míg a tudósok számos módszert próbáltak ki arra, hogy csökkentsék a dohányosok által belélegzett nikotin mennyiségét, attól tartottak, hogy így több szálat szívnak majd el azért, hogy megkapják, amit hiányolnak. A nikotinmentes cigarettával ennek esélyét akarták csökkenteni, hiszen rengeteg szálat kellene elszívni hozzá.

Nikotinfüggőségi teszt
Csak áltatja magát, és komoly nikotinfüggőségben szenved, vagy tényleg le tudja tenni a cigarettát?
A Nikotinfüggőségi teszt kitöltése

A kutatásról

Hatsukami csapata 165, főként középkorú, átlagosan 15 éve dohányzó olyan férfi és nő dohányzási szokásait és leszokási arányát hasonlította össze, akik többször is megpróbáltak leszokni, és szerettek volna ismét kísérletet tenni rá.

A kutatók 53 résztvevőnek adtak nikotinmentes cigarettát, másik 52-nek pedig ugyanolyan kinézetű, de alacsony nikotintartalmú változatot. Mindkét csoport tagjainak hat héten át a kísérleti cigarettákat kellett szívnia, majd megpróbálni leszokni. A résztvevők maradéka cukorkát használt hat héten át.

A vizeletvizsgálat és tüdőfelvételek kimutatták, hogy a nikotinmentes cigit szívó csoport tagjai közül 19-en, a cukorkás csoportból pedig 12-en maradtak tiszták hat hét után. Az alacsony nikotintartalmú csoportból csupán heten nem dohányoztak ebben az időpontban.

A nikotinmentes cigarettát szívók szervezetében alacsonyabb volt a dohányzáshoz köthető méreganyagok szintje, és kevésbé szenvedtek az elvonási tünetektől, noha mindkét csoport hasonló mértékű cigaretta utáni vágyról számolt be.

A kevesebb több?

Ahogy azt a tudósok feltételezték, az alacsony nikotintartalmú cigarettát szívók nagyobb valószínűséggel kompenzálták a megvonást több szál elszívásával, míg a nikotinmentes cigarettát szívók nem.

Habár a nikotinmentes cigaretta potenciális leszoktató eszköz lehetne, a szerzők megjegyezték, hogy a tanulmány eredményei nem elégségesek ahhoz, hogy javasolják a nikotinmentes cigarettát a cukorka helyett.

A következtetés levonását nehezítette, hogy a tanulmány időtartama alatt a dohányzó csoport harmada, a cukorkás csoport fele kilépett.

A tüdőrák kezelési lehetőségei
Sajnos a tüdőrák igen makacs betegség, gyakran nagyon nehéz időben felfedezni és teljes egészében eltávolítani.
Mennyi az esély a túlélésre?

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, forrás: Reuters; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.