Miért lesz a focistáknak O-lába?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Bogdán Aurél, traumatológus, ortopédus frissítve:

Sok focista ismert az O-lábáról. Egy tanulmány szerint a tehetséges focistáknál már 12 éves korban kifelé hajlik a térd. Ennek több oka is van.

Labdarúgók körében az egyik legnagyobb szégyen, ha „kötényt” kapnak, azaz a labdát az ellenfél játékosa a két lábuk között rúgja tovább, ám ilyenkor a legtöbb profi rögtön az O-lábra és az anatómiára fogja a történteket. Kutatók azonban bizonyították, hogy már a pubertás előtt álló fiatal focista tehetségeknél is gyakori a görbe láb.

A kutatáshoz a müncheni Ludwig-Maximilians Egyetemről Peter Helmut Thaller és Julian Fürmetz különböző orvosi adatbázisokat elemeztek, és a fiatal labdarúgóknál jelentkező O-lábat vizsgálták több mint 1300 férfi futball tehetség és 1300 nem labdarúgó adatainak összehasonlításával, három különböző tanulmányban.

Tovább Futball: A fejelés nem jelent veszélyt az agyra

Hogyan ismerhető fel az O-láb?

Gyors próbaként elegendő összezárt lábakkal egyenesen állni, és megvizsgálni, hogy a vádlik és a térd érintkeznek-e, vagy csak minimális hézag van közöttük, a csontok és az ízületek egyenesek-e. Ha a térdek között hézag van, akkor O-lábról beszélünk. Minél nagyobb a hézag, annál rosszabb a helyzet. Ha viszont a vádlik között van a rés, akkor X-lábról beszélünk.

A vizsgálati eredmények azt bizonyították, hogy a fiatal labdarúgó tehetségek körében az O-láb sokkal gyakoribb, mint a normál népességben. Átlagosan 1.5 cm hézagot számoltak a fiatal focisták térdei között, noha az eltérések aránya nagymértékben ingadozott. Az eredményekről a kutatók a "Deutschen Ärzteblatt" című szaklapban számoltak be.

Életkorral változik: O-láb, X-láb, O-láb

Az, hogy a térdek hogyan állnak egymáshoz képest, változik az élet során. Szinte minden csecsemőnek O-lába van, majd kisgyermekkorban az ízületek és csontok változnak, eltolódnak, és a térdek általában X-alakúvá válnak. Ötéves kortól ismét az ellenkező irányba tolódik a fejlődés, és optimális esetben a lábak egyenes helyzetben maradnak. Rosszabb esetben felnőttkorra újból O-láb alakul ki.

Ifjúsági labdarúgók esetén ez a fejlődési menet gyorsabb. Az első tanulmány szerint a fiatal focista tehetségek térde 12 éves korban ismét szétáll egymástól, míg ezzel szemben a nem focizóknál az O-láb csak 16 éves korban alakul ki. Emellett a labdarúgók körében az O-láb előfordulási aránya 70%, míg a nem focizóknál csak 40%.

A második tanulmányban az orvosok megmérték a két legjobb belga csapat fiatal labdarúgóinak lábait, és összehasonlították azokat más sportágak tehetségeinek lábaival. A 16-18 éves focistáknál sokkal nagyobb valószínűséggel volt hibás térdállás, mint a többi sportolónál. A harmadik tanulmányban az alig focizó fiatalok lábait hasonlították össze a heti 6 óránál több fociedzésen résztvevőkével.

Stopliscipő, növekedési rések, irányváltás

A tanulmányok önmagukban nem bizonyítják, hogy kizárólag a foci okolható a görbe lábak miatt, és az O-lábú gyerekeket sokkal nagyobb valószínűséggel ösztönzik foci játszására. Ugyanakkor vannak olyan orvosi elméletek, melyek megmagyarázzák, hogyan járul hozzá a labdarúgás a deformitáshoz.

A térdcsontok közelében vannak olyan növekedési rések, melyek a csontokat meghosszabbítják. A labdarúgással járó magas terhelés - különösen a pubertáskori növekedést megelőzően – ferde növekedést eredményezhet.

A stopliscipők, melyek szilárd alapot biztosítanak, de korlátozzák a láb természetes forgóirányú mozgását, szintén növelik a deformitás kialakulásának kockázatát, valamint növelik a térdízület terhelését. A futás közbeni irányváltások fokozzák a térdsérülések veszélyét, különösen fáradt lábak esetén.

Az O-láb nem csak a „kötény” kockázatát növeli, de ezáltal a térdízületek egy életen át egyenetlenül terhelődnek, és növeli a térdízületi kopás (arthrosis) kockázatát is. A tanulmány vizsgálati eredményei azonban csak versenyző sportolókra érvényes, a szabadidős sportról való lemondásnak nincs értelme – írják a szerzők.

Tovább A 10 leggyakoribb sérülés a futballban

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., szakfordító; spiegel.de
Lektorálta: Dr. Bogdán Aurél, traumatológus, ortopédus

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.