Heti kétszer focizzon! - Kutatás a futball egészségügyi hatásáról

MTI
megjelent:

A mozgáshiány hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához, az azonban újdonság, hogy egy olyan örömteli csapatjáték, mint a futball, hatékony a magas vérnyomás és társai ellen.

Egy friss kutatásból az derül ki, hogy három hónapon át tartó, heti kétszeri futballedzés jelentősen csökkenti a vérnyomást, a nyugalmi pulzusszámot és a testzsírszázalékot, sőt hatékonyabb az orvos által javasolt egészséges étrendnél és tornánál.

Mire utal a pulzusszám?
A pulzus vizsgálata az egyik legrégebben alkalmazott orvos-diagnosztikai módszer, mely a szív hallgatózásával, a vérnyomás mérésével együtt végezve a mai napig nélkülözhetetlen része az általános betegvizsgálatnak. Hogyan érdemes mérni a pulzust?

Több kísérlettel is sikerült alátámasztani, hogy a futballozás mindkét nem esetében jótékony hatással van számos szív- és érrendszeri rizikófaktorra, mint például a maximális oxigénfelvételre, szívfunkcióra, az erek rugalmasságára, a vérnyomásra, a koleszterinszintre és a zsírtömegre.

A labdajáték többet használ, mint az erősítő edzés, és legalább annyit, ha nem többet, mint a futás. A kísérleteknél a "futballcsapatokat" más, illetve semmilyen sportágat nem űző kontrollcsoportokkal hasonlították össze.

Egészséges sport a labdarúgás

Nyilvánvalóvá vált, hogy amikor az amúgy nem sportoló gyerekek és felnőttek - köztük idősebbek - fociznak, pulzusuk folyamatosan magas, és számos intenzív mozgásformát végeznek, például sprintelnek, fordulnak, rúgnak, küzdenek. A pulzusra és az aktivitásra az sem volt befolyással, ha kevesen, mondjuk csak négyen játszottak.

A labdarúgás tehát igen egyszerű módja az erőnlét és az egészség fokozásának. A dán Gentofle Kórház orvosa, Lars Juel Andersen, aki részt vett a kutatásban, úgy véli, világszerte emberek milliói örülhetnek a jó hírnek: az eddig is tudvalévő volt, hogy a mozgáshiány hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához, az azonban újdonság, hogy egy olyan örömteli csapatjáték, mint a futball, hatékony a magas vérnyomás és társai ellen.

A téli kocogás szabályai

A hőmérséklet csökkenésével arányosan csökken a futók száma is a szabadban. A tél beálltával csak a legelszántabbak maradnak a futópályákon. Kocogás télen

(MTI)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete - Wafa Dina, orvostanhallgató
Kardioközpont - Dr. Vaskó Péter, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Kardioközpont - Dr. Sztancsik Ilona, kardiológus, aneszteziológus, intenzív terapeuta
Kardioközpont - Dr. Vaskó Péter, kardiológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.