A szem betegségei

A szem betegségei

Zöldhályog - Genetikai ok van a háttérben?

MTI
2010-09-14 10:17

Egy nemzetközi kutatócsoport olyan genetikai jellemzőt fedezett fel, mely növeli a nyitott szemzugú zöldhályog kockázatát, amely a glaukóma leggyakoribb formája és világszerte a vakság egyik fő oka.

Szemgolyó eltávolítás - Hogyan dolgozható fel a trauma?

WEBBeteg
2010-08-29 02:57

"74 éves édesapám jobb szemén daganatot találtak. Valószínűleg a szemgolyó eltávolítását tartják a legjobb megoldásnak. Hogyan tudom ezt vele közölni és elfogadtatni?" A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Zöldhályog és túlsúly - Mi az összefüggés?

MTI
2010-08-12 11:26

A többletsúly sok betegség szempontjából jelent kockázatot, ezért érdekes megtudni, hogy a gömbölyded testalkat védheti a nőket a súlyos szembetegség, a zöldhályog egyik formája ellen. Az erre vonatkozó tudományos eredményeket a Journal of Ophtalmology augusztusi száma közölte.

Küzdenek a szemcseppek alkalmazásával

MTI
2010-07-24 13:08

A látásuk megőrzése érdekében szemnyomást csökkentő szemcseppet használó emberek jelentős részének nem sikerül az előírt adagot alkalmaznia - állapították meg amerikai kutatók.

A szem gyógyítása őssejttel

MTI
2010-06-27 13:39

Alkalmazott technikájuk hosszú távú sikeréről számoltak be olasz orvosok, akik égés által okozott szemsérüléseket őssejtekből növesztett szaruhártyával gyógyítottak. A szem íriszét körülvevő gyűrűből származó őssejtek felhasználásával létrehozott szaruhártyák legalább tíz éven át lehetővé tették a látást.

Gyerekszemmel - A szemről

WEBBeteg - Halmosi Edina
2010-05-31 23:17

Gyermeknap alkalmából megkértem néhány ismerős, különböző életkorú gyereket, hogy írjanak, vagy rajzoljanak nekem vmit ami az emberi szemről, vagy a látásról eszükbe jut. Kíváncsi tekintettel néztek rám, mire is gondolok, aztán munkához láttak.

Zöldhályog - Már a tünetek jelentkezése előtt kimutatja a műszer

WEBBeteg - Czibere Anikó, újságíró
2010-04-05 07:26

A debreceni Kenézy Kórház is csatlakozott a zöldhályog-világhéthez, amelynek célja elsősorban a figyelem felhívása a betegségre. A köztudatban még mindig az az elképzelés él, hogy törvényszerűen vaksághoz vezet a glaucoma.