Miért lesz a focistáknak O-lába?

Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Bogdán Aurél, traumatológus, ortopédus

Sok focista ismert az O-lábáról. Egy tanulmány szerint a tehetséges focistáknál már 12 éves korban kifelé hajlik a térd. Ennek több oka is van.

sportolok
Sport és egészség a WEBBetegen

Labdarúgók körében az egyik legnagyobb szégyen, ha „kötényt” kapnak, azaz a labdát az ellenfél játékosa a két lábuk között rúgja tovább, ám ilyenkor a legtöbb profi rögtön az O-lábra és az anatómiára fogja a történteket. Kutatók azonban bizonyították, hogy már a pubertás előtt álló fiatal focista tehetségeknél is gyakori a görbe láb.

A kutatáshoz a müncheni Ludwig-Maximilians Egyetemről Peter Helmut Thaller és Julian Fürmetz különböző orvosi adatbázisokat elemeztek, és a fiatal labdarúgóknál jelentkező O-lábat vizsgálták több mint 1300 férfi futball tehetség és 1300 nem labdarúgó adatainak összehasonlításával, három különböző tanulmányban.

Olvasson tovább! Futball: A fejelés nem jelent veszélyt az agyra

Hogyan ismerhető fel az O-láb?

Gyors próbaként elegendő összezárt lábakkal egyenesen állni, és megvizsgálni, hogy a vádlik és a térd érintkeznek-e, vagy csak minimális hézag van közöttük, a csontok és az ízületek egyenesek-e. Ha a térdek között hézag van, akkor O-lábról beszélünk. Minél nagyobb a hézag, annál rosszabb a helyzet. Ha viszont a vádlik között van a rés, akkor X-lábról beszélünk.

A vizsgálati eredmények azt bizonyították, hogy a fiatal labdarúgó tehetségek körében az O-láb sokkal gyakoribb, mint a normál népességben. Átlagosan 1.5 cm hézagot számoltak a fiatal focisták térdei között, noha az eltérések aránya nagymértékben ingadozott. Az eredményekről a kutatók a "Deutschen Ärzteblatt" című szaklapban számoltak be.

Életkorral változik: O-láb, X-láb, O-láb

Az, hogy a térdek hogyan állnak egymáshoz képest, változik az élet során. Szinte minden csecsemőnek O-lába van, majd kisgyermekkorban az ízületek és csontok változnak, eltolódnak, és a térdek általában X-alakúvá válnak. Ötéves kortól ismét az ellenkező irányba tolódik a fejlődés, és optimális esetben a lábak egyenes helyzetben maradnak. Rosszabb esetben felnőttkorra újból O-láb alakul ki.

Ifjúsági labdarúgók esetén ez a fejlődési menet gyorsabb. Az első tanulmány szerint a fiatal focista tehetségek térde 12 éves korban ismét szétáll egymástól, míg ezzel szemben a nem focizóknál az O-láb csak 16 éves korban alakul ki. Emellett a labdarúgók körében az O-láb előfordulási aránya 70%, míg a nem focizóknál csak 40%.

A második tanulmányban az orvosok megmérték a két legjobb belga csapat fiatal labdarúgóinak lábait, és összehasonlították azokat más sportágak tehetségeinek lábaival. A 16-18 éves focistáknál sokkal nagyobb valószínűséggel volt hibás térdállás, mint a többi sportolónál. A harmadik tanulmányban az alig focizó fiatalok lábait hasonlították össze a heti 6 óránál több fociedzésen résztvevőkével.

Stopliscipő, növekedési rések, irányváltás

A tanulmányok önmagukban nem bizonyítják, hogy kizárólag a foci okolható a görbe lábak miatt, és az O-lábú gyerekeket sokkal nagyobb valószínűséggel ösztönzik foci játszására. Ugyanakkor vannak olyan orvosi elméletek, melyek megmagyarázzák, hogyan járul hozzá a labdarúgás a deformitáshoz.

A térdcsontok közelében vannak olyan növekedési rések, melyek a csontokat meghosszabbítják. A labdarúgással járó magas terhelés - különösen a pubertáskori növekedést megelőzően – ferde növekedést eredményezhet.

A stopliscipők, melyek szilárd alapot biztosítanak, de korlátozzák a láb természetes forgóirányú mozgását, szintén növelik a deformitás kialakulásának kockázatát, valamint növelik a térdízület terhelését. A futás közbeni irányváltások fokozzák a térdsérülések veszélyét, különösen fáradt lábak esetén.

Az O-láb nem csak a „kötény” kockázatát növeli, de ezáltal a térdízületek egy életen át egyenetlenül terhelődnek, és növeli a térdízületi kopás (arthrosis) kockázatát is. A tanulmány vizsgálati eredményei azonban csak versenyző sportolókra érvényes, a szabadidős sportról való lemondásnak nincs értelme – írják a szerzők.

Olvasson tovább! A 10 leggyakoribb sérülés a futballban

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., szakfordító; spiegel.de
Lektorálta: Dr. Bogdán Aurél, traumatológus, ortopédus

Módosítva: 2021.07.02 07:06, Megjelenés: 2018.08.07 16:01
Címkék: Sport, Foci, Futball
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Sport és hőség - Mit igyunk?

Amikor hőségben sportolunk, kulcsfontosságú a folyadékpótlás. Milyen folyadékot célszerű ilyenkor fogyasztani? Mikor és mennyit igyunk? Érdemes...

Mit sportoljak, ha magas a...

Aki nem sportol rendszeresen, nem feltétlenül érzi magát rosszul vagy betegnek. Ám a tartós mozgáshiány negatívan hat az egészségre, és...

Sport: Így érdemes elkezdeni!

A jó idő sokunkban kelti fel a sportolás iránti vágyat - olyanokban is, akik eddig nem mozogtak rendszeresen vagy már régen abbahagyták azt. A...

Sport harmincas éveinkben

Harmincas éveinkben felpörög az életünk és egyre több stressz ér bennünket és egyre kevesebb időt tudunk magunkra fordítani. Pedig ebben az...

A testmozgás hiánya lehet a súlyos...

Az utóbbi, valamivel több mint egy évben számos szakember igyekezett felhívni a figyelmet arra, hogy a rendszeres testmozgás lehet a COVID-19 elleni...

Problémás testtájak edzése nőknél

A problémás testrészeket valóban lehet edzeni? Sok nő testének csak bizonyos izomcsoportjait edzi, hogy az olyan problémás területeket, mint a has, a...

Futball: A fejelés nem jelent...

A futball hazánkban is a legkedveltebb sportok egyikének számít. Népszerűsége töretlen, sőt a sportág rajongóinak száma egyre nő a nők körében...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.