Mit tegyünk nyáron szemünk egészségének megőrzéséért?

Dr. Papp Júlia
szerző: Dr. Papp Júlia, szemész - WEBBeteg
frissítve:

Nemcsak bőrünket kell megfelelő módon védenünk a fokozott UV-sugárzás káros hatásaitól, hanem a szemünket is! A megfelelően kiválasztott napszemüveg nagyon sok kellemetlenségtől megóvhat bennünket. Nem elég azonban mindössze erre figyelnünk!

Miért fontos óvni a szemünket az UV-sugaraktól?

A szemet ért napsugárzás UV-tartománya károsítja a szöveteket. A tartósan szabadban dolgozók között nagyobb gyakorisággal fordul elő a kúszóhártya, szürke hályog. A látást jelentősen veszélyeztető időskori makuladegeneréció egyik igazolt jelentős rizikófaktora az UV-behatás.

Különösen fontos a szaruhártyán végzett lézeres látást javító műtétek után is a megfelelő UV-védelem, mert nélküle hegesedés alakulhat ki.

A sejteket ért tartós oxidatív stressz növelheti a daganat kialakulásának esélyét is.

Hogyan védekezzünk?

Viseljünk napszemüveget!

A legfontosabb eszköz a megfelelő napszemüveg. Olyan napszemüveget érdemes vásárolni, amely CE bizonyítvánnyal rendelkezik, és a szárában lévő UV400-as jelzés utal arra, hogy az UV-sugarakat 400 nm-ig kiszűri. Ezt a jelzést csak megfelelő minőségű szemüvegek kaphatják meg. Olyan szemüveget keressünk, amely megfelelően szűri az UVA-, UVB- és UVC-sugarakat és oldalról sem engedi be a fényt. Mindenképpen javasolt optikai szaküzletben vásárolni, ha valóban óvni szeretnénk szemünk egészségét.

Ne feledkezzünk meg a gyerekekről sem, hisz nekik nemcsak a bőrük, de a szemük is sokkal érzékenyebb, mint a miénk. Homokozás, pancsolás során könnyen belefeledkeznek a játékba és sokáig a szabadban maradnak. A gyermeknapszemüvegeknél is figyeljünk a minőségre; az UV400 jelzés legyen ott a szemüveg szárán. A szemüveg legyen könnyű, kényelmes és illeszkedjen jól a fejre. A nem kellően zárt keret oldalán besütő fény szintén zavarhatja a kicsiket. Fontos a stabil, biztonságos, de kényelmes rögzítés: érdemes megpróbálni az elevenebb gyerekeknél a gumipántos fejrögzítést.

Speciális esetekre polarizált lencse

A polarizált lencse a visszatükröző felületekről (víz, üveg, aszfalt stb.) érkező zavaró sugarakat is kiszűri. Segítségével csökken a szem káprázása, javul a látásélmény. Főleg vízpartok közelében javasolt, illetve azoknak, akik rendszeresen sokat vezetnek.

Viseljünk egyéb, árnyékoló kiegészítőket is!

Jelentősen fokozható a napszemüveg nyújtotta védőhatás szalmakalap, sildes sapka viselésével.

Lehetőleg kerüljük a légkondit!

Az UV-sugárzás mellett a légkondicionálók száraz levegője további megterhelést jelent a szemnek, rendkívül gyorsan kiszárítja azokat.

A klimatizált helyiségekben dolgozóknak, illetve klímával felszerelt járműveken való utazás során érdemes patikában vásárolható tartósítószer-mentes műkönnyet használni.

Kerüljük a strandvíz szembe jutását!

A strandvizekben sokféle kórokozó található. Igyekezni kell elkerülni, hogy víz kerüljön a szemünkbe. Ha a fürdőzést követően szemei mégis túlzott mennyiségű váladékot termelnek, valószínűleg elkapott valamilyen fertőzést. Ha egy napon belül nem múlnak el a tünetek, forduljon szemész szakorvoshoz a megfelelő diagnózis és kezelés érekében.

Ha pollenallergiás, kezelje a tüneteket!

Ha pollenallergiája van, azon növények virágpora, amelyekre allergiás, irritálhatják a szemeit, azok viszkethetnek, többnyire vörösek lesznek és duzzadtak.

A már kipróbált, jól bevált szemcseppek, szükség esetén tablettákkal kiegészítve gyógyírt jelentenek ezekre a tünetekre.

Óvatosan a szemfestékkel!

A szemfestékek (szempillaspirál, szemceruza, szemhéjpúder) első használatba vételekor, kórokozók jutnak rájuk, tehát nem sterilek. A nyári forróság pedig ideális feltételeket biztosít a baktériumoknak a szaporodásra. A legsúlyosabb következmény szemgyulladás és szaruhártyafekély lehet, de ezek elkerülhetők, ha a szemfestékeket hűvös közegben tároljuk. Ezért utazáskor ezeket a kozmetikumokat érdemesebb a hűtőládában elhelyezni, mint a strandtáskában.

A szemkörnyék és arcbőr védelme

Arcbőrünk védelme érdekében használjunk fejezetten arcra felvihető, könnyű naptejet, ügyelve rá, hogy ezek a készítmények ne kerüljenek a szembe, ugyanis maró, csípő érzést okozhatnak. Javasolt UV-szűrőt tartalmazó szemkrémet használni, és napozáshoz is hordani a napszemüveget.

Dr. Papp Júlia, szemészForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Papp Júlia, szemész

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Füzesi Zsuzsa, fordító
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán szemész; Dr. Szemán Annamária, szemész, Focus Medical
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, Dr. Papp Júlia, Halmosi Edina
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.