Miért lesz a focistáknak O-lába?

Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Bogdán Aurél, traumatológus, ortopédus

Sok focista ismert az O-lábáról. Egy tanulmány szerint a tehetséges focistáknál már 12 éves korban kifelé hajlik a térd. Ennek több oka is van.

Labdarúgók körében az egyik legnagyobb szégyen, ha „kötényt” kapnak, azaz a labdát az ellenfél játékosa a két lábuk között rúgja tovább, ám ilyenkor a legtöbb profi rögtön az O-lábra és az anatómiára fogja a történteket. Kutatók azonban bizonyították, hogy már a pubertás előtt álló fiatal focista tehetségeknél is gyakori a görbe láb.

A kutatáshoz a müncheni Ludwig-Maximilians Egyetemről Peter Helmut Thaller és Julian Fürmetz különböző orvosi adatbázisokat elemeztek, és a fiatal labdarúgóknál jelentkező O-lábat vizsgálták több mint 1300 férfi futball tehetség és 1300 nem labdarúgó adatainak összehasonlításával, három különböző tanulmányban.

Olvasson tovább! Futball: A fejelés nem jelent veszélyt az agyra

Hogyan ismerhető fel az O-láb?

Gyors próbaként elegendő összezárt lábakkal egyenesen állni, és megvizsgálni, hogy a vádlik és a térd érintkeznek-e, vagy csak minimális hézag van közöttük, a csontok és az ízületek egyenesek-e. Ha a térdek között hézag van, akkor O-lábról beszélünk. Minél nagyobb a hézag, annál rosszabb a helyzet. Ha viszont a vádlik között van a rés, akkor X-lábról beszélünk.

A vizsgálati eredmények azt bizonyították, hogy a fiatal labdarúgó tehetségek körében az O-láb sokkal gyakoribb, mint a normál népességben. Átlagosan 1.5 cm hézagot számoltak a fiatal focisták térdei között, noha az eltérések aránya nagymértékben ingadozott. Az eredményekről a kutatók a "Deutschen Ärzteblatt" című szaklapban számoltak be.

Életkorral változik: O-láb, X-láb, O-láb

Az, hogy a térdek hogyan állnak egymáshoz képest, változik az élet során. Szinte minden csecsemőnek O-lába van, majd kisgyermekkorban az ízületek és csontok változnak, eltolódnak, és a térdek általában X-alakúvá válnak. Ötéves kortól ismét az ellenkező irányba tolódik a fejlődés, és optimális esetben a lábak egyenes helyzetben maradnak. Rosszabb esetben felnőttkorra újból O-láb alakul ki.

Ifjúsági labdarúgók esetén ez a fejlődési menet gyorsabb. Az első tanulmány szerint a fiatal focista tehetségek térde 12 éves korban ismét szétáll egymástól, míg ezzel szemben a nem focizóknál az O-láb csak 16 éves korban alakul ki. Emellett a labdarúgók körében az O-láb előfordulási aránya 70%, míg a nem focizóknál csak 40%.

A második tanulmányban az orvosok megmérték a két legjobb belga csapat fiatal labdarúgóinak lábait, és összehasonlították azokat más sportágak tehetségeinek lábaival. A 16-18 éves focistáknál sokkal nagyobb valószínűséggel volt hibás térdállás, mint a többi sportolónál. A harmadik tanulmányban az alig focizó fiatalok lábait hasonlították össze a heti 6 óránál több fociedzésen résztvevőkével.

Stopliscipő, növekedési rések, irányváltás

A tanulmányok önmagukban nem bizonyítják, hogy kizárólag a foci okolható a görbe lábak miatt, és az O-lábú gyerekeket sokkal nagyobb valószínűséggel ösztönzik foci játszására. Ugyanakkor vannak olyan orvosi elméletek, melyek megmagyarázzák, hogyan járul hozzá a labdarúgás a deformitáshoz.

A térdcsontok közelében vannak olyan növekedési rések, melyek a csontokat meghosszabbítják. A labdarúgással járó magas terhelés - különösen a pubertáskori növekedést megelőzően – ferde növekedést eredményezhet.

A stopliscipők, melyek szilárd alapot biztosítanak, de korlátozzák a láb természetes forgóirányú mozgását, szintén növelik a deformitás kialakulásának kockázatát, valamint növelik a térdízület terhelését. A futás közbeni irányváltások fokozzák a térdsérülések veszélyét, különösen fáradt lábak esetén.

Az O-láb nem csak a „kötény” kockázatát növeli, de ezáltal a térdízületek egy életen át egyenetlenül terhelődnek, és növeli a térdízületi kopás (arthrosis) kockázatát is. A tanulmány vizsgálati eredményei azonban csak versenyző sportolókra érvényes, a szabadidős sportról való lemondásnak nincs értelme – írják a szerzők.

Olvasson tovább! A 10 leggyakoribb sérülés a futballban

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., szakfordító; spiegel.de
Lektorálta: Dr. Bogdán Aurél, traumatológus, ortopédus

Módosítva: 2021.07.02 07:06, Megjelenés: 2018.08.07 16:01
Címkék: Sport, Foci, Futball
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Rovarfóbia (entomofóbia) Rovarfóbia (entomofóbia)

Okok és kezelési lehetőségek. Mit tehet, ha ezzel a problémával küzd?

Villámcsapás Villámcsapás

Hol vagyunk biztonságban? Mi a teendő, ha valakit villámcsapás ér?

Sport és hőség - Mit igyunk?

Amikor hőségben sportolunk, kulcsfontosságú a folyadékpótlás. Milyen folyadékot célszerű ilyenkor fogyasztani? Mikor és mennyit igyunk? Érdemes...

Sport és hidratáció - Mivel...

Sportolás közben, legyen szó akár hobbisportolásról, akár versenysportról, fontos odafigyelnünk a megfelelő folyadékpótlásra a szervezet folyadék...

Sport: Így érdemes elkezdeni!

A jó idő sokunkban kelti fel a sportolás iránti vágyat - olyanokban is, akik eddig nem mozogtak rendszeresen, vagy már régen abbahagyták azt. A...

Hogyan lélegezzünk helyesen...

A helyes légzés nemcsak testi, hanem szellemi egészségünkre is hat, ezért kiemelten fontos, hogy ne csak a mindennapokban, hanem sportolás közben is...

Már egy kevés testedzés is...

Még egy kevés testedzés, mint az intenzív séta is jelentősen csökkentheti a depresszió kockázatát egy új tanulmány szerint.

Problémás testtájak edzése nőknél

A problémás testrészeket valóban lehet edzeni? Sok nő testének csak bizonyos izomcsoportjait edzi, hogy az olyan problémás területeket, mint a has, a...

Milyen sport ideális a munkámhoz?

Ma már nem kérdés a sport fontossága, mindenki rögtön tud legalább két-három indokot, amiért jelentős a rendszeres mozgás az életünkben. Legyenek...

Gyaloglás, kocogás, biciklizés...

Miért zárkózna el télen a szabadidős sportoktól? A mozgás télen is jót tesz, hozzájárul az erek egészséges működéséhez, fokozza az izmok...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.